Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність «неприбутківців»: подавай/не подавай — усе одно «дістануть»

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи повинна неприбуткова організація подавати фінансову звітність до податкових органів та до органів статистики?

Неприбуткові підприємства, установи, організації, що визначені в п. 133.4 ПКУ і згідно з цим пунктом не є платниками податку на прибуток, не подають декларацію з податку на прибуток, а отже в них відсутній обов’язок щодо подання податківцям і фінансової звітності. Адже згідно з абзацами першим і другим п. 46.2 ПКУ фінансову звітність податківцям мають подавати тільки платники податку на прибуток (одночасно з декларацією з цього податку).

Наш висновок підтверджується і консультацією податківців (див. «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 38, с. 45), де зазначено, що «неприбутківці» згідно з абзацом третім п. 46.2 ПКУ зобов’язані подавати податківцям тільки Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації*. І тільки, коли вони, не виконавши вимоги п. 133.4 ПКУ, втратять для цілей ПКУ свій неприбутковий статус, то стануть зобов’язані подавати і декларацію з податку на прибуток, і фінзвітність податковому органу.

* Про подання цього звіту та його форму див. у самому кінці відповіді.

Тепер що стосується подання «неприбутківцями» фінансової звітності до органів статистики. Незважаючи на те, що в Порядку подання фінзвітності, затвердженому постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, «неприбутківці» не згадані, необхідність подання ними фінансової звітності органам статистики випливає з ч. 3 ст. 11 Закону № 996**. У цій нормі зазначено, що

для «неприбутківців» установлюється скорочена за показниками фінзвітність у складі балансу та звіту про фінансові результати

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Судячи з усього, ідеться про форми № 1-м і № 2-м, передбачені П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», затвердженим наказом МФУ від 24.01.2011 р. № 25.

Підтверджуються наші висновки і листом Мінстату від 19.03.2013 р. № 18.1-25/Н-19-13/20. У п. 2 цього листа зазначено, що відповідно до існуючих нормативних документів для юросіб, що є некомерційними організаціями, не передбачено винятків у частині складу фінансової звітності*** та порядку її подання. А тому зазначені суб’єкти мають подавати на адресу органів державної статистики фінансову звітність, складену за формами, затвердженими Мінфіном.

*** Тут Мінстат не збрехав, оскільки зміни до зазначеної ч. 3 ст. 11 Закону № 996, що обмежують склад фінзвітності «неприбутківців» до перших двох скорочених форм, були внесені тільки у 2015 році.

Отже, неприбутківці мають подати до статистики дві зазначені форми фінзвітності у строк не пізніше 29 лютого 2016 року. В зв’язку з цим дещо втрачає значимість питання, чи потрібно їм подавати фінзвітність фіскалам (адже при поданні звітності в електронній формі фіскали «через єдине вікно» і так до неї дістануться).

І ще. Нагадаємо, що в той самий граничний строк «неприбутківці» зобов’язані подати фіскалам зазначений вище Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Але оскільки форма цього звіту не затверджена, то в листі ДФСУ від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17 приписано подавати Звіт за старою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 85.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі