Теми статей
Обрати теми

Як надати ПСП сумісникові

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
У вас є працівники-сумісники, які отримують скромну зарплату, але ви «побоюєтеся» застосовувати ПСП до їх зарплати? Даремно, адже в зовнішніх сумісників є право на ПСП. Детальніше про це читайте в нашій статті.

ПСП для чесного сумісника

У сумісників є право на ПСП, як і у штатних працівників. Щоправда, не забувайте: ПСП застосовують тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати ( п.п. 169.2.1 ПКУ). Тому надавати її і за основним місцем, і за сумісництвом не можна. Це порушення порядку застосування соцпільги. Відповідати за відступ від правил доведеться працівнику, оскільки він сам обирає місце застосування ПСП, подаючи роботодавцю відповідну заяву.

Зауважимо: роботодавець не зобов’язаний контролювати чесність працівника. Формально: є заява — є підстава застосовувати пільгу.

Важливо! Якщо обман розкриється, то в результаті працівник втратить право на застосування ПСП за всіма місцями отримання доходу, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, і закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП відновлюється ( п.п. 169.2.4 ПКУ).

Детальніше читайте на с. 36.

Місця роботи різні, а засновник один і той самий

Припустимо, що бухгалтер «занадто» добре знайомий з інформацією про доходи працівника, у тому числі і про його зарплату на іншому підприємстві. Чому? А тому, що працівник працює на підприємствах, засновником яких є одна й та сама особа («підприємства-брати»).

Що в цьому незвичайного для застосування ПСП? Запевняємо, нічого. Працівник працює на двох різних підприємствах (в окремих господарюючих суб’єктів). На одному з них лежить його трудова книжка, і це його основне місце роботи, на іншому він — зовнішній сумісник. Хто є засновником цих підприємств, значення не має, навіть якщо це один і той самий громадянин.

Судіть самі, у п.п. 169.2.1 ПКУ зазначено: ПСП застосовується до нарахованого платнику податків місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Два різні підприємства — це два місця нарахування доходу (окремі господарські одиниці).

Платник податків подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП ( п.п. 169.2.1 ПКУ). У розумінні п. 14.1.222 ПКУ роботодавець — це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ або її представництво) або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб і несе обов’язки зі сплати заробітної плати, нарахування, утримання та сплати ПДФО та інші обов’язки, передбачені законами.

Як бачимо, для цілей ПКУ обов’язки податкового агента покладено саме на підприємство, а не на його засновників. Крім того, ПКУ не забороняє застосовувати ПСП до нарахованої заробітної плати працівника (за одним місцем роботи), якщо він працює на декількох підприємствах одного власника (засновника).

З граничним розміром доходу, що дає право на ПСП, треба порівнювати дохід, нарахований роботодавцем за місцем застосування ПСП (подання заяви на ПСП),

а не загальний місячний дохід, отриманий від різних податкових агентів.

Якщо подано заяву на ПСП і нарахована сума заробітної плати менше граничного розміру доходу, сміливо застосовуйте ПСП.

Наприклад, у лютому 2016 року на одному підприємстві працівнику нараховано заробітну плату в розмірі 1500,00 грн., а на іншому — 10000,00 грн. У працівника є право на звичайну ПСП в сумі 689,00 грн. на першому підприємстві. Щоб ним скористатися, він повинен подати заяву про застосування ПСП, після чогобухгалтер зможе її застосувати.

Зауважимо: у ситуації з «підприємствами-братами» навіть є перевага. Якщо працівник «заплутається» і подасть заяву двом роботодавцям, то бухгалтер зможе попередити його про порушення та його наслідки.

Основне місце — сумісництво і навпаки: як застосовувати ПСП

Нерідко працівник переходить з основного місця роботи на сумісництво (чи навпаки) «всередині» одного й того самого підприємства (роботодавця). Як у місяці таких змін застосовувати до його зарплати ПСП? Спробуємо розібратися.

Зауважимо: на практиці застосовують два варіанти зміни статусу роботи (основний працівник → сумісник і сумісник → основний працівник): через звільнення/прийняття і через переведення.

У першому випадку працівнику в одному місяці буде нараховано зарплату від одного податкового агента, але за двома трудовими договорами. Обкладати ПДФО за ставкою 18 % ви повинні загальну суму заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьовані дні у звітному місяці в період роботи за сумісництвом і за основним місцем роботи.

Те саме правило використовуємо для застосування ПСП до заробітної плати. Ви знаєте, що право на неї є в місяці прийняття на роботу/звільнення з роботи, за умови, що дохід не перевищує граничної суми, що надає право на ПСП. Якщо працівник користувався правом на соцпільгу до звільнення та/або подав заяву на ПСП після працевлаштування, то в місяці зміни статусу можна застосовувати ПСП. Звичайно ж, якщо загальний місячний дохід не перевищив граничний дохід для ПСП (у загальному випадку 1930,00 грн.).

Приклад. Працівник підприємства був звільнений з основного місця роботи 10 лютого 2016 року і прийнятий на те саме підприємство на колишню посаду за сумісництвом 11 лютого 2016 року. У день прийняття (11 лютого) працівник подав заяву про застосування ПСП у звичайному розмірі ( п.п. 169.1.1 ПКУ).

Заробітна плата, нарахована працівнику при проведенні остаточного розрахунку при звільненні з основного місця роботи за 8 робочих днів, становить 800,00 грн.

Заробітна плата, нарахована працівнику-суміснику за фактично відпрацьовані дні лютого 2016 року (13 робочих днів), — 650,00 грн.

Загальний сукупний дохід у вигляді заробітної плати, нарахований працівнику одним роботодавцем за лютий 2016 року, становить 1450,00 грн. (800,00 грн. + 650,00 грн.)). Він не перевищує граничний розмір заробітної плати, що дає у 2016 році право на застосування звичайної ПСП (1930,00 грн.). Тому до заробітної плати такого працівника за лютий 2016 року можна застосувати звичайну ПСП у сумі 689,00 грн.

При цьому військовий збір з його зарплати утримують у загальному порядку за ставкою 1,5 %.

висновки

  • До зарплати сумісника можна застосовувати ПСП. Проте варто його попередити, щоб він не користувався цим правом на іншому (інших) місцях роботи. Інакше «зекономлений» ПДФО доведеться повернути.

  • Якщо працівник переходить з основного місця у сумісники або навпаки на тому самому підприємстві протягом одного місяця, то для застосування ПСП треба порівняти з граничним доходом загальну суму зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі