Теми статей
Обрати теми

Тримаємо руку на ПСП-пульсі

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Ви вже безпомилково можете визначити, хто і коли має право на ПСП. Тепер давайте розберемося зі строками дії цієї пільги. Коли виникає право на ПСП, коли воно втрачається? Чи треба подавати заяву на ПСП щороку? Дійсно ж, цікаві запитання? Розбираємося!

ПСП: на рік, на два чи назавжди?

Роботодавці застосовують ПСП починаючи з дня отримання від працівника заяви та підтвердних документів ( абзац другий п.п. 169.2.2 ПКУ).

Щорічне подання заяви про застосування ПСП, якщо підстава для її застосування залишається незмінною, ПКУ не передбачене. Тобто якщо в період дії ПКУ працівником уже подавалася заява про застосування ПСП цьому роботодавцю і у 2016 році в нього не виникло право на ПСП за іншою підставою, відмінною від тієї, що була зазначена в такій заяві, то такий працівник не повинен подавати у 2016 році нову заяву.

Урахуйте: соцпільга надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому працівник ( п.п. 169.3.4 ПКУ):

помер;

— оголошується судом померлим;

— визнається судом безвісно відсутнім;

— втрачає статус резидента;

був звільнений з місця роботи.

Тепер про те, коли працівник втрачає право на ПСП. У загальному випадку пільгу не застосовують до зарплати за місяць, в якому працівник подає заяву про відмову від застосування ПСП. Але є й окремі випадки .

Особливі строки дії ПСП установлено для платників податків, які мають право на ПСП на дітей. Детально про них читайте на с.23.

Також є свої «фішки» щодо працівників, яким ПСП надається на підставах, перелічених у пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ. З податкового місяця, що настає за місяцем, в якому вони втрачають «особливий» статус, пропадає їх право на ПСП за цими підставами.

Зверніть увагу! Якщо у працівника, до зарплати якого застосовувалася ПСП, змінився ПСП-статус, він зобов’язаний повідомити про це роботодавця. Ігнорування цієї вимоги — порушення порядку застосування ПСП.

Ви знаєте, що розмір ПСП і граничний дохід, який дає на неї право, можуть змінюватися з січня кожного року. А чи потрібно щороку працівнику заново подавати заяву? Ні, щорічне подання заяви про застосування ПСП у зв’язку зі зміною її розміру ПКУ не передбачена. Звичайно ж, за умови, що підстава для її застосування залишається незмінною.

Зарплатні «гойдалки»

Можливо, що нарахована заробітна плата працівника, який подав заяву про застосування ПСП, перевищить 1930 грн. (наприклад, він отримає премію тощо). Чи повинен він подати заяву про відмову від ПСП? Ні, якщо не порушено порядок застосування ПСП і якщо працівник не вирішив скористатися такою пільгою на іншому місці роботи. Ви просто не застосовуєте її в місяці, в якому сума «зарплатних» нарахувань перевищила розмір граничного доходу (у 2016 році — 1930грн. або 1930 грн. х кількість дітей у віці до 18 років).

При цьому заява і документи залишаються чинними. У тому місяці, коли сума, нарахована працівнику, впаде, застосовуйте ПСП до заробітної плати. Причому, як ви здогадуєтеся, наново подавати заяву йому не потрібно.

А якщо ситуація зворотна? Працівник не мав права ПСП, але в якомусь місяці йому було нараховано менше 1930 грн. У такому разі ви можете застосувати до його зарплати ПСП, тільки якщо він подасть заяву та підтвердні документи (за необхідності).

Не забудьте: якщо місяць не відпрацьовано повністю і працівнику нараховано «перехідні» лікарняні або відпускні, то дохід кожного місяця ви визначаєте, розподіливши такі суми за місяцями. Тобто порівнюєте з граничним розміром нараховану зарплату і частину «перехідних» виплат за кожен місяць.

висновки

  • Якщо працівник подав заяву про застосування ПСП до 2016 року, то знову подавати її в поточному році не потрібно. Те саме стосується і документів для ПСП на дітей або тих, хто претендує на «підвищену» чи «максимальну» ПСП.

  • Водночас якщо статус працівника змінився, то він повинен повідомити про це свого роботодавця.

  • Якщо в якомусь місяці збільшилася сума нарахованих працівнику «зарплатних» виплат за місяць і вона перевищила граничний дохід, то ПСП не застосовуємо, писати заяву на відмову від ПСП не потрібно.

Теги ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі