Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування: кому дозволений залік?

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 14.01.2016 р. № 550/6/99-99-19-03-02-15

ПДВ

висновок документа


ПЗ з ПДВ, що підлягають сплаті згідно з уточнюючим розрахунком (УР) та/або визначені контролерами на підставі податкового повідомлення-рішення (ППР), у разі їх погашення наявними в ІКПП* непогашеними залишками бюджетного відшкодування не впливають на значення реєстраційної суми

* Індивідуальна картка платника податку.

Лист, що коментується, фактично розбитий на три частини. Перші дві не несуть у собі нічого нового, але третя порушує інтригуючу тему — порядок сплати до бюджету податку за УР та/або ППР за наявності непогашеного бюджетного відшкодування.

Але про все — по черзі. Висвітлюючи проблему сплати ПДВ до бюджету при дії СЕА, спочатку фіскали цитують норми про сплату податку на електронний рахунок СЕА і списання з нього коштів до бюджету. І резюмують, що для перерахування до бюджету суми ПДВ, зазначеної в декларації звітного періоду, платнику необхідно у строки, установлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ, забезпечити наявність такої суми на електронному рахунку без урахування непогашених залишків сум ПДВ, що заявлені до бюджетного відшкодування та враховуються в ІКПП. Далі автори листа зазначають, що розрахунок з бюджетом у зв’язку з поданням (УР) відповідно до п. 50.1 ПКУ і сплата ПЗ, визначених податківцями відповідно до пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4 — 54.3.6 ПКУ, і сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій та пені здійснюються платником податків до бюджету з поточного рахунку.

Але при цьому, якщо ПЗ з ПДВ, що підлягають сплаті після подання УР та/або визначені контролерами в ППР, погашаються наявними в ІКПП непогашеними залишками бюджетного відшкодування, то це не впливає на значення реєстраційної суми.

Фактично в цій, третій, частині листа податківці без жодних застережень озвучили можливість заліку наявних в ІКПП невідшкодованих сум у рахунок сплати ПДВ, «самодонарахованого» платниками в поданих УР, або сум ПДВ, визначених фіскалами в ППР.

Те, що ці погашені заліком суми не вплинуть на «регліміт», і так зрозуміло. Незрозуміло: звідки виникає можливість проведення такого заліку?

Пункт 200.12 ПКУ, що визначає можливі напрями використання сум відшкодування, передбачає, зокрема, що за заявою платника можна віднести таку суму у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника за іншими платежами, що сплачуються до Держбюджету України. Формулювання «іншими платежами» ніби виключає сам ПДВ. Крім того, у п. 200.12 ПКУ є застереження, що за наявності у платника податкового боргу бюджетному відшкодуванню підлягає заявлена сума податку, зменшена на суму такого податкового боргу.

Який же механізм такого заліку? Можливо, платник, подавши УР або отримавши ППР, одразу ПДВ не сплачує, а чекає, доки сума перетвориться на податковий борг, і тоді податківці його одразу «загасять» відшкодуванням? Але ж навіть один день прострочення сплати ПЗ з ППР уже загрожує платнику 10 % штрафом згідно з п. 126.1 ПКУ! Водночас несплата податку за УР тягне за собою тільки 5 % штраф (див. п. 120.2 ПКУ і консультацію в категорії 138.1 БЗ) — так що несплата за УР, схоже, спричинить тільки додаткові 2 % штрафу і, можливо, пеню (див. п. 129.9 ПКУ)…

Сподіваємося, туман у цьому питанні незабаром розвіється, хоча не виключено, що такі заліки дозволені тільки Юпітеру… ☹

А можливо, ви, дорогі читачі, посилаючись на цей лист, запросите від фіскалів провести подібний залік і проясните нам і всім іншим платникам цю ситуацію? Заздалегідь вдячні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі