Теми статей
Обрати теми

Експорт: ПН складаємо за датою фактичного вивезення

Адамович Наталія, податковий експерт
Ми експортуємо товар. На яку дату слід виписувати податкову накладну: на дату складання митної декларації чи на дату фактичного перетину кордону товару, що експортується? На який курс слід орієнтуватися при складанні податкової накладної?

Згідно з п.п. «б» п. 187.1 ПКУ в разі експорту товарів датою виникнення податкових зобов’язань є дата оформлення митної декларації, що підтверджує факт перетину митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Тобто для виникнення податкових зобов’язань важливий не сам факт складання митної декларації, а факт перетину товаром митного кордону — останній етап в оформленні митної декларації.

Податкова накладна і в разі експорту має бути складена на дату виникнення податкових зобов’язань ( п. 201.1 ПКУ). Тому експортну податкову накладну складають на дату фактичного вивезення товару.

Порядок підтвердження факту вивезення товару за межі митної території України врегульовано пп. 30 — 32 Положення № 450. Так, п. 30 цього Положення встановлює, що вивезення товарів за межі митної території України підтверджується митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, і повідомленням про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

Дата, зазначена в такому повідомленні, і буде датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ, тобто датою, на яку має бути складена експортна ПН.

І це дуже важливо, коли складання митної декларації і фактичне вивезення товару припадають на різні періоди. Адже якщо митну декларацію складено, наприклад, 30.11.2016 р., а товар фактично вивезено 02.12.2016 р., то податкову накладну слід скласти 02.12.2016 р. (на дату фактичного перетину товаром кордону).

Щоправда, при цьому майте на увазі: на думку податківців, базу оподаткування в такій податковій накладній слід визначати шляхом перерахунку валюти за курсом НБУ, що діяв (!) на дату складання митної декларації, тобто за умовами прикладу — за курсом НБУ на 30.11.2016 р. (див., наприклад, лист МГУ ДФС від 11.12.2015 р. № 26860/10/28-10-06-11). Така логіка податківців закладена, мабуть, у тому, щоб виключити розбіжності суми податковою накладною з сумою з митної декларації. Хоча методологічно це не зовсім правильно — правильніше визначати суму за курсом на дату виникнення податкових зобов’язань (тобто на дату фактичного вивезення товару за межі митної території України).

Але сперечатися тут навряд чи доречно: отже, складайте ваші «експортні» ПН на дату фактичного вивезення товару, а базу в ПН розрахуйте за курсом НБУ на дату складання МД. Детальніше про складання експортної податкової накладної див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 16, с. 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі