Хочете повернути ЄСВ? — Працевлаштуйте безробітного бійця АТО

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Серед бухгалтерів ширяться чутки: якщо працевлаштувати бійців, які брали участь в АТО, тобі компенсують частину ЄСВ. Чи так це і скільки компенсують? Розберемося!

img 1

Безробіття — головний біль нашої держави. І це не порожні слова і не передвиборче гасло. Хоч-не-хоч, а боротися з безробіттям доводиться.

Саме тому наші законодавці придумують всілякі «заманухи» для роботодавців, спонукаючи їх створювати нові робочі місця. Одна з них — «працевлаштуй бійця АТО на нове робоче місце і отримай компенсацію ЄСВ, нарахованого на його зарплату».

Ми вас зацікавили? Тоді, якщо ви не бюджетна установа — сердечно просимо до нашого куреня! Чому ми обійшли увагою бюджетників? Просто вони отримати таку компенсацію, на жаль, не зможуть (п. 1 Порядку № 347 і п. 3 Порядку № 153).

На чому стоїть «обіцянка»?

Річ у тім, що 30.08.2016 р. набув чинності Закон № 1436. Ним було розширено перелік категорій осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Такий перелік наведено в ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість. Із зазначеної дати в ньому вказані й учасники бойових дій, перелічені в пп. 19 і 20 ч. 1 ст. 6 Закону № 3551*. Для зручності називатимемо їх бійці АТО.

* Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Так-от, якщо ви (1) створите нове робоче місце і (2) працевлаштуєте на нього строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості особу з додатковими гарантіями у працевлаштуванні (учасника бойових дій — АТОвця), якому було присвоєно статус безробітного, то можете розраховувати на компенсацію ЄСВ, нарахованого на зарплату такого працівника за відповідний місяць.

Таким чином, про компенсацію ЄСВ варто задуматися, якщо боєць АТО:

по-перше, має статус безробітного;

по-друге, працевлаштований до вас за направленням центру зайнятості, а не самостійно знайшов собі роботодавця;

по-третє, прийнятий на нове робоче місце не менше ніж на два роки.

Як сказати центру зайнятості, що ви хочете працевлаштувати саме бійця АТО?

Хочу працевлаштувати!

Якщо підприємство мріє працевлаштувати на нове робоче місце безробітного бійця АТО, йому слід подати до центру зайнятості Інформацію про попит на робочу силу (вакансії) (форма № 3-ПН, затверджена наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316). Зауважте: ця форма № 3-ПН у тому вигляді, в якому вона діє сьогодні, не дозволяє зазначити в п. 4 розд. II, що ви хочете працевлаштувати саме бійця АТО. Як бути? Вважаємо, що в цьому випадку категорію особи, яку ви бажаєте працевлаштувати, можна вписати в п. 3 розд. II форми, після того як зазначите загальну кількість осіб з додатковими гарантіями, яких хочете працевлаштувати. Це узгоджується з положеннями п.п. 3.1.3 Порядку № 316.

Майте на увазі: форму № 3-ПН подають не пізніше 10 робочих днів з дати відкриття вакансії (п. 2.1 Порядку № 316). Нею може бути:

— наступний робочий день після створення робочого місця;

— наступний робочий день після припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стало вакантним;

— дата, починаючи з якої може бути укладено трудовий договір з найманим працівником.

А на «закуску» ще одна важлива інформація про форму № 3-ПН. Можливо, з 1 січня 2017 року вона буде змінена. Проект змін до Порядку № 316 і форми № 3-ПН викладено для загального обговорення на сайті Мінсоцполітики: http://www.mlsp.gov.ua.

З формами розібралися ☺. Але що слід розуміти під новим робочим місцем?

Нове чи не дуже?

Для відповіді на запитання про «нове робоче місце» зазирнемо до Закону про зайнятість та Порядку № 347.

Нове робоче місце — це місце, що створене в результаті:

— формування нового суб’єкта господарювання (крім тих, що створені шляхом припинення). Зауважте: у цьому випадку робоче місце вважатиметься новим протягом 12 місяців з моменту створення самого суб’єкта господарювання;

— модернізації чи зміни технології виробництва, що вимагають нових знань, умінь та навичок працівника;

— збільшення штатної чисельності працівників за умови відсутності зменшення середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців. При цьому Порядок № 347 уточнює, що в цьому випадку створенням нового робочого місця вважається:

а) для юридичних осіб — збільшення складу працівників, які працюють за трудовими договорами, порівняно з попереднім звітним періодом, за умови, що кількість вакансій залишається незмінною або збільшується;

б) для підприємців і незалежних професіоналів — збільшення чисельності найманих працівників, які працюють на умовах зареєстрованих трудових договорів (за винятком строкових).

Як з’ясувати, зменшувалася чи ні середньомісячна чисельність працівників? Порівняйте середньооблікову чисельність за місяць, у якому створено нове робоче місце, із середнім значенням середньооблікової чисельності працівників за 12 місяців, що передують місяцю його створення.

А як виконати умову щодо працевлаштування на два роки? Адже всяке може статися...

Чи довго, чи коротко...

Дійсно, однією з істотних умов отримання компенсації ЄСВ є умова працевлаштування бійців АТО не менше ніж на два роки.

Звільнення до закінчення зазначеного строку з ініціативи роботодавця або за угодою сторін призведе до втрати прав на компенсацію ЄСВ

Про звільнення працівника роботодавець зобов’язаний повідомити центр зайнятості протягом 5 днів. Причому відшкодовані раніше суми ЄСВ потрібно буде повернути.

Але! Ситуацію можна врятувати, якщо працевлаштувати на місце звільненого бійця за направленням центру зайнятості нового працівника, який також належить до осіб, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні. Причому не обов’язково, щоб він також був бійцем АТО. Це може бути, наприклад, один з батьків, який утримує дитину віком до 6 років. У цьому випадку тривалість виплати компенсації і строк працевлаштування обчислюються сумарно.

Ну як, ви все ще не передумали повертати ЄСВ? Тоді давайте поговоримо про механізм отримання компенсації такого внеску.

Що робити, щоб отримати

Отже, боєць АТО працевлаштований за направленням центру зайнятості на нове робоче місце. Для отримання компенсації ЄСВ його роботодавець протягом 2 місяців з дня працевлаштування безробітного подає до центру зайнятості:

1) заяву на компенсацію витрат на сплату ЄСВ, нарахованого на зарплату особи, яка має додаткові гарантії у працевлаштуванні. Її складають у довільній формі;

2) довідку за формою, наведеною в додатку до Порядку № 347.

Далі центр зайнятості:

— звіриться з інформацією про працевлаштування особи на нове робоче місце, наведеною у звіті з ЄСВ;

— перевірить відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ і внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування (сплачувалися до 01.01.2011 р.);

— переконається, що роботодавець не є банкрутом і проти нього не порушено справу про банкрутство.

Якщо все гаразд, центр зайнятості протягом п’яти робочих днів прийме рішення про виплату компенсації роботодавцю.

Компенсацію виплачують протягом 1 року. Точка відліку — день прийняття бійця АТО на роботу. Розмір компенсації дорівнює сумі фактично понесених роботодавцем витрат на сплату ЄСВ, нарахованого на зарплату бійця АТО.

Тепер розповімо вам ще про один «бонус» працевлаштування бійця АТО.

Ще один «плюс»

Вище ми з вами вже говорили про те, що з 30.08.2016 р. у переліку категорій осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню ( ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість), «красуються» й учасники бойових дій, перелічені в пп. 19 і 20 ч. 1 ст. 6 Закону № 3551.

Для працевлаштування таких осіб з додатковими гарантіями (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку, установленого ст. 26 Закону № 1058) підприємствам з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб установлено квоту (далі — трудова квота).

Її розмір дорівнює 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік

Виходить, що з 30.08.2016 р. у рахунок виконання трудової квоти ви можете зарахувати й учасників бойових дій — АТОвців, які працюють у вас на умовах повної зайнятості ☺.

Щоправда, з документами, які мають бути у роботодавця, як підтвердження того, що ці працівники дійсно належать до неконкурентоспроможних на ринку праці, наразі заковика. Мінсоцполітики все ще не внесло відповідні доповнення до Порядку № 271*. Поки ж рекомендуємо отримати в учасників бойових дій — АТОвців копію відповідного посвідчення.

* Порядок надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затверджений наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. № 271.

Увага! Про працевлаштування неконкурентоспроможних на ринку праці громадян потрібно буде проінформувати центр зайнятості не пізніше 1 лютого року, що настає за звітним.

Важливо! Безпосередньо за невиконання квоти відповідальності не передбачено. Але Законом про зайнятість передбачено штраф за необґрунтовані відмови у працевлаштуванні неконкурентоспроможних на ринку праці громадян у разі невиконання квоти протягом року. Який розмір штрафу? Він дорівнює двократному розміру мінзарплати, установленої на момент виявлення порушення ( ч. 2 ст. 53 Закону про зайнятість). Штраф накладають посадові особи Держпраці, а сплачують його до «безробітного» Фонду.

Для виконання квоти роботодавці працевлаштовують неконкурентоспроможних громадян самостійно або за допомогою центрів зайнятості.

Як відобразити в обліку?

Компенсація «безробітним» Фондом витрат на сплату сум ЄСВ, що нараховуються підприємством на заробітну плату працевлаштованого бійця АТО, — це цільове фінансування. Облік таких сум ведемо на субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів». Це усталений, традиційний підхід. Утім, такі суми можна відображати й без застосування рахунку 48, адже кошти надходять після їх витрачання, а отже, їх треба визнавати дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу ( п. 19 П(С)БО 15).

Суми нарахованого ЄСВ відображаємо проводкою Дт 91 (15, 23, 24, 92, 93, 94) — Кт 651. Одночасно з нарахуванням витрат за дебетом рахунку 91 (15, 23, 24, 92, 93, 94) відображаємо заборгованість Фонду з відшкодування витрат записом Дт 378 — Кт 482, і нарахування доходу записом Дт 482 — Кт 718. На відміну від компенсації середньої зарплати «партизан», при компенсації ЄСВ є впевненість у тому, що кошти будуть отримані. Тому дохід відображаємо, не очікуючи надходження коштів.

Приклад. Роботодавець працевлаштував за направленням центру зайнятості бійця АТО на посаду економіста. Оклад працівника — 10000,00 грн. (ПДФО — 1800,00 грн., ВЗ — 150,00 грн., ЄСВ — 2200 грн.). Документи для отримання компенсації ЄСВ, нарахованого на зарплату такого працівника, були своєчасно подані до «безробітного» Фонду. Компенсацію перераховано Фондом підприємству.

Бухгалтерський облік компенсації ЄСВ

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Нараховано заробітну плату бійцю АТО

92

661

10000

2

Нараховано ЄСВ на заробітну плату працевлаштованого бійця АТО

92

651

2200

3

Відображено заборгованість «безробітного» Фонду з відшкодування витрат

378

482*

2200

4

Визнано дохід у сумі компенсації

482

718

2200

5

Утримано ПДФО

661

641/ПДФО

1800

6

Утримано ВЗ

661

642/ВЗ

150

7

Виплачено зарплату**

661

311

8050

8

Отримано компенсацію від «безробітного» Фонду

311

378

2200

9

Віднесено дохід на фінансовий результат

718

791

2200

10

Списано витрати на фінансовий результат

791

92

12200

* Тут ми використовуємо традиційний підхід.

** Ми знаємо, що зарплату потрібно виплачувати двічі на місяць. Але для спрощення прикладу, припустимо, що аванс працівнику не виплачувався.

висновки

  • Учасники бойових дій АТО включені до переліку осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню з 30.08.2016 р.
  • Якщо ви створите нове робоче місце і працевлаштуєте на нього з центру зайнятості бійця АТО, то можете розраховувати на компенсацію ЄСВ, нарахованого на зарплату цього працівника.
  • З 30.08.2016 р. у рахунок виконання трудової квоти ви можете зарахувати учасників бойових дій — АТОвців, які працюють у вас на умовах повної зайнятості
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі