Теми статей
Обрати теми

Гроші «зависли» після повернення товару. Чи потрібна ПН?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Було відвантажено товар і отримано за нього оплату. Але потім товар вирішили повернути. Повернення товару відбулося в один день, а повернення оплати — через декілька днів. Чи треба було на гроші, що «зависли», виписувати ПН? Адже якщо не виписати, то вийде, що в нас були гроші без виписки ПН?

заповнення та реєстрація ПН і РК

Традиційно податківці вважають, що при поверненнях товарів РК потрібно складати за датою першої з подій: повернення товару або повернення коштів. Цього підходу вони дотримувалися і в докодексні часи (див. УПК, затверджену наказом ДПАУ від 17.06.2010 р. № 442) і зараз (див. лист ДФСУ від 10.05.2016 р. № 10328/6/99-99-15-03-02-15).

У вашому випадку першою подією виявилося повернення товару. Тому ви, діючи у фарватері податківців, за цією датою склали РК. Вважаємо, що на грошові кошти, що «зависли» у вас на декілька днів, не потрібно виписувати ПН. На нашу думку, після повернення товару ці кошти змінили свій статус. Тепер вони вже не можуть розглядатися як оплата за товар. Вони — кошти, що підлягають поверненню і тимчасово перебувають у вас.

За ідеєю, податківці мають бути солідарні з нашою позицією. Адже в ситуації, коли після повернення товару кошти не повертаються, а на підставі додаткової угоди зараховуються в рахунок майбутніх постачань іншого товару, вони радять виписувати ПН тільки на дату укладення такої додаткової угоди (консультація в БЗ 101.07, лист ДФСУ від 10.05.2016 р. № 10328/6/99-99-15-03-02-15). При цьому вони чітко застерігають, що РК виписується не за датою додаткової угоди, а за датою повернення товару. Тобто чітко розділяючи ці дві дати, вони передбачають, що протягом деякого періоду часу гроші перебуватимуть у постачальника без виписки ПН.

Власне, у вас відбувається майже те саме.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі