Теми статей
Обрати теми

«Ать-два, левой-правой...»*: направляємо працівника на військові збори

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Вашому працівнику надійшла повістка з військкомату про призов на військові збори? Ви не знаєте, відпускати його на них чи ні? Якщо так, то на який строк? Як правильно оформити в цьому випадку кадрову документацію? Відповіді на ці запитання, дорогі друзі, — перед вами.

* Олександр Галич «Закон природы (подражание Беранже)».

Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані прибувати за викликом районного (міського) військового комісаріату для (ч. 10 ст. 1 Закону № 2232):

— оформлення військово-облікових документів;

— приписки;

— проходження медичного огляду;

— направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності;

— призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних.

Так-от, військовозобов’язані, яким надійшла повістка з військкомату про прибуття для призову на збори (у простонародді — «партизани» ☺), повинні прибути до пункту у строк, зазначений у цій повістці (ч. 9 ст. 29 Закону № 2232).

Давайте з’ясуємо, кого саме і на який строк можуть призвати на військові збори.

Кого і на скільки можуть призвати на військові збори?

Як установлює ч. 1 ст. 29 Закону № 2232, військовозобов’язані громадяни України можуть бути призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори. Також проходити збори згідно з відповідними програмами, передбаченими Положеннями № 618/2012 і № 470/2012, можуть резервісти.

До військовозобов’язаних ч. 9 ст. 1 Закону № 2232 відносить осіб, які перебувають у запасі для комплектування ВСУ та інших військових формувань в особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

У свою чергу, резервісти — це особи, які проходять службу у військовому резерві ВСУ, інших військових формуваннях та призначені для їх комплектування в мирний та військовий час.

Про початок і закінчення зборів військовослужбовців і резервістів командир військової частини видає відповідний наказ (ч. 1 ст. 29 Закону № 2232).

Час і строки проведення зборів військовозобов’язаних і резервістів визначають Генеральний штаб ВСУ та органи управління іншими військовими формуваннями відповідно до Закону № 2232.

Тобто військовозобов’язаних і резервістів можуть призвати на збори до лав не тільки ВСУ, а й інших військових формувань, наприклад, до Національної гвардії.

На який саме строк хлопців призивають на військові збори? Відповідь на це запитання ви знайдете на рисунку на с. 4.

img 1

Важливо! Загальний строк зборів під час перебування військовозобов’язаних (крім резервістів) у запасі не може перевищувати 10 місяців. При цьому час перебування на перевірочних зборах зараховується до загального строку перебування на навчальних зборах (ч. 6 ст. 29 Закону № 2232).

Громадяни, призвані на військові збори, забезпечуються матеріальними засобами в порядку та розмірах, установлених постановою КМУ від 23.11.2006 р. № 1644.

Чи можна не відпускати працівника на збори?

Якщо ви думаєте, що можете вирішувати — відпускати працівника на збори чи ні, то дуже помиляєтеся. Ані виробнича необхідність, ані аврал на роботі не дають вам права ігнорувати повістку.

Відпустити працівника для виконання свого громадянського обов’язку — обов’язок роботодавця

Про це прямо зазначено в ч. 9 ст. 29 Закону № 2232: «Керівники підприємств, установ, організацій та навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форми власності на вимогу військкоматів забезпечують своєчасне прибуття військовозобов’язаних до визначених пунктів збору».

За порушення такої вимоги посадовим особам підприємства загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 17 до 51 грн., а за повторне порушення протягом року — від 51 до 119 грн. ( ст. 2114 КпАП).

Не з’явитися до військкомату для призову на збори військовозобов’язаний може тільки в чітко визначених випадках. Вони зазначені в Переліку № 673. Назвемо їх:

— смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за 7 діб до початку зборів;

— хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

— відкриття стосовно військовозобов’язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;

— надзвичайна ситуація, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю військовозобов’язаного на збори;

— складання державних іспитів до внз.

Такі обставини мають бути підтверджені відповідними документами (ч. 9 ст. 29 Закону № 2232, постанова № 673).

Але сподіваємося, що такі неприємності з вашими працівниками не стануться і вони в належний строк зберуться відточувати військову майстерність. А отже, час поговорити про трудові та соціальні гарантії, передбачені законодавством для «партизан», які пішли на збори.

Трудові та соціальні гарантії під час зборів

З точки зору трудового законодавства, проходження працівником військових зборів — це виконання обов’язків, передбачених Законом № 2232, з наданням відповідних гарантій. Що це за гарантії?

По-перше,

за таким працівником на весь період зборів, уключаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи і посада, а також середня зарплата

Це передбачено ст. 119 КЗпП і ч. 11 ст. 29 Закону № 2232.

Причому така гарантія поширюється не тільки на основних працівників, а й на сумісників. Те ж саме з сезонними і тимчасовими працівниками — посада (місце роботи), а також середній заробіток зберігаються за ними на час виконання робіт, застережених трудовим договором (п. 7 Інструкції № 80, п. 5 Інструкції № 856).

Звільняти працівника, призваного на збори, з ініціативи роботодавця не можна з дня одержання повістки і до його повернення. Єдиний виняток — ліквідація підприємства-роботодавця.

А якщо підприємство, на якому працює військовозобов’язаний, реорганізується? Тоді виплати за період зборів йому здійснюють у випадку:

— злиття підприємства з іншим підприємством — підприємство, що виникло в результаті злиття;

— приєднання одного підприємства до іншого підприємства — останнє;

— поділу підприємства або відділення від нього — нове підприємство, що утворилося в результаті цього поділу, в якому залишився працювати військовозобов’язаний;

— перетворення одного підприємства на інше — підприємство, що виникло в результаті перетворення.

По-друге, якщо військовозобов’язаний/резервіст перебуває у щорічній або додатковій відпустці і в цей час він був призваний на збори, «невідгуляну» у зв’язку з цим частину відпустки надають після закінчення зборів або переносять на інший період (п. 10 Інструкції № 80 і ст. 11 Закону про відпустки).

Зауважте:

питання про перенесення або продовження відпустки повинне вирішуватися за погодженням між працівником і роботодавцем

На це, зокрема, вказує Мінсоцполітики в листі від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12.

Про бажаний варіант розвитку подій (продовження або перенесення відпустки) працівник інформує роботодавця шляхом подання відповідної заяви. Якщо роботодавець згоден, він видає наказ (розпорядження) про продовження (перенесення) відпустки.

По-третє, якщо військовозобов’язаний/резервіст під час зборів захворів, за ним зберігаються місце роботи і посада. Якщо ж він продовжує хворіти після закінчення зборів, то з дня закінчення зборів йому виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності згідно із Законом № 1105 (ч. 14 ст. 29 Закону № 2232).

По-четверте, час проходження зборів уключається до стажу для надання щорічної основної відпустки ( ст. 9 Закону про відпустки), а також до пенсійного та «лікарняного» стажу за умови сплати ЄСВ за період зборів (див. ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV і ч. 1 ст. 21 Закону № 1105).

Оформляємо звільнення від роботи документально

Працівник, якому надійшла повістка з військкомату про прибуття на збори, повинен повідомити про це роботодавця.

На підставі цієї повістки керівник підприємства видає наказ про звільнення працівника від роботи на час проходження військових зборів.

Наведемо зразок такого наказу на с. 6.

img 2

Ну ось, наказ оформили. А як відсутність працівника-«партизана» відобразити в Табелі обліку використання робочого часу?

Зробіть це за допомогою літерного коду «ІН» або цифрового коду «22». Цей код призначений якраз для таких випадків — його назва говорить сама за себе: «інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо)».

Вносити записи про проходження зборів до трудової книжки працівника не потрібно

Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці від 29.07.93 р. № 58, цього не передбачає.

Цікаво, як перевірити, чи дійсно працівник перебував на зборах, а не де-небудь у тещі на млинцях? ☺ Легко і просто.

Після того, як громадянин вийде на роботу (після закінчення зборів), зазирніть у його військовий квиток. На сторінках 11 — 14 цього документа мають бути запис про тривалість і вид зборів, підпис командира військової частини і гербова печать (п. 4.6 Інструкції з організації і проведення навчальних зборів з військовозобов’язаними у військових частинах і установах ВСУ, затвердженої наказом Міноборони від 11.11.2009 р. № 560, ч. 5 п. 3 Положення про військовий квиток офіцера запасу, затвердженого Указом Президента України від 25.05.94 р. № 263/94).

З гарантіями для працівників-«партизанів», а також з порядком оформлення кадрової документації в таких випадках ми з вами розібралися. Час з’ясувати, як оплачувати період військових зборів. Про це піде мова в нашій наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі