Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування в рахунок сплати податку на прибуток

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Чи можемо ми спрямувати бюджетне відшкодування в рахунок погашення податкових зобов’язань з податку на прибуток? У податковій зазначають, що з цим є якісь проблеми.

ПКУ не обмежує платника податків у праві спрямувати суму бюджетного відшкодування в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу за іншими платежами, що сплачуються до державного бюджету України ( п.п. «б» п. 200.4 ПКУ). Для цього в декларації з ПДВ слід заповнити ряд. 20.2.2 і подати додатки Д3 і Д4 (про ваше бажання свідчитиме заповнення частини «б» табл. 3 дод. Д4).

Зверніть увагу — у ПКУ зазначено про платежі, що зараховуються саме до державного бюджету. І ось тут виникає перша проблема.

Згідно зі ст. 29 БКУ до доходів загального фонду держбюджету податок на прибуток приватних підприємств надходить не повністю, а тільки в розмірі 90 %. 10 %, що залишилися ідуть до місцевих бюджетів. І тільки податок на прибуток держпідприємств зараховується до держбюджету в повному обсязі. Причому п.п. «б» п. 200.4 ПКУ сформульовано недостатньо чітко: не зрозуміло, чи то йдеться про залік з іншим податком у частині, що надходить до держбюджету (і тоді приватним підприємствам можна претендувати на залік 90 % суми, а 10 %, що залишилися, сплатити грошима), чи то про те, що цей інший податок повинен повністю надходити до держбюджету (тоді приватникам зараховувати взагалі не можна).

Думки податківців суперечливі. Наприклад, ДФСУ не бачить нічого поганого у спрямуванні відшкодування в рахунок сплати податку на прибуток.

Так, у листі від 25.05.2016 р. № 11353/6/99-99-15-03-02-15 було зазначено, що платник податків має право задекларувати суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування в рахунок сплати грошових зобов’язань за іншими платежами, що сплачуються до Державного бюджету України, зокрема в рахунок сплати грошових зобов’язань з податку на прибуток приватних підприємств, що виникнуть у платника протягом майбутніх податкових періодів.

А от місцеві податківці дотримуються іншої думки. Наприклад, у листі ГУ ДФС у Харківській області від 13.07.16 р. № 4009/10/20-40-12-02-16 було зазначено, що суми ПДВ, що підлягають бюджетному відшкодуванню, «не можуть бути зараховані в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з податку на прибуток підприємств, крім підприємств державної власності».

Як бачимо, у цьому листі виражено фіскальне трактування п.п. «б» п. 200.4 ПКУ: залік узагалі робити не можна, ані повністю, ані в частині 90 %. Обґрунтовувалася ця позиція саме ст. 29 БКУ.

Але це не єдина проблема. Друга криється в технічному боці операції. Як виявилось, програмне забезпечення, що використовується в податкових органах, не готове до подібних перекидань. Наприклад, у листі ГУ ДФС в м. Києві від 27.10.2016 р. № 22986/10/26-15-12-02-14 зверталася увага, що

ці операції можуть бути здійснені після введення в експлуатацію відповідного програмного забезпечення

Тому, швидше за все, вам не дозволять провести перекидання.

Який же вихід? Звернутися до судових інстанцій! Наприклад, Кіровоградський окружний адміністративний суд у постанові від 07.09.2016 р. у справі № П/811/412/16 став на бік платника податків. Суд вважає, що 90 % від суми бюджетного відшкодування ПДВ фіскальний орган зобов’язаний зарахувати як сплату податку на прибуток приватних підприємств.

Більше того, судді зобов’язали податківців роз’яснити товариству, що 10 % від суми грошового зобов’язання з податку на прибуток воно не може оплатити за рахунок суми бюджетного відшкодування, оскільки ці кошти виплачуються до місцевого бюджету.

Тому, якщо у вас є сильне бажання зробити залік, то інструменти є. І не забудьте, якщо ви все ж таки зможете провести залік, то вам зменшать реєстраційний ліміт (після подання дод. Д4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі