Теми статей
Обрати теми

Поки «вхідна» ПН не зареєстрована, ПЗ за ЧВ не нараховуємо

Дзюба Наталія, податковий експерт
У нас основний вид діяльності — заготівля та переробка металобрухту. На «подвійні» купівлі з ПДВ (оренда складу, кисень тощо) повинні скласти зведену компенсуючу ПН (тобто розподіляти за антиЧВ). За оренду складу постачальник послуг складає ПН останнім числом місяця, а реєструє її та надсилає нам на початку наступного місяця. В який звітний період уключати до ПК таку ПН і коли складати та відображати за нею компенсуючі ПЗ?

Згідно з п. 199.1 у випадку, якщо куплені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, платник повинен нарахувати ПЗ на загальну суму сплаченого нарахованого ПДВ при їх придбанні, у частині використання товарів/послуг, необоротних активів у неоподатковуваних операціях.

Для цього не пізніше останнього дня звітного періоду придбання «подвійних» активів/послуг слід скласти зведену ПН та зареєструвати її в ЄРПН.

Причому, враховуючи принцип нарахування компенсуючих розподільчих ПЗ, закладений у ст. 199 ПКУ, підставою для нарахування розподільчо-компенсуючих ПЗ є можливість відображення «вхідного» ПДВ за «подвійними» купівлями у складі податкового кредиту. Тобто поки немає зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної за «подвійними» товарами/послугами або необоротними активами, то не повинно бути й розподільчо-компенсуючих часткових ПЗ. Такої самої думки дотримуються й податківці (див. БЗ 101.14).

Отже, якщо «подвійні» товари/послуги, необоротні активи куплено з ПДВ (у вас це послуги оренди, кисень тощо), то в будь-якому разі поки постачальник не зареєструє ПН за ними в ЄРПН, нараховувати розподільчі компенсуючі ПЗ із застосуванням антиЧВ не потрібно.

Причому тут слід брати до уваги виключно «первинні» строки, коли ви як покупець можете відобразити свій податковий кредит за отриманою та зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною:

— якщо ПН за «подвійними» товарами/послугами зареєстрована своєчасно — податковий кредит відображають уже в періоді складання такої ПН;

— якщо ж зареєстрована із запізненням — податковий кредит відображають у періоді реєстрації такої ПН.

Орієнтуватися на право відстрочення ПК у 365 календарних днів, яким можна скористатися згідно з п. 198.6 ПКУ, при нарахуванні компенсуючих ПЗ не можна

Так, ваш орендодавець на послуги оренди склав податкову накладну 30.11.2016 р., а зареєстрував її в ЄРПН тільки 02.12.2016 р. Отримавши своєчасно зареєстровану ПН на послуги оренди (02.12.2016 р.), ви повинні скласти зведено-розподільчу ПН, зазначивши в ній дату складання — 30.11.2016 р., і нарахувати в ній компенсуючі ПЗ (незважаючи на те, що ПН на послуги оренди зареєстрована вже в грудні, скласти ПН на компенсуючі ПЗ все одно потрібно останнім днем листопада). Ураховуючи, що податковий кредит за отриманою ПН ви можете поставити вже в декларації за листопад 2016 року (у періоді складання такої ПН), то й компенсуючі ПЗ на частку використання послуг оренди у ваших металобрухтно-пільгових операціях повинні показати так само в декларації за листопад 2016 року.

Інша справа, якщо ПН за послугами оренди прийде до вас зареєстрованою із запізненням (наприклад, 16.12.2016 р.). Тоді за нею податковий кредит ви зможете відобразити в декларації за грудень 2016 року (у періоді реєстрації ПН). Відповідно нарахувати розподільчо-компенсуючі ПЗ ви повинні будете не пізніше 31 грудня 2016 року і так само маєте показати їх у декларації за грудень 2016 року.

Зверніть увагу! Бажано відображення ПК за «подвійними» товарами не відкладати з урахуванням можливості з п. 198.6 ПКУ, а ставити його в тому самому періоді, в якому ви зобов’язані показати компенсуючі ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі