Теми статей
Обрати теми

ПН на передоплату при ритмічних постачаннях

Василенко Ольга, податковий експерт
На початку місяця за договором з покупцем підприємство здійснило чотири відвантаження, на які 20 числа склало зведену податкову накладну (ПН). Після 20 числа від цього покупця надійшло 5 передоплат. Підкажіть, чи можна скласти зведену ПН на ці передоплати?

Ні, у зведеній ПН сума передоплат, що надійшли за місяць, не враховується. Якщо дати складання зведених ПН застережено в договорі з покупцем, то на ці передоплати не пізніше останнього дня місяця можна скласти окрему (одну, але не зведену!) ПН. Хоча для покупця найбезпечніший варіант — 5 окремих ПН на кожну передоплату. Пояснимо детальніше.

Порядок складання зведених ПН при здійсненні постачань, що мають ритмічний* і безперервний характер, урегульовано п. 201.4 ПКУ. Він свідчить, що скласти таку ПН платник повинен не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулося «ритмічне» або «безперервне» постачання.

* Ритмічними вважаються постачання товарів/послуг одному покупцю два і більше разів на місяць.

Там же зазначено: якщо на дату складання зведеної ПН сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених протягом місяця товарів/послуг, це перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається ПН у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Зауважте:

формально можливість складання однієї ПН на всі «неперекриті» передоплати з’являється, тільки якщо зазначене перевищення виникає на дату складання зведеної ПН

А у вас в останній день місяця зведеної ПН не буде. Отже, формальних підстав для складання «загальнопередоплатної» ПН немає.

Тому податківці до такої ПН можуть чіплятися і спробувати позбавити покупця права на податковий кредит (ПК). Убезпечитися, щоправда, можна, прописавши дати складання зведених ПН (у тому числі — останній календарний день місяця) у договорі. Тоді право на складання «загальнопередоплатної» ПН буде документально підтверджене.

Хоча, визнаємо, таке формальне прочитання п. 201.4 ПКУ не можна назвати справедливим. Адже незалежно від умов договору при безперервних відносинах з «ритмічним» покупцем останній день місяця — завжди дата підбиття «зведених» підсумків. А отже, і дата складання зведеної ПН. Тим більше, п. 201.4 ПКУ сьогодні не містить жодних вимог щодо необхідності підтверджувати ритмічність у договорі. Та чи варто підводити постійного покупця під спори з фіскалами?

З цієї причини найприйнятніший варіант — скласти 5 окремих ПН на кожну з передоплат. Тоді чіплятися вже точно буде ні до чого.

До зазначеного додамо: якщо ви все ж вирішите скласти «загальнопередоплатну» ПН, запам’ятайте такі правила:

1) відвантаженнями поточного місяця можна «перекрити» тільки передоплати, що надійшли в цьому самому місяці та за постачання, здійснені протягом такого місяця. Тобто у вашому випадку ПН складається на суму передоплат, що надійшли, зменшувати її на суму здійснених до 20 числа відвантажень не потрібно (оскільки передоплати, що надійшли, — за майбутні відвантаження, до вже здійснених вони жодного відношення не мають);

2) «передоплатна» ПН складається не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено «ритмічні» постачання. Тобто незалежно від того, з якою періодичністю підприємство складає зведені ПН, «передоплатну» ПН можна скласти один раз — у кінці місяця (але на цю дату складання зведеної ПН слід передбачити в договорі).

Крім того, зауважте: надалі обсяги передоплачених постачань, на які виписано «загальнопередоплатну» ПН, у зведених ПН не враховуються (детальніше про зведені ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 20, с. 27).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі