Середній заробіток бійця: оподатковуємо та виплачуємо

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Працівника призвали на строкову військову службу або він вступив на військову службу за контрактом. Чи зобов’язаний роботодавець зберігати за ним середній заробіток? Якщо так, то як і кому його виплачувати, адже працівник «там», а роботодавець «тут»? Чи потрібно оподатковувати суму «військового» середнього заробітку ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Як відображати у звітності? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в нашій статті.

img 1

Про заробіток

Тут наразі все залізобетонно. Роботодавці зобов’язані зберігати не тільки місце роботи, посаду, а й середній заробіток за працівниками, які:

а) призвані на строкову військову службу;

б) прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації, введення воєнного стану;

в) були призвані під час мобілізації, на особливий період, підлягали звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили військову службу за контрактом.

Як довго зберігати? За працівниками, зазначеними вище в пп. «а» і «б», — до закінчення особливого періоду або до дня їх фактичної демобілізації. За тими, хто зазначений у п. «в», — на строк до закінчення контракту.

Але, якщо такі особи під час проходження військової служби:

— отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебували на лікуванні в медичних установах — середній заробіток зберігайте до дня, що настає за днем їх взяття на військовий облік у військкоматі після їх звільнення з військової служби в разі закінчення ними лікування в медичних установах незалежно від строку лікування;

— потрапили до полону або були визнані безвісно відсутніми — зберігайте до дня, що настає за днем їх взяття на військовий облік у військкоматі після їх звільнення з військової служби в разі повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Майте на увазі:

середній заробіток, нарахований «солдатам підприємства» за період з 01.01.2016 р., роботодавці виплачують за рахунок власних коштів

Про те, як його розрахувати, ми з вами поговоримо на с. 18. А як виплачувати «військовий» середній заробіток? Так само, як і звичайну зарплату, тобто у строки, установлені в колективному договорі з урахуванням вимог ст. 115 КЗпП для її виплати:

по-перше, в робочі дні;

по-друге, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

по-третє, не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Добре, якщо у працівника є особиста платіжна картка. Тоді проблем з виплатою немає. А як бути, якщо такою карткою він не обзавівся? Питання буде вирішено, якщо цей працівник видасть іншій особі довіреність на отримання належної йому зарплати. А якщо довіреності немає? Нічого страшного. Як і іншим працівникам, розраховуйте «солдату підприємства» суми авансу та зарплати, отримуйте їх у банку, оприбуткуйте в касі підприємства, а потім після закінчення трьох робочих днів неотримані суми зарплати депонуйте (здайте до банку). Так ви уникнете штрафів за порушення встановлених строків виплати зарплати (на підприємство — штраф у розмірі 3 мінзарплат за ст. 265 КЗпП, на посадових осіб — адмінштраф від 510 до 1700 грн. за ст. 41 КпАП).

Коли прийде ваш вояка відвідати рідне підприємство, тоді й видасте йому суму, що накопичилася.

Але давайте наразі виплату облишимо та поговоримо про оподаткування «військової» середньої зарплати.

Про податки, збори, внески

ПДФО. «Військову» середню зарплату обкладайте ПДФО в загальному порядку. Проте майте на увазі: якщо ваш «солдат підприємства» у звітному місяці отримував доходи у вигляді грошового (майнового, речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачується з бюджету, він права на ПСП* не має ( п.п. 169.2.3 ПКУ).

* Податкова соціальна пільга.

ПСП не може бути застосована до зарплати, яку працівник отримує одночасно з грошовим (майновим, речовим) забезпеченням військовослужбовців з бюджету

У Податковому розрахунку «військову» середню зарплату відображайте з ознакою доходу «101».

ВЗ. Чи потрібно роботодавцям утримувати з суми «військової» середньої зарплати військовий збір? Так, потрібно.

Річ у тім, що звільнення від сплати ВЗ, установлене п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ тимчасово (на час проведення АТО), діє щодо доходів у вигляді грошового забезпечення осіб, перелічених у цьому підпункті.

Роботодавці виплачують своїм «солдатам підприємства» середній заробіток, а не грошове забезпечення. Тому зобов’язані обкладати його ВЗ.

ЄСВ. Середній заробіток «солдатів підприємства» уключайте до бази нарахування ЄСВ. Причому, якщо працівник, який призваний/вступив на військову службу, працевлаштований за основним місцем роботи, дотримуйте вимогу про сплату ЄСВ з мінзарплати.

Інакше кажучи, якщо середній заробіток такого працівника нижче мінімалки, розраховуйте додаткову базу нарахування ЄСВ і сплачуйте з неї ЄСВ. Жодних винятків тут немає.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ (форма № Д4) середній заробіток «солдатів підприємства» відображайте з кодом застрахованої особи «47» у графі 9.

Як бачите, незважаючи на те що працівник пішов служити, у частині виплати та оподаткування належного йому заробітку нічого не змінюється. Єдиний виняток — ПСП. Отримуючи з бюджету грошове (майнове, речове) забезпечення військовослужбовця, працівник втрачає право на пільгу.

А далі що? Далі — висновки ☺.

висновки

  • Роботодавці зобов’язані зберігати не тільки місце роботи, посаду, а й середній заробіток за працівниками, призваними на строкову військову службу або прийнятими на військову службу за контрактом.
  • «Військовий» середній заробіток необхідно виплачувати у строки, установлені в колективному договорі для виплати зарплати.
  • «Військовий» середній заробіток обкладайте ПДФО, ВЗ і ЄСВ у загальному порядку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі