Теми статей
Обрати теми

Пограбування на рівному місці: як повернути помилково списані гроші із СЕА

Дзюба Наталія, податковий експерт
З електронного рахунку з ПДВ знято більше грошей, ніж заявлено зобов’язання в декларації за звітний місяць. У податковій сказали, що помилково. Як нам діяти? Чи можна недоплатити до бюджету цю суму при наступному поданні декларації?

img 1

Ні, зарахувати зайві кошти, списані до бюджету через помилку податківців, в рахунок задекларованих грошових зобов’язань у наступному періоді не вийде.

Річ у тім, що розрахунки з бюджетом з електронного рахунку будуть здійснені в сумі податку, вказаного платником у декларації. Спишуть з електронного ПДВ-рахунку суму, задекларовану в ряд. 18.1 декларації з ПДВ, автоматично.

Причому, будь-які переплати, що висять в інтегрованій картці платника (у тому числі й переплата, що утворилася у вас, за рахунок помилково списаних грошей з вашого електронного ПДВ-рахунку), при сплаті поточних зобов’язань не враховуються (див. лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 344/6/99-99-19-03-02-15).

У разі недостатності грошей на електронному ПДВ-рахунку для сплати узгоджених податкових зобов’язань (п. 22 Порядку № 569):

1) платник у граничний строк для самостійної сплати податкових зобов’язань повинен закинути на ПДВ-рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунку.

Але якщо ви їх «закинете» менше, тобто рівно стільки, скільки має бути сплачено за мінусом колишньої помилкової переплати з вини податківців,

2) Казначейство перерахує кошти в межах їх залишку на ПДВ-рахунку. Проте далі залишок узгоджених податкових зобов’язань платника, не сплачений одразу до бюджету, Казначейство все одно перерахує до бюджету з коштів, що надходять на ПДВ-рахунок з поточного рахунку платника.

Тобто будьте готові: будь-які «закинені» вами гроші на ПДВ-рахунок, наприклад, для його поповнення, щоб зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, усе одно підуть у рахунок погашення задекларованих вами податкових зобов’язань.

Тому сподіватися на залік при сплаті ПДВ у майбутніх періодах ми вам не радимо.

Щоб повернути суму, яку у вас списали помилково, подайте до своєї податкової заяву на повернення такої переплати згідно зі ст. 43 ПКУ.

Нагадаємо, заява на повернення «зайвих» коштів складається в довільній формі (БЗ 135.04). Адресувати її потрібно органу ДФСУ за місцем адміністрування вашого ПДВ. При цьому в заяві обов’язково зазначте ваше найменування, код ЄДРПОУ, суму, яку бажаєте повернути, вид помилково сплаченого платежу (ПДВ), напрям перерахування коштів, що повертаються.

Зауважте! Помилкову переплату грошових зобов’язань з ПДВ повертають виключно на електронний ПДВ-рахунок ( п. 43.4 ПКУ; п. 26 Порядку № 569). Отже, складаючи таку заяву, як напрям перерахування коштів, що повертаються, зазначте номер вашого електронного ПДВ-рахунку. Для повернення грошей органу ДФСУ (що готує висновок) і Казначейству (що повертає переплату) відведено 20 календарних днів (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 10).

А насамкінець зауважимо! Помилкове списання грошових коштів з електронного ПДВ-рахунку і їх зворотне надходження не змінює суму ліміту реєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі