Теми статей
Обрати теми

Коли жінка одинока з чоловіком

Калашникова Лілія, Соломіна Марія, експерти з питань оплати праці
Працівниця підприємства розлучена і має двох дітей віком до 18 років. При цьому вона проживає з чоловіком, але офіційно у шлюбі з ним не перебуває. Чи має вона право на ПСП на дітей і в якому розмірі?

Працівниця, про яку йдеться в запитанні, може претендувати на ПСП на дітей за двома підставами:

1) як особа, яка утримує двох дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ);

2) як одинока мати, яка має дітей віком до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ). Так-так! Уся річ у тім, що для цілей застосування ПСП одинокою матір’ю вважається особа, яка на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, маючи дітей віком до 18 років, не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом ( п. 5 Порядку № 1227). І той факт, що вона проживає з чоловіком у цивільному шлюбі, ніяк не впливає на її «одинокий статус».

Проте одночасно застосувати ПСП за цими двома підставами до своєї зарплати працівниця не зможе. До її доходу слід застосовувати одну ПСП за підставою, що передбачає найбільший розмір пільги, за умови, що нарахована за звітний місяць сума заробітної плати працівниці дозволяє їй скористатися цією пільгою. Таке правило застосування пільг прописано в п.п. 169.3.1 ПКУ.

Ну що, розбираємося з розмірами?

Розмір ПСП, що надається:

— платнику податків, який утримує двох дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ), становить у 2016 році 1378,00 грн. (689,00 грн. х 2 дітей віком до 18 років);

— одинокій матері, яка має двох дітей віком до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ), — 2067,00 грн. (1033,50 грн. х 2 дітей віком до 18 років).

Разом: розмір ПСП, установлений для одинокої матері, вище. Тому в ситуації, описаній у запитанні, працівниця матиме право на ПСП у розмірі, установленому п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, як одинока мати, яка має дітей віком до 18 років, знову ж таки, якщо сума її зарплати за місяць не перевищить граничного розміру.

Чому дорівнює цей розмір? Для одного з батьків, які мають право на ПСП на дітей, — добутку 1930,00 грн. на кількість дітей віком до 18 років, для другого — 1930,00 грн. ( абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ). Причому тут другий з батьків, якщо вона розлучена? Річ у тім, що у разі виконання певних умов батько дітей також може скористатися пільгою на дітей, якщо він їх утримує (див. с. ). А отже, їй доведеться домовлятися з батьком дітей, хто з них двох скористається правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей.

Якщо правом на збільшення граничного розміру доходу користуватиметься ваша працівниця, їй необхідно буде зазначити в заяві на застосування ПСП про те, що батько дітей таким правом не користується за місцем застосування пільги.

Теги ПСП діти
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі