Теми статей
Обрати теми

Негрошовий дохід: оподатковуємо та відображаємо у формі № 1ДФ

Федченко Тетяна, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування податків та зборів з фізичних осіб Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство планує оплатити за рахунок власних коштів проживання контрагентафізособи в готелі. Вартість проживання — 8000 грн. Чому дорівнюватиме база обкладення ПДФО та військовим збором у цьому випадку? Як відобразити таку виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Дійсно, вартість проживання контрагента-фізособи в готелі, оплачена за рахунок коштів підприємства, буде для такої фізособи оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Це прямо випливає з п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Причому, оскільки в цьому випадку дохід у вигляді додаткового блага був наданий у негрошовій формі (фізособа отримує дохід не грошовими коштами, а у вигляді безоплатного проживання), базу оподаткування визначають за правилами, визначеними в п. 164.5 ПКУ. Озвучимо їх.

При нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування буде вартість доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт. Розмір цього коефіцієнта залежить від ставки ПДФО. Так, при ставці 18 % його величина дорівнює 1,219512.

Важливо! «Натуральний» коефіцієнт дозволяє податковому агенту привести «чистий» (виплачений на руки) негрошовий дохід до нарахованого. Після його застосування в бухгалтерському обліку підприємства буде нараховано дохід фізособи, що дорівнює вартості товарів (робіт, послуг), безоплатно наданих такій фізособі, і суми ПДФО, яку податковий агент спрямує на погашення зобов’язань з ПДФО.

Відповідно до пп. 3.2 і 3.3 розд. III Порядку № 4*:

* Порядок заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» форми № 1ДФ податковий агент відображає в розрізі ознак доходів суми доходів, що нараховані фізособі у звітному кварталі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачений він чи ні.

Нарахований дохід відображають повністю, без вирахування ПДФО, військового збору (далі — ВЗ) і податкової соціальної пільги в разі її наявності;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» Податкового розрахунку зазначають суму фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Як було зазначено вище, «натуральний» коефіцієнт застосовують для визначення бази оподаткування. Він дозволяє, знаючи «чистий» (виплачений на руки) негрошовий дохід, визначити суму, що підлягає нарахуванню. У графах 3а і 3 відображають дохід у нарахованій сумі. Тому в разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі суми доходу у графах 3а «Сума нарахованого доходу» і 3 «Сума виплаченого доходу» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ відображаються з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта.

Тепер про військовий збір. Об’єктом обкладення ВЗ є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. При цьому звільняються від обкладення збором доходи, які згідно з розд. IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізособи (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 ПКУ.

Також тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають обкладенню ВЗ доходи у вигляді грошового забезпечення осіб, перелічених в абзаці другому п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Важливо! Підпункт 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не передбачає застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ. Таким чином, у разі безоплатного надання фізособам товарів (робіт, послуг), базою обкладення ВЗ буде вартість таких товарів (робіт, послуг), визначена за правилами звичайної ціни, установленими ПКУ, без урахування ПДФО/ВЗ-коефіцієнтів і незалежно від того, в якій сумі цей дохід нараховано в бухобліку.

Переходимо до форми № 1ДФ. Підпункт 3.11 розд. III Порядку № 4 встановлює, що в рядку «Військовий збір» розд. II Податкового розрахунку відображаються загальна сума нарахованого доходу (як оподатковуваного ВЗ, так і неоподатковуваного), загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого ВЗ і загальна сума перерахованого до бюджету ВЗ у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Ураховуючи наведене, у разі надання негрошового доходу в рядку «Військовий збір» розд. II Податкового розрахунку слід відобразити його вартість, розраховану за звичайними цінами, без урахування коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ.

Із запитання випливає, що вартість проживання, оплачена за рахунок коштів підприємства, дорівнює 8000,00 грн. Отже, до бази обкладення ПДФО такий дохід потрапить у сумі, що дорівнює 9756,10 грн. (8000,00 грн. х 1,219512). Саме в цій сумі дохід фізособи буде нараховано в обліку підприємства.

Визначимо суму ПДФО, яку підприємство утримає з такого доходу:

9756,10 грн. х 18 % : 100 % = 1756,10 (грн.)

База обкладення ВЗ дорівнюватиме вартості негрошового доходу, розрахованій за звичайними цінами, тобто 8000,00 грн.

Визначимо суму ВЗ, яку підприємство зобов’язане буде сплатити з цього доходу:

8000,00 грн. х 1,5 % : 100 % = 120,00 (грн.)

Звертаємо увагу: оскільки дохід надано в негрошовій формі, а застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта ПКУ не передбачено, виникає питання щодо сплати ВЗ із такого доходу. Адже в цій ситуації утримати збір із доходу фізособи неможливо. У ситуації, що склалася, вважаємо, щоб уникнути порушення вимог ПКУ в частині повноти та своєчасності сплати ВЗ, підприємство може за рахунок власних коштів сплатити збір при виплаті доходу, а потім попросити фізособу — отримувача доходу компенсувати йому суму коштів, спрямовану на погашення зобов’язань з ВЗ.

Майте на увазі: у цій ситуації саме податковий агент несе відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання. При цьому платник податків — отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, установлених розд. IV цього Кодексу. Це випливає з положень п. 127.1 ПКУ.

Наведемо фрагмент заповненого Податкового розрахунку з даними щодо фізособи, про яку йшлося в запитанні. При заповненні розділу II форми № 1 ДФ припустимо, що у звітному кварталі підприємство не нараховувало і не виплачувало доходи іншим фізособам.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі