Теми статей
Обрати теми

Якщо не хочемо ПК, коли спишемо ПДВ у витрати?

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи можна вхідний ПДВ уключити не до податкового кредиту, а до вартості запасів, якщо постачальник зареєстрував в Єдиному реєстрі податкову накладну? Ми фармацевтичне підприємство. На вході багато ПК за 20 %, на виході — тільки 7 %. А оскільки ПДВ не відшкодовують, то нам вигідно вхідний ПДВ замість ПК уключити до витрат.

бухгалтерський облік

На нашу думку, такий номер не пройде. Принаймні, одразу. Пояснимо своє твердження.

Зареєстровану в ЄРПН ПН ви не хочете відображати у складі ПК. Якщо ПН зареєстрована в ЄРПН і не містить помилок, вона не може вважатися дефектною тільки з тієї причини, що ви не зволили підтягнути її з реєстру. І не може давати при цьому вам право віднести ПДВ у витрати.

Нагадаємо, що згідно з п. 9 П(С)БО 9 до складу первісної вартості повинні включатися «суми непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству/установі» (аналогічна норма є й щодо ОЗ — див. п. 8 П(С)БО 7). Оскільки, виходячи із вмісту запитання, ПН була зареєстрована постачальником в ЄРПН, то ви мали право включити суму ПДВ за такою ПН у ПК. Тобто «вхідний» ПДВ за цією ПН повинен відшкодовуватися підприємству. І, незважаючи на те, що цей «вхідний» ПДВ ваш постачальник нарахував за ставкою 20 %, а «на виході» у вас ставка ПДВ становить 7 %, «вхідний» ПДВ повинен вам відшкодовуватися, і причому — у повній сумі.

Таке право (на включення ПДВ до ПК і на відшкодування) зберігається за вами протягом 365 днів з дати складання ПН ( п. 198.6 ПКУ). Після закінчення цього строку теоретично, начебто, уже можна було б говорити про втрату права на ПК (і про те, що такий ПДВ уже не відшкодовується підприємству).

Водночас, тут цілком можна вести мову про навмисне невідображення ПК за «правильною» ПН як про допущену помилку. А отже, за платником зберігається право подати уточнюючий розрахунок за період, у якому ПН підлягала включенню до ПК протягом 1095 днів. Таку можливість неодноразово підтверджували і фіскали у своїх листах (див., наприклад, про це в листі ДФСУ від 07.09.2016 р. № 19321/6/99-95-42-01-15). Причому якщо ПН зареєстрована своєчасно, то податківці починають відлік цього строку від дати складання ПН, а не після закінчення 365 дня з цієї дати (БЗ 101.14, див. детальніше с. 15). Тобто — доки не минуть ці 1095 днів з дати складання ПН, формально ви не зможете включити цей «вхідний» ПДВ собі до витрат.

Виходить, що всі ваші відкладання ПК спрацюють не так уже швидко. Витрат доведеться три роки чекати ...☹ Ви, звичайно, можете ризикнути і після закінчення 365-ти днів з дати складання ПН втиснути ПДВ за нею у витрати, але ми б не радили такого робити. Бо під час перевірки фіскали цілком можуть викинути вам такі суми з витрат, ще й зі штрафами. При цьому жоден норматив, уключаючи й Інструкцію № 141, такі ваші дії не виправдає. Крім того, будьте впевнені, що право на відображення ПК, яким ви не захотіли скористатися, фіскалів на перевірці абсолютно не цікавитиме...

Простий приклад.

Підприємством отримано товари, що підтверджено належно оформленою та зареєстрованою в ЄРПН ПН на загальну суму 12000 грн., у тому числі ПДВ — 2000 грн.

Сума ПДВ за ПН навмисно не віднесена в ПК і списується підприємством на витрати після закінчення 1095 днів з дати виписки ПН.

№ з/п

Зміст господарської операції

Відображення в бухобліку

Сума,

(грн.)

Дт

Кт

1

Отримано запаси від постачальника

20 (28)

631

10000

2

Нараховано, але не відображено в ПК ПДВ від вартості товарів

644

631

2000

3

ПДВ списано на витрати (або включено до вартості запасів*)

949 (20, 28)

644

2000

* Якщо вони до цього моменту ще не були використані підприємством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі