Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна туроператора

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
На чиє ім’я туроператор повинен складати податкові накладні? У який момент вони виписуються?

особливості окремих видів діяльності

Порядок обкладення ПДВ у туристичній діяльності має свою специфіку, установлену ст. 207 ПКУ. Ідея в тому, що туроператор нараховує ПДВ не так, як усі платники («вхідний» — у ПК, «вихідний», — у ПЗ, а різницю сплачуючи до бюджету), а по-своєму: до бази оподаткування потрапляє тільки винагорода. Для туроператора — це різниця між вартістю поставленого ним турпродукту (турпослуги) і вартістю витрат, понесених ним на придбання (створення) цього турпродукту (турпослуги). Причому це правило працює при будь-якому виді туризму: «на території України» (тобто внутрішньому або в’їзному) або «за межами України» (виїзному).

На чиє ім’я складати ПН туроператору

На жаль, відповіді на це запитання ані ПКУ, ані Порядок № 1307 не дають. На наш погляд, тут усе залежить від того, чи бере участь турагент у продажу турпродукту.

Якщо турпродукт продається безпосередньо туристу без участі турагента, то ПН виписується на цього покупця. Якщо він — платник ПДВ, то ПН виписується в загальному порядку. Якщо ж він — звичайна фізособа, яка оплатила турпослугу готівкою, то ПН виписується на кінцевого споживача за щоденними підсумками операцій. Як найменування покупця зазначається «Неплатник», в ІПН — «100000000000», тип причини — «11».

Інша справа, коли турпродукт продається за посередництва турагента, а це відбувається набагато частіше. Якщо припустити, що в цьому питанні ми маємо справу з деяким симбіозом посередницької схеми нарахування ПДВ і туристичної, то висновок податківців, озвучений в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань оподаткування туроператорської і турагентської діяльності, затвердженій наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 126, цілком розумний.

У прикладі із запитання 1 цієї консультації прямо зазначено:

туроператор виписує ПН на турагента

І тут ми не можемо не звернути увагу на важливу деталь — ПКУ встановлено таку саму специфічну базу оподаткування і для турагента (оподатковується винагорода). Ця особливість обумовлює невідповідність даних декларації і даних ЄРПН (а точніше, ліміту реєстрації): ця ПН не даватиме ПК турагенту, але збільшить його ліміт реєстрації!

У туроператора те саме. Вхідні ПН, пов’язані з формуванням турпродукту і отримані від постачальників, до ПК туроператора не включаються. Але оскільки постачальники реєструють їх саме на туроператора, то ліміт реєстрації туроператора збільшується!

Тобто суб’єкти туристичного бізнесу завжди в більш привілейованому становищі, ніж звичайний платник ПДВ.

А тепер перейдемо до другого запитання. В абзаці третьому п. 207.6 ПКУ зазначено, що ПДВ-зобов’язання туроператор нараховує за фактом постачання турпродукту (турпослуги) на дату оформлення документа, що підтверджує факт такого постачання. Проте на практиці ніхто цей документ не складає. Та це й логічно, адже факт постачання можна підтвердити тільки після надання турпослуги, тобто після закінчення туру. Навряд чи хтось ганятиметься за туристом з проханням підписати акт.

Тому у цьому випадку ми рекомендуємо на дату закінчення туру складати звичайну бухгалтерську довідку. На підставі цього документа ви й зможете скласти ПН. Ну а на кого вона виписується, ми вже з’ясували.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі