Теми статей
Обрати теми

Податок на репатріацію єдинникам страшний?..

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи зобов’язаний платник єдиного податку утримувати податок на репатріацію?

На нашу думку, не зобов’язаний (за винятком виплати фрахту — див. нижче).

З норм ПКУ чітко випливає, що податок, який утримується з виплачуваних на користь нерезидентів доходів, що встановлений в п. 141.4 ПКУ (і досі іменований у народі «податком на репатріацію»)*, є різновидом податку на прибуток підприємств. Такий висновок випливає не тільки з відповідної дефініції в п.п. 14.1.165 ПКУ, але і з низки норм розд. ІІІ ПКУ «Податок на прибуток підприємств», уключаючи й сам п. 141.4 ПКУ.

* Детальніше про утримання цього податку з «нерез-послуг» читайте на с. 33 цього номера.

У свою чергу, платники податку на прибуток звільнені від сплати податку на прибуток — згідно з п.п. 1 п. 297.1 ПКУ.

Проте фіскали — апологети утримування єдинниками податку на репатріацію зазвичай педалюють той факт, що це — податок на прибуток з нерезидента, а не з єдинника. А тому останній зобов’язаний його утримувати у всіх випадках, визначених у п. 141.4 ПКУ.

У зв’язку з цим зауважимо, що в основній «утримувальній» нормі ( п.п. 141.4.2 ПКУ), а також у деяких інших нормах п. 141.4 ПКУ обов’язок утримання податку на репатріацію покладено на резидентів (або постійні представництва нерезидентів), які виплачують дохід. В останньому абзаці п.п. 14.1.213 ПКУ, що визначає термін «резиденти», зазначено: для цілей розд. III ПКУ під «резидентом» розуміються особи, визначені п. 133.1 ПКУ. А з норм п.п. 133.1.1п. 133.5) ПКУ чітко випливає, що платники єдиного податку, як юридичні, так і фізичні особи (тобто будь-якої групи ЄП), для цілей податку на прибуток «резидентами» не вважаються.

Отже, єдинники не зобов’язані утримувати податок на репатріацію. Виняток не стосується тільки випадків виплати єдинниками нерезидентам доходів у вигляді фрахту. Річ у тім, що в п.п. 141.4.4 ПКУ, який регулює оподаткування «нерез-доходів» від фрахту, зазначено: особою, уповноваженою справляти податок і вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб’єктом спрощеного оподаткування. Проте термін «резиденти» для цілей податку на прибуток (див. зазначений п.п. 133.1.1 ПКУ) охоплює тільки юридичних осіб. Тому єдинники-фізособи не повинні утримувати податок на репатріацію і з сум фрахту, що перераховується «нерезам».

Проте податківці до 01.01.2015 р. (дати змін у терміні «резиденти») завжди наполягали на утриманні єдинниками податку на репатріацію (див., наприклад, лист ДФСУ від 13.10.2014 р. № 7984/6/99-99-19-02-02-15). Не пропав у них фіскальний запал і після цієї дати — у БЗ (категорія 101.12) красувалася консультація з вимогою про утримання юрособами-єдинниками податку на репатріацію нарівні з платниками податку на прибуток. І хоча 01.01.2016 р. її призупинили, аналогічного змісту консультація продовжує висіти в категорії 108.05 БЗ. При цьому фіскальні аргументи черпаються вже не з ПКУ — податківці просто стверджують, що міжнародні договори не передбачають такого звільнення для «спрощенців» (?!..). Аналогічні незаконності цього року звучали і в консультації в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2016, № 36, с. 47 і в листі ДФСУ від 07.04.2016 р. № 7782/6/99-99-19-02-02-15. (Там же надавалися поради, як «єдинникам» декларувати податок на репатріацію.)

Щоправда, наразі всі зазначені фіскальні роз’яснення стосувалися юросіб-єдинників. Платників ЄП — ФОП фіскали поки що не чіпають.

Загалом, юрособам-єдинникам потрібно вирішувати, підкорятися незаконним вимогам фіскалів чи ні. Законні аргументи для несплати цього податку, як ми показали, є.

Схоже, у цьому питанні, що має дуже довгу податкову історію, нефіскальна крапка далеко ще не поставлена... ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі