Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник ще й...

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Працівник надав роботодавцю заяву на ПСП і підтвердні документи. Здавалося б, що іще потрібне? Якщо зарплата працівника нижча за граничний розмір доходу, що дає право на ПСП, бери та застосовуй пільгу. Але не все так просто, виявляється. Є категорії працівників, щодо яких роботодавцю важливо знати їх «неробочий» статус. Заінтригували? Зараз усе розповімо.

Ви вже знаєте, що ПСП застосовують до зарплати працівника за одним місцем роботи, яке він обирає самостійно. Якщо фізособа зарплату не отримує, наприклад, живе за рахунок доходів від підприємницької діяльності, то вона при визначенні бази оподаткування суму таких доходів зменшити на ПСП не може.

Але не тільки про зарплатну «фішку» потрібно знати платнику податків. Навіть якщо платник податку отримуватиме зарплату, він не матиме права на ПСП, якщо протягом звітного податкового місяця отримує одночасно із зарплатою доходи у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Як це працює, розглянемо нижче. Отже, якщо працівник ще й...

... студент, аспірант, учень, ординатор

Працівник, який є студентом, аспірантом, учнем, ординатором має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у підвищеному розмірі (у 2016 році — 1033,50 грн.). Це прямо передбачено п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ.

Але скористатися цим правом він може тільки якщо не отримує стипендію або отримує спонсорську стипендію (не з бюджету). Якщо стипендію йому виплачують з бюджету, то не тільки пільгою за цією підставою, а й за іншими він, на жаль, скористатися не зможе.

Саме тому для підтвердження права на застосування ПСП у розмірі, установленому п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ, працівник-студент зобов’язаний надати роботодавцю:

1) заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП;

2) довідку з навчального закладу про те, що він дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендію з бюджету.

Застосовується ПСП до зарплати працівника-студента з податкового місяця, в якому такий працівник надав роботодавцю зазначені заяву та довідку.

Приклад 1. У січні 2016 року на підприємство був працевлаштований працівник, який є студентом 3 курсу денної форми навчання. У цьому самому місяці він подав заяву про застосування ПСП у розмірі, установленому п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ, і довідку з вишу про те, що він дійсно навчається в цьому закладі і за умовами його навчання виплата стипендії з бюджету не передбачена.

Сума заробітної плати, що була нарахована працівнику-студенту за фактично відпрацьовані дні січня 2016 року, становила 1000 грн.

Сума зарплати за січень 2016 року (1000,00 грн.) не перевищила граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (1930,00 грн.). Отже, при визначенні бази обкладення ПДФО зарплата була зменшена на суму ПСП в підвищеному розмірі.

Причому оскільки сума ПСП (1033,50 грн.) перевищила суму нарахованої працівнику зарплати за січень 2016 року (1000 грн.), то сума ПДФО, що підлягла утриманню з такої зарплати, дорівнювала нулю.

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що в лютому 2016 року у зв’язку з успішним навчанням студент був переведений з «контракту» на «бюджет».

«Студентська» ПСП, установлена п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ, не надається з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому платник податків втрачає статус, визначений у цих підпунктах. Це правило встановлено абзацом другим п.п. 169.3.3 ПКУ.

Проте в ситуації, описаній у прикладі 2, слід дотриматися також вимог п.п. 169.2.3 ПКУ. Ним установлено заборону на застосування ПСП до зарплати, яку платник податків отримує одночасно із стипендією з бюджету.

Таким чином, якщо за місяць, в якому студент був переведений з «контракту» на «бюджет», йому була нарахована стипендія з бюджету, то права на ПСП до зарплати, нарахованої за цей самий місяць, працівник-студент не має.

Про переведення на «бюджет» працівник-студент має повідомити роботодавця, подавши заяву про відмову від застосування ПСП у довільній формі

Якщо він цього не зробить — наявне порушення порядку застосування ПСП (див. с. 34).

... підприємець

ПСП не може бути застосована до доходу самозайнятої особи від здійснення підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності. Це чітко прописано в п.п. 169.2.3 ПКУ.

Але якщо підприємець отримує доходи не тільки від підприємницької діяльності, але й заробітну плату, працюючи за трудовим договором у іншого підприємця чи на підприємстві? У цьому випадку він на загальних підставах може зменшити суму зарплати за місяць, нараховану таким роботодавцем, на суму ПСП. Головне, щоб його місячна сума зарплати не перевищувала граничного розміру доходу, що дає право на ПСП, і були подані роботодавцю заява на застосування ПСП і підтвердні документи (за необхідності).

Заборона на застосування ПСП у разі одночасного отримання протягом звітного місяця фізособою зарплати та доходів від підприємницької діяльності ПКУ не встановлена.

... «солдат підприємства» — контрактник

Підпунктом 169.2.3 ПКУ встановлено заборону на застосування ПСП до заробітної плати працівника, яку він протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового або майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачується з бюджету.

«Солдатам підприємства» здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII.

Отже, якщо «солдат підприємства», що вирішив піти служити за контрактом, отримує одночасно і середню зарплату на підприємстві, і грошове (майнове) забезпечення військовослужбовця, що виплачується з бюджету, то його роботодавець не має права застосовувати ПСП до заробітної плати такого працівника.

... пенсіонер

Отримуючи пенсію та працюючи за трудовим договором, працівник-пенсіонер має право на застосування до його зарплати за місяць ПСП на загальних підставах.

Жодних заборон із цього приводу ПКУ не містить. Так що, якщо зарплата такого працівника не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП, він може надати роботодавцю заяву на застосування ПСП і підтвердні документи (за необхідності).

... інвалід

У загальному випадку працівники-інваліди I або II групи, у тому числі з дитинства, мають право на ПСП у підвищеному розмірі (у 2016 році — 1033,50 грн.) згідно з п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ (ср. ). Проте, якщо вони входять до числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551, то для них розмір пільги збільшується до максимального ( п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ, у 2016 році — 1378,00 грн.).

Працівники-інваліди III групи мають право на ПСП тільки на загальних підставах

Той факт, що інваліди з дитинства мають право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III і Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, і інвалідам» від 18.05.2004 р. № 1727-IV, виплата якої здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, при наданні ПСП роботодавця хвилювати не повинен. Адже, незважаючи на те, що її виплата здійснюється з держбюджету, вона не названа п.п. 169.2.3 ПКУ серед виплат, у разі отримання яких працівник не має право на застосування ПСП до зарплати.

висновки:

  • Якщо студент (учень, аспірант, ординатор) працює за трудовим договором і одночасно навчається та отримує стипендію з бюджету, то він не має права на ПСП.

  • Підприємець, працюючи за трудовим договором, може зменшити суму заробітної плати, нарахованої згідно з таким трудовим договором, на суму ПСП за умови виконання вимог ст. 169 ПКУ.
  • Якщо «солдат підприємства» отримує з бюджету грошове або майнове (речове) забезпечення військовослужбовців, то до його середнього заробітку застосовувати ПСП не можна.

Теги ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі