Теми статей
Обрати теми

До ряд. 10.3 уключаємо всі безПДВшності

Адамович Наталія, податковий експерт
Підкажіть, будь ласка, у ряд. 10.3 декларації з ПДВ потрібно відображати обсяги придбаних товарів/послуг і необоротних активів без ПДВ, що підтверджені податковими накладними, чи зазначати абсолютно всі придбання без ПДВ?

img 1

Назва ряд. 10.3 говорить сама за себе: «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території Україні... з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість».

Це означає, що, по-перше, у ряд. 10.3 платник повинен показати абсолютно всі без ПДВшні купівлі (місце передбачено тільки для обсягу в кол. А), а це обсяги:

— придбань, які обкладають за нульовою ставкою ПДВ;

— пільгових придбань, звільнених від ПДВ;

— придбань, що не потрапляють під об’єкт ПДВ;

— придбань у неплатників ПДВ (без нарахування ПДВ) й інші безПДВшні купівлі.

Порядок № 21 жодних винятків із цього приводу не містить.

Причому це мають бути обсяги тільки українських без ПДВшних купівель. Обсяги безПДВшного ввезення товарів/послуг, необоротних активів у декларації з ПДВ не відображаються (БЗ 101.20).

Зверніть увагу! У ряд. 10.1 і 10.2 декларації з ПДВ фіксують тільки ті купівлі, за якими є зареєстровані податкові накладні або інші документи, що підтверджують податковий кредит: транспортні квитки, готельні рахунки, касові чеки на суму, що не перевищує 240 грн. ( п. 201.11 ПКУ). Це дуже важливо для відображення сум ПДВ у складі податкового кредиту.

А ось безПДВшні придбання в ряд. 10.3 можуть відображатися не тільки на підставі податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН і спеціальних документах-замінниках, застережених у п. 201.11 ПКУ, а й на підставі звичайних «безрозмірних» чеків і квитанцій. Суворі ПДВ-документи тут не потрібні.

До того ж нагадаємо: розшифровувати такі обсяги безПДВшних купівель із ряд. 10.3 в додатку Д5 не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі