Теми статей
Обрати теми

ПДВшна пільга програмістам

Павленко Олексій, податковий експерт
Згідно з ПКУ постачання програмного забезпечення не обкладається ПДВ. А доопрацювання конфігурації програмного забезпечення теж підпадає під цю пільгу?

Для цілей застосування пільги із п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ до програмної продукції (ПП) належить:

— результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або повчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

— криптографічні засоби захисту інформації.

Мовою програмістів конфігурація програмного забезпечення (ПЗ) є сукупністю налаштувань програми, що задається користувачем. Тому, на нашу думку, доопрацювання конфігурації ПЗ фактично є послугами з (пере)налаштування/доопрацювання ПЗ «під» конкретного користувача (або під нові його вимоги). З п. 261 чітко не зрозуміло — чи впишеться (і чи завжди впишеться) результат таких послуг/операцій у зазначені вище види ПП, постачання яких повинне підпадати під цю ПДВшну пільгу.

Нагадаємо, що головні фіскали після закінчення перших 9 місяців застосування цієї пільги «розродилися» УПК, що затверджена наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. № 536.

У світлі поставленого нам запитання становить інтерес відповідь податківців на запитання 4 цієї консультації: чи звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання програмної продукції (комп’ютерних програм), до складу вартості якої входять послуги з технічної підтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) ПП (комп’ютерних програм)? Автори консультації відповіли, що якщо перелічені послуги з техпідтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) ПП здійснюються її виробником, є складовою постачання ПП, то операції з постачання ПП, до складу вартості якої входять послуги з технічної підтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм), звільняються від обкладення ПДВ. Судячи із запитання, послуги з доопрацювання конфігурації ПЗ надаються та оплачуються окремо від вартості ПЗ, тому не виключаємо, що фіскали формально можуть схиляти платника до обкладення їх ПДВ, прирівнюючи їх до «налаштування» ПП.

Водночас, ми схиляємося до нефіскального підходу, і тут обнадіює низка листів ДФСУ (див., наприклад, від 06.10.2016 р. № 17357/5/99-99-15-03-02-16, від 12.03.2016 р. № 5304/6/99-99-19-03-02-15). У них податківці порушують питання обкладення ПДВ операцій з постачання послуг з техпідтримки ПП (у тому числі ПП, наданої на правах використання згідно з умовами ліцензійного договору). Вони зазначають, що якщо внаслідок постачання таких послуг відбуваються будь-які зміни в ПП (у тому числі оновлення, вдосконалення, модернізація та виправлення помилок), то операції з постачання таких послуг не підлягають обкладенню ПДВ на підставі п.п. 196.1.6 ПКУ* або п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ (залежно від умов постачання програмної продукції, визначених у цивільно-правовому договорі). І тут, зауважимо, уже не йдеться про оплату таких послуг «одним пакетом» — у складі з ПП!

* Фіскали згадують цей пункт для ситуацій, коли такі послуги оплачуються у складі роялті (за ліцензійним договором).

Якщо ж у результаті надання послуг техпідтримки ПП (у тому числі ПП, наданої на правах використання згідно з умовами ліцензійного договору) не відбувається жодних змін у ПП (наприклад, навчання персоналу роботи з програмою, установки програми, налаштування оргтехніки тощо), то операції з постачання таких послуг обкладаються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %.

Проте в більшості випадків при доопрацюванні конфігурації ПЗ можна говорити про зміни в ПП (його вдосконалення, а можливо — навіть модернізацію), тобто згідно із зазначеним листом таке доопрацювання ПЗ має пільгуватися з ПДВ. Головне, звичайно, переконати перевіряючих у цьому (як і в тому, що ці листи заповнюють «білі плями» в УПК і повинні застосовуватися спільно з нею).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі