Теми статей
Обрати теми

Поповнення ПДВшного електронного рахунку у формі № 3 не показують

Свіріденко Алла, податковий експерт
У якому рядку Звіту про рух грошових коштів за 2015 рік (форма № 3) відображається сума коштів, перерахованих підприємством на рахунок у системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ (річний оборот Дт 315 — Кт 311)?

Трохи більше року минуло відтоді, як до життя кожного платника ПДВ увійшла горезвісна СЕА, що серед іншого передбачає обов’язкове використання електронних рахунків з ПДВ. Не вдаватимемося до подробиць, у чому її суть. Адже всі ПДВшники за минулий рік хочеш не хочеш, а вимушені були розібратися в цьому. Тут же згадаємо тільки про те, що має безпосереднє відношення до запитання нашої читачки, а саме: тепер сплата всіх ПДВ-зобов’язань (крім донарахованих за уточнюючим розрахунком, штрафів та пені) відбувається не з поточного рахунку підприємства в банку, а з ПДВ-рахунку в СЕА, відкритого кожному платнику ПДВ у Держказначействі.

Для відображення інформації про рух коштів на ПДВшному електронному рахунку Інструкція про застосування Плану рахунків…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, передбачає субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті». При цьому всі підприємства — платники ПДВ, керуючись Інструкцією з бухгалтерського обліку ПДВ, затвердженою наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141, на субрахунку 315 показують:

за дебетом — зарахування коштів з поточного рахунку на рахунок СЕА ПДВ (Дт 315 — Кт 311), повернення переплати з бюджету (Дт 315 — Кт 641/ПДВ);

за кредитом — сплату ПДВ до бюджету із спецрахунку в Держказначействі (Дт 641/ПДВ — Кт 315), повернення коштів на поточний рахунок (Дт 311 — Кт 315).

Форму Звіту про рух грошових коштів, а також деякі нюанси його складання встановлено НП(С)БО 1. Причому на вибір підприємству даються дві форми Звіту про рух грошових коштів — форма № 3 і форма № 3-н. Підприємство у складі річної фінансової звітності подає тільки одну з них, залежно від обраного способу складання Звіту про рух грошових коштів (прямим або непрямим методом).

При заповненні цього Звіту за формою № 3-н (непрямим методом) рух грошових коштів у результаті операційної діяльності (а сплата податків належить саме до операційної діяльності) визначають шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування. Дані про обороти за рахунком 31 «Рахунки в банках» у цьому випадку не використовують. А отже, не потрапляють туди й обороти Дт 315 — Кт 311 і Дт 311 — Кт 315, що цікавлять нас.

Зовсім інша справа — Звіт про рух грошових коштів за формою № 3 (за прямим методом). Джерелом відомостей для його заповнення якраз і слугують дані регістрів бухобліку за рахунками 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», субрахунками 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті», 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті» і 351 «Еквіваленти грошових коштів». Проте щодо цієї форми потрібно враховувати, що п. 9 розд. ІІ НП(С)БО 1 прямо передбачено: внутрішні зміни у складі грошових коштів до Звіту про грошові кошти не включаються.

Перерахування підприємством коштів з поточного рахунку в банку на ПДВшний електронний рахунок, яке ми в бухобліку відображаємо проводкою Дт 315 — Кт 311, — приклад тих самих «внутрішніх змін у складі грошових коштів», що не відображаються у Звіті. Адже, по суті, у результаті такого перерахування загальна сума належних підприємству коштів не змінюється, а має місце тільки їх перерозподіл між двома рахунками, обидва з яких належать підприємству.

А ось що обов’язково потрібно відобразити у формі № 3, так це сплату ПДВ до бюджету (і повернення з бюджету) з рахунку в Держказначействі (річні обороти за Дт 641/ПДВ — Кт 315 і за Дт 315 — Кт 641/ПДВ відповідно). У формі № 3 за 2015 рік відображають суму фактично: сплаченого ПДВ у рядках 3115 і 3117; поверненого ПДВ — у рядку 3005.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі