№12

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 12 Інші номери журналу ›
  • «Неналежний» первинний документ не надає права на витрати з податку на прибуток Лист ДФСУ від 21.01.2016 р. № 1081/6/99-95-42-03-15
  • Усе змінюється, а податкова соцпільга залишається Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на початок року вже не той, що був рік тому. А це, у свою чергу, зобов’язує роботодавців застосовувати нові розміри податкових соціальних пільг. А для того, щоб увесь рік її правильно застосовувати, не зайвим буде згадати, а новачкам дізнатися загальні ПСП-правила. Детальніше про це читайте в цій статті.
  • «Інвентаризуємо» пакет документів на ПСП Право вибору, на якому місці роботи працівник застосовуватиме ПСП, належить виключно цьому працівнику. Як роботодавець дізнається, що вибір припав саме на нього? Зараз усе розповімо.
  • Тримаємо руку на ПСП-пульсі Ви вже безпомилково можете визначити, хто і коли має право на ПСП. Тепер давайте розберемося зі строками дії цієї пільги. Коли виникає право на ПСП, коли воно втрачається? Чи треба подавати заяву на ПСП щороку? Дійсно ж, цікаві запитання? Розбираємося!
  • Здрастуйте, до побачення і знову здрастуйте! У нового працівника є право на ПСП — чудово! Нехай приносить заяву, а за необхідності й документи, що підтверджують таке право, і отримує «знижку» з ПДФО. Працівник звільняється, а бухгалтер мучиться, чи застосовувати ПСП до його «останньої» зарплати? Перешкод для цього немає, але є підводні айсберги. Для того, щоб на них не напоротися — читайте нашу статтю.
  • Як надати ПСП сумісникові У вас є працівники-сумісники, які отримують скромну зарплату, але ви «побоюєтеся» застосовувати ПСП до їх зарплати? Даремно, адже в зовнішніх сумісників є право на ПСП. Детальніше про це читайте в нашій статті.
  • Діточки-квіточки, або ПСП на дітей Напевно другими за популярністю після ПСП «для всіх і кожного» в мінімальному розмірі йдуть пільги на дітей. Дійсно, при виконанні умов, установлених п. 169.1 ПКУ, батьки дітей можуть істотно зекономити на сумі ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з їх зарплати. Про які умови йдеться? Зараз усе розповімо.
  • Якщо працівник ще й... Працівник надав роботодавцю заяву на ПСП і підтвердні документи. Здавалося б, що іще потрібне? Якщо зарплата працівника нижча за граничний розмір доходу, що дає право на ПСП, бери та застосовуй пільгу. Але не все так просто, виявляється. Є категорії працівників, щодо яких роботодавцю важливо знати їх «неробочий» статус. Заінтригували? Зараз усе розповімо.
  • Вони воювали. ПСП для колишнього солдата Сьогодні ми з вами поговоримо про ПСП для працівників, яким установлено статус «учасник бойових дій». Ураховуючи, що «отримати учасника» можуть у тому числі й хлопці, які воювали в АТО, тема ця сьогодні дуже актуальна. На яку ПСП можуть розраховувати працівники з таким статусом? Розбираємося.
  • ПСП + форма № 1ДФ = дружба! Отримавши від працівника заяву на застосування ПСП і підтвердні документи (за необхідності), роботодавець застосовуватиме до зарплати працівника пільгу, якщо її розмір не перевищить установленої межі. Але про застосування ПСП обов’язково необхідно проінформувати податківців. Яким чином? За допомогою Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Про те, як у ньому відображати зарплату і ПСП, що застосовується до неї, йтиметься в цій статті.
  • Не винна я! Він сам порушив порядок застосування ПСП Право обрати місце застосування ПСП ПКУ надав працівнику. Отримавши від працівника заяву на ПСП, роботодавець сумлінно застосовуватиме пільгу до його зарплати. Але що робити роботодавцю, якщо раптом виявиться, що працівник порушив порядок застосування ПСП? Розбираємося!
  • Коли жінка одинока з чоловіком Працівниця підприємства розлучена і має двох дітей віком до 18 років. При цьому вона проживає з чоловіком, але офіційно у шлюбі з ним не перебуває. Чи має вона право на ПСП на дітей і в якому розмірі?
  • Вихідна допомога: зарплата чи... Чи треба враховувати суму вихідної допомоги, що буде виплачена працівникам під час звільнення, при визначенні їх права на ПСП у місяці звільнення?
  • Якщо старшій дитині виповнюється 18 років На підприємстві працює жінка, яка має двох дітей віком до 18 років і користується правом на податкову соціальну пільгу на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ. 10 березня 2016 року старшій дитині виповнюється 18 років. Чи можна застосовувати до її зарплати за березень 2016 року пільгу за цією підставою?
  • Прикро, але потяг пішов Працівник прийнятий за переведенням з іншого підприємства з 1 лютого 2016 року. На попередньому місці роботи до його заробітної плати застосовувалася ПСП на трьох дітей за п.п. 169.1.2 ПКУ. Згідно зі свідоцтвом про народження старшої дитини 2 січня 2016 року їй виповнилося 18 років. Чи буде цей працівник мати право на ПСП на трьох дітей за новим місцем роботи?
  • ПСП на дітей, якщо діти від різних чоловіків Працівниця була прийнята на роботу в січні 2016 року. У лютому вона подала заяву про застосування ПСП у розмірі, установленому п.п. 169.1.2 ПКУ, і документи, що підтверджують таке право. З наданих документів виходить, що вона має трьох дітей віком до 18 років, двоє з яких від попереднього шлюбу (батько дітей помер) і одна від другого шлюбу, в якому вона зараз перебуває. Зарплата працівниці за лютий 2016 року — 4000,00 грн. Чи можна до її зарплати застосовувати ПСП за цією підставою та в якому розмірі?
  • ПСП для працівниці-інваліда з двома дітьми Яка ПСП застосовується до заробітної плати працівниці підприємства, яка є інвалідом II групи і виховує двох дітей віком 10 і 12 років? Як правильно розрахувати ПДФО, якщо заробіток працівниці в лютому 2016 року становить 3000,00 грн.?
  • Коли зарплата «стрибає» Місячний розмір нарахованої заробітної плати працівника варіюється від 1800,00 до 3700,00 грн. (відрядна форма оплати праці). Чи потрібно щоразу подавати заяву про застосування ПСП (мінімальний розмір) у разі отримання права на неї?
  • Порівнюємо зарплату, а решта не приймається в рахунок Працівнику підприємства нараховано заробітну плату в розмірі 1900,00 грн. Крім того, в нього як у фізичної особи роботодавець орендує автомобіль. Щомісячна сума орендної плати становить 600,00 грн. Чи потрібно враховувати суму орендної плати при визначенні граничного розміру доходу для застосування ПСП?
  • Декретні та ПСП Працівниці в лютому 2016 року за відпрацьовані нею 5 робочих днів нараховано заробітну плату в розмірі 400,00 грн. Крім того, цього місяця їй нараховано до виплати допомогу по вагітності та пологах у сумі 5800,00 грн. Чи застосовується ПСП до заробітної плати такої працівниці?
  • Середній заробіток за період затримки при звільненні Працівник був звільнений з підприємства, але остаточний розрахунок було здійснено з ним через 1,5 місяця з дня звільнення. За період затримки розрахунку нараховано дохід виходячи з середнього заробітку такого працівника за останні 2 місяці перед звільненням. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід відображається з ознакою «101» (зарплата). Чи можна в цьому випадку застосувати ПСП (за умови наявності заяви від колишнього працівника і з урахуванням того, що в цей період він ніде не працював)?
  • ПСП для працівника, що хворів (був у відпустці) Яким чином здійснюється перерахунок сум доходів та сум наданих податкових пільг найманим працівникам, в тому числі за час перебування на лікарняному або у відпустці?
  • Інвалід ІІІ групи з дитинства: лише на загальних підставах Чи має право на ПСП інвалід ІІІ групи з дитинства?
  • Ні пільзі до авансу! або Податківці незламні Чи потрібно ЮО застосовувати ПСП при нарахуванні ПДФО до заробітної плати у вигляді авансу?
  • Підприємець також має право Чи застосовується ПСП до заробітної плати ФО, яка зареєстрована ФОП?
  • Документ не потрібен?! Яка передбачена форма заяви (довідки) — підтвердження, що чоловік (дружина) не користується правом на підвищений граничний розмір доходу кратно кількості дітей, що дає право на ПСП?
  • «Солдат підприємства»: на жаль — ні Чи має право ФОП застосовувати ПСП до сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному блоці
  • Обчислення лікарняних за період мобілізації Фахівці Мінсоцполітики у листі від 15.12.2015 р. № 696/18/99-15 нагадали, що на середній заробіток мобілізованих працівників у разі отримання його компенсації з держбюджету ЄСВ не нараховувався.
  • Списання кредиторської заборгованості за неоплачений імпортований товар ДФСУ у листі від 26.01.2016 р. № 1392/6/99-99-19-03-02-15 роз’яснює питання щодо необхідності коригування податкового кредиту у податковій декларації з ПДВ, який сформовано при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності.
  • Про зміну в 2016 році ставок екоподатку ДФСУ в листі від 29.01.2016 р. № 2938/7/99-99-15-04-02-17 роз’яснила зміни, внесені Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VІІІ до Податкового кодексу України (далі — ПКУ), щодо індексації ставок екологічного податку для визначення податкових зобов’язань, що виникли з 1 січня 2016 року.
  • Заповнення декларації про доходи, якщо перейменували вулицю: орієнтація на паспорт Рівненські податківці на своєму сайті (http://rv.sfs.gov.ua) нагадали, що на підставі Закону України від 09.04.2015 р. № 317-VIII відбулось перейменування назв вулиць та інших об’єктів топоніміки.
  • Зарахувати у сплату податку на прибуток і відобразити це у ЗП ДФСУ у своєму листі від 28.01.2016 р. № 2279/7/99-99-19-02-01-17 виклала порядок, у якому відбувається зарахування у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток сум: (1) авансових внесків при виплаті дивідендів; (2) податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі