Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість у фізосіб-підприємців

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Розповідь про нюанси справляння податку на нерухомість з пересічних фізосіб ми навмисно винесли за межі цього тематичного номера (шукайте її у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11). А ось про фізосіб-підприємців вирішили поговорити просто зараз. А хіба підприємці — не люди? Звісно, люди. Чого ж тоді було виокремлювати їх з-поміж інших «фізиків»? Виявляється, на те є свої причини. Розглянемо їх.

Для початку коротко нагадаємо кілька засадничих тез.

По-перше, усі фізичні особи — підприємці (ФОП) реєструються, як відомо, за місцем свого проживання. Тобто їх оголошена податкова адреса як суб’єкта підприємницької діяльності й адреса проживання (реєстрації у паспорті) як фізичної особи збігаються.

По-друге, серед платників податку на нерухомість, перелічених у п.п. 266.1.1 ПКУ, в окрему категорію платників зазначеного податку вони не виділені. Отже, логічно припустити, що ФОП сплачують його за тими самими правилами, що й пересічні громадяни. Цієї думки, на щастя, дотримуються й податківці (див. БЗ 106.01).

Звідси робимо висновок:

Фізособи-підприємці не зобов’язані подавати звітність із податку на нерухомість — суму цього податку їм має розрахувати контролюючий орган

По-третє, п.п. 266.4.1 ПКУ передбачає пільгу зі сплати податку на нерухоме майно для фізичних осіб — власників об’єктів житлової нерухомості (про порядок застосування такої пільги йтиметься в обіцяній статті для «фізиків» у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11). Разом з тим у п.п. 266.4.2 ПКУ зазначено, що пільги зі сплати податку не надаються, якщо такий об’єкт оподаткування (наприклад, квартира) використовується його власником з метою одержання доходів. Зокрема, у підприємницькій діяльності.

Оскільки, як ми з’ясували, «нерухомий» податок ФОПу мають розрахувати податківці, цікаво знати, що вони думають з приводу, пільгується його квартира, де він зареєстрований підприємцем, чи ні? Відповідь на це запитання знаходимо у БЗ 106.05:

якщо фізичні особи фактично здійснюють підприємницьку діяльність за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) та є власниками об’єктів житлової нерухомості, про що зазначається у виписці з ЄДР*, то при нарахуванні податку <...> до таких об’єктів житлової нерухомості пільга застосовуватись не буде

* Повна назва цього реєстру наразі така — Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Те, як сформулювано це роз’яснення, викликає певні заперечення.

Уважаємо справедливим, що наголос у ньому зроблено на фактичному здійсненні підприємницької діяльності у квартирі ФОПа. Бо лише в цьому випадку він законно може бути позбавлений пільги.

Однак із ЄДР цього безпосередньо не видно. Із нього можна лише дізнатися про види діяльності підприємця (причому такі відомості наразі є загальнодоступними і не потребують формування виписки, на яку посилаються контролери). Але не завжди з цього можна зробити беззаперечний висновок щодо безпосереднього використання квартири, де зареєстрований ФОП, у його підприємницькій діяльності.

Скажімо, значна кількість підприємців провадять діяльність за межами своєї квартири (у власному чи орендованому магазині, на ринку, у виробничих, офісних чи складських приміщеннях тощо). Як бути у такому разі?

На нашу думку, якщо підприємець просто зареєструвався у своїй квартирі, а діяльність провадить деінде, пільгу з податку на нерухомість щодо цієї квартири він не втрачає. Адже ПКУ не пов’язує втрату фізособою пільги із реєстрацією такої особи суб’єктом підприємницької діяльності.

Як, на наш погляд, слід діяти таким підприємцям? Ну, звісно, найперше дочекатися, доки поштою надійде податкове повідомлення-рішення із сумою «нерухомого» податку. Якщо з нього випливає, що пільгу у розмірі неоподатковуваних 60 кв. м фіскали не застосували, можна спробувати скористатися своїм правом на проведення з ними звірки щодо, зокрема, права на користування пільгою із сплати податку та нарахованої суми податку (див. п.п. 266.7.3 ПКУ). Для цього треба звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації).

Щоб довести відсутність факту проведення підприємницької діяльності у власній квартирі, ФОП-єдиноподатник може посилатися на те, що у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування, яку він подавав свого часу, місцем провадження господарської діяльності вказано іншу адресу (власного чи орендованого приміщення тощо). На підтвердження цього факту слід подати відповідні документи про право власності чи договори оренди.

ФОП-загальносистемник може нагадати податківцям про повідомлення за формою № 20-ОПП, які він подавав, розпочинаючи діяльність у власному чи орендованному приміщенні. З них будь-кому стане зрозуміло, що квартира, де зареєстрований такий ФОП, насправді у його підприємницькій діяльності не використовується.

Якщо вам вдасться переконати фіскалів повернути вам пільгу, то вони мають провести перерахунок суми податку і надіслати (вручити) вам нове податкове повідомлення-рішення. При цьому попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). Тобто ваша взяла!

Однак ми зовсім не впевнені, що вони припинять наполягати на своєму. Приставати на їх вимоги чи ні — вирішувати, звісно, вам. На жаль, вибір у вас небагатий: або платити «нерухомий» податок з усієї площі тієї квартири, де ваше місце податкової реєєстрації як підприємця, або відстоювати свою правоту в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі