Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на послуги від нерезидента

Нестеренко Максим, податковий експерт
У попередній статті сьогоднішнього номера ми вже згадували про податкову накладну, яка складається отримувачем послуг від нерезидента. У цій статті приділимо їй особливу увагу.
img 1

Податкова накладна, про яку ми зараз будемо говорити, складається у одному-єдиному випадку. А саме: коли платник ПДВ придбаває у нерезидента послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Головна особливість цієї податкової накладної в тому, що вона складається отримувачем послуг від нерезидента. Таке правило встановлене п. 208.2 ПКУ, і це дійсно єдиний випадок, коли податкову накладну складає не продавець, а покупець. Він же і реєструє цю незвичайну накладну в ЄРПН. Причому в такого покупця зазначена податкова накладна одночасно і фіксує податкові зобов’язання ( абзац третій п. 187.8 ПКУ), і є підставою відобразити податковий кредит ( абзац четвертий п. 198.2 ПКУ; п.п. «г» п. 201.11 ПКУ). От вже ж дійсно: феномен, так феномен ☺.

Про дату, на яку відображаються у складі ПДВ-зобов’язань і кредиту суми ПДВ, відображені у цій накладній, ми вже говорили в попередній статті, тому повторюватися не будемо. Натомість скажемо кілька слів про особливості ЄРПН-реєстрації цієї накладної.

Строк реєстрації такої накладної загальновстановлений — протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов’язань

Штрафи за несвоєчасну ЄРПН-реєстрацію такої накладної не застосовуються (див. також лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27879/6/99-99-19-03-02-15). Причому якщо платник вчасно зареєструє таку накладну в ЄРПН, податкові зобов’язання і податковий кредит буде відображено не просто в одному ПДВ-періоді, а однією і тією самою датою (див. також консультацію із БЗ, підкатегорія 101.20 і лист ДФСУ від 29.06.2016 р. № 14156/6/99-99-15-03-02-15). Тому зазначена операція у підсумку матиме нульовий вплив на реєстраційний ліміт — його буде спочатку зменшено на суму ПДВ, а потім — на цю ж саму суму збільшено ( п. 2001.3 ПКУ).

Іноді наші читачі на «гарячій лінії» запитують: чи означає це, що для ЄРПН-реєстрації такої накладної можна мати «нульовий» реєстраційний ліміт? На жаль, ні. Адже податковий кредит за нашою накладною можна відобразити лише після її реєстрації в ЄРПН. А для такої реєстрації вам потрібно, аби сума вашого ліміту була не менше суми ПДВ у накладній. Тільки після того як ви накладну зареєструєте і інформація про це надійде в СЕА*, «нерезидентський» податковий кредит збільшить реєстраційний ліміт — по суті, відновить його у тій самій сумі, що і до реєстрації нашої особливої накладної.

* Саме таку хронологію подій визначає консультація із БЗ, підкатегорія 101.08.

Тож фактично реєстрація податкової накладної на послуги, отримані від нерезидента, потребує позитивного реєстраційного ліміту, як і у випадку з будь-якою іншою податковою накладною. Якщо у вас не вистачає ліміту, або є більш нагальні для реєстрації податкові накладні, ви, звичайно, можете відкласти ЄРПН-реєстрацію «нерезидентської» накладної, не турбуючись про штрафи. Але тоді податкові зобов’язання ви все одно відобразите у періоді придбання послуг, а от відображення податкового кредиту доведеться відкласти.

На щастя,ви можете спокійнісінько дочекатися зручного моменту для реєстрації накладної (в межах 180 днів, які даються на ЄРПН-реєстрацію). Після цього податковий кредит можна відобразити у періоді реєстрації накладної або в будь-якому наступному періоді (з урахуванням строку 365 днів з дати складання податкової накладної). Більше того, податковий кредит можна відображати навіть після 365-денного строку (в межах 1095 днів) — через подачу уточнюючого розрахунку (див. консультації із БЗ, підкатегорії 101.14, 101.20 і лист ДФСУ від 27.11.2015 р. № 25331/6/99-99-19-03-02-15).

Водночас зауважте: податківці наполягають на тому, що уточнюючий розрахунок потрібно подавати саме до того ПДВ-періоду, коли вперше виникло право на податковий кредит (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.14)**. На нашу ж думку, подавати такий розрахунок можна до будь-якого ПДВ-періоду, який вписується у 365-денний строк.

** Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 98, с. 15.

Порядок заповнення податкової накладної, складеної згідно з п. 208.2 ПКУ, має низку характерних особливостей. Наведемо ці особливості у таблиці.

Особливості складання податкової накладної на послуги від нерезидента

Назва реквізиту накладної

Що зазначається

«Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)»

Зазначається тип причини «14» — складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента ( п. 8 Порядку № 1307)

«Постачальник (продавець)»

Зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому — країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент) ( п. 12 Порядку № 1307).

Найменування нерезидента зазначається державною (українською) мовою, а в разі неможливості перекладу допускається зазначати найменування нерезидента іноземною мовою (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.17)

«Індивідуальний податковий номер постачальника (продавця)»

Зазначається умовний ІПН «500000000000» ( п. 12 Порядку № 1307)

«Отримувач (покупець)»

Зазначається найменування платника, який складає накладну ( п. 12 Порядку № 1307)

«Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)»

Зазначається ІПН платника, який складає накладну ( п. 12 Порядку № 1307)

Решта реквізитів податкової накладної заповнюються без особливостей. Підтверджують це також і податківці у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 101.17. І тепер настав час закріпити наші знання про податкову накладну, складену отримувачем послуг від нерезидента, на практичному прикладі (див. с. 23).

img 2

Як бачите, нічого складного і страшного у «нерезидентській» податковій накладній немає. Тож рухаємося далі!

висновки

  • Податкова накладна при отриманні ПДВ-оподатковуваних послуг від нерезидента складається і реєструється у ЄРПН отримувачем послуг.
  • Така податкова накладна фіксує податкові зобов’язання з ПДВ при придбанні послуг у нерезидента, а у разі реєстрації в ЄРПН дає право на податковий кредит.
  • Найменування нерезидента у такій податковій накладній має зазначатися державною (українською) мовою, а у разі неможливості перекладу — іноземною.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі