Теми статей
Обрати теми

Діточки-квіточки, або ПСП на дітей

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Напевно другими за популярністю після ПСП «для всіх і кожного» в мінімальному розмірі йдуть пільги на дітей. Дійсно, при виконанні умов, установлених п. 169.1 ПКУ, батьки дітей можуть істотно зекономити на сумі ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з їх зарплати. Про які умови йдеться? Зараз усе розповімо.

Чи є пільга для мене?

img 1

Право на застосування ПСП на дітей до доходу, отриманого у вигляді заробітної плати, мають такі платники податків:

особи, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у розмірі 689,00 грн. на кожну дитину віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ);

одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) до 18 років, у розмірі 1033,50 грн. на кожну дитину віком до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ). Майте на увазі: під одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником тут слід розуміти осіб, які на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, мають дитину (дітей) віком до 18 років і не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом ( п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227);

особи, які утримують дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років, — у розмірі 1033,50 грн. на кожну дитину-інваліда віком до 18 років ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Давайте детальніше зупинимося на «дитячій» пільзі для одиноких, оскільки саме вона викликає безліч запитань. У категорію «одинока мати» потрапляють:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

— розлучена жінка, з якою залишилися проживати діти після розлучення і яка на момент застосування пільги не перебуває в офіційно зареєстрованому шлюбі.

А ось з поняттям «одинокий батько» не все так просто. З урахуванням положень ч. 2 ст. 143 СКУ можна зробити висновок, що одиноким слід вважати чоловіка, який не перебуває у шлюбі, і батьківство якого визначене у свідоцтві про народження дитини або визнане за рішенням суду, за умови, що він проживає разом з дитиною окремо від матері дитини.

Підтвердити факт проживання разом з дитиною можна довідкою з ЖЕКу, яку слід подати разом з іншими документами на ПСП.

Але що робити батьку дитини, який не проживає з нею, але бере активну участь у її вихованні та допомагає своїй колишній дружині грошима? Він може скористатися ПСП на дітей згідно з п.п. 169.1.2 ПКУ (див. вище), якщо:

1) має двох або більше дітей віком до 18 років;

2) утримує їх.

Чим довести факт утримання? Підійдуть довідка органу піклування, рішення суду або нотаріально засвідчений договір між колишнім чоловіком і дружиною щодо здійснення батьківських прав і виконання обов’язків тим із них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

А якщо більше ніж одна?

Навіть якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, до його зарплати може бути застосована тільки одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір (див. п.п. 169.3.1 ПКУ).

Виняток з цього правила — ситуація, коли особа утримує двох або більше дітей, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). У такому разі на кожну дитину віком до 18 років, яка не є інвалідом, надають у 2016 році ПСП в розмірі 689,00 грн., а на кожну дитину-інваліда — ПСП в розмірі 1033,50 грн. ( п.п. 169.3.1 ПКУ).

Коли застосують?

Працівники можуть скористатися правом на ПСП на дітей за умови, що їх заробітна плата за місяць не перевищить граничного розміру доходу, що дає право на отримання ПСП. Важливо!

Граничний розмір визначається для кожного з батьків дитини по-різному

Для одного з батьків він розраховуватиметься кратно кількості дітей (у 2016 році — 1930,00 грн. х кількість дітей віком до 18 років), для другого — в загальному порядку (у 2016 році — 1930 грн.).

Зауважте: хто з двох батьків користуватиметься правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, батьки дитини вирішують самостійно.

Право на ПСП на дітей виникає у платника податків з місяця, в якому він подав заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява про застосування ПСП) і підтвердні документи, перелік яких наведено на с.12 цього номера. У заяві той з батьків, який скористався правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, має зазначити, що його дружина (чоловік) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується таким правом. Жодних окремих заяв або довідок з місця роботи чоловіка (дружини), які підтверджують, що вони не користуються правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей, надавати не потрібно.

Коли право втрачається?

Платник податків втрачає право на отримання ПСП на дітей з податкового місяця, на який припадає одна з таких подій:

— його позбавляють батьківських прав;

— він відмовляється від дитини або передає її на державне утримання, у тому числі до закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

— дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Зауважимо, що ані в ПКУ, ані в Порядку № 1227 не зазначено, з якого моменту втрачається право на застосування ПСП на дітей для одинокої матері (батька), опікуна, піклувальника, вдови (вдівця), якщо вони втрачають такий статус. На нашу думку, це відбувається з місяця, в якому ці платники податків втратили відповідний статус (тобто коли, наприклад, зазначені особи взяли шлюб).

Числовий приклад

Зайченко С. В. і Зайченко К. П. є чоловіком і дружиною і працюють на одному підприємстві. У лютому 2016 року вони подали заяви про застосування ПСП і підтвердні документи на право застосування до їх зарплати ПСП на трьох дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ).

Із заяви на ПСП Зайченка С. В. випливає, що саме він користуватиметься правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей.

Сума заробітної плати за лютий 2016 року, нарахованої:

— Зайченку С. В., становить 5700,00 грн.;

— Зайченко К. П., — 1900,00 грн.

Граничний розмір доходу, що дає право на ПСП, для:

— Зайченка С. В. дорівнює 5790,00 грн. (1930,00 грн. х 3 дітей віком до 18 років);

— Зайченко К. П. — 1930,00 грн.

Зарплата кожного з подружжя не перевищує відповідний граничний розмір доходу. Тому до бази оподаткування вона потрапить зменшеною на ПСП у розмірі, встановленому п.п. 169.1.2 ПКУ.

Визначимо розмір ПСП, що буде застосована до зарплати кожного з подружжя:

689,00 х 3 = 2067,00 (грн.).

Визначимо суму ПДФО, що буде утримана з доходу Зайченка С. В.:

(5700,00 - 2067,00) х 18 : 100 = 653,94 (грн.)

А ось зарплата Зайченко К. П. (1900,00 грн.) менше розміру ПСП, на яку вона має право (2067,00 грн.). Тому ПДФО, що підлягає утриманню з її зарплати, дорівнюватиме нулю.

висновки

  • ПСП на дітей установлено п.п. 169.1.2, п.п. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ.

  • Розмір ПСП на дітей визначається у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

  • Граничний розмір доходу, що дає право на ПСП на дітей, для одного з батьків розраховується кратно кількості дітей, для другого — у загальному порядку.

Теги ПСП діти
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі