Теми статей
Обрати теми

Коли хворіють наші дітки

Ушакова Лілія, Весніна Олена, експерти з питань оплати праці
Весна — прекрасна пора року. Але ослаблений імунітет не дає уповні насолодитися нею. Проблеми із здоров’ям можуть торкнутися будь-якого з нас, але, на жаль, зачіпають саме дітей, змушуючи хвилюватися їх батьків. Ситуація особливо непроста для працюючих матусь і татусів: чи можна оформити листок непрацездатності і чи буде він оплачений? До нашої редакції надійшло чимало запитань, пов’язаних з різноманітними ситуаціями оплати саме такого періоду. Давайте розберемося в найпоширеніших із них.

Засвідчуємо непрацездатність

На який строк видають листок непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною?

Документами, що засвідчують необхідність догляду за хворою дитиною, є:

1) листок непрацездатності;

2) довідка про догляд за хворою дитиною, видана лікувальною установою.

Порядок їх видачі, а також строк, на який вони видаються, залежать від віку хворої дитини, яка потребує догляду.

Подамо в таблиці інформацію про підстави для видачі цих документів, а також про строки, на які вони видаються згідно з Інструкцією № 455*.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Підстава для видачі документа, що засвідчує необхідність догляду за хворою дитиною

Вид документа

Строк, на який видається документ

1

2

3

Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років

Листок непрацездатності

На період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів ( п. 3.3 Інструкції № 455)

Довідка за формою № 138/О

З 15 календарного дня хвороби ( п. 3.4 Інструкції № 455)

Для догляду за хворою дитиною віком до 6 років у разі стаціонарного лікування

Листок непрацездатності*

На весь період перебування у стаціонарі разом з дитиною ( п. 3.9 Інструкції № 455)

Для догляду за тяжкохворою дитиною віком від 6 до 14 років у разі стаціонарного лікування

Листок непрацездатності*

На період, коли за висновком лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) дитина потребує індивідуального догляду ( абзац другий п. 3.9 Інструкції № 455)

Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, інфікованою вірусом імунодефіциту людини (СНІД), або хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання

Листок непрацездатності

На весь період перебування у стаціонарі ( п. 3.10 Інструкції № 455)

Для догляду за хворою дитиною старше 14 років, при лікуванні в амбулаторно-поліклінічних умовах

Листок непрацездатності

На строк до 3 днів** ( п. 3.2 Інструкції № 455)

Довідка за формою № 138/О

Після закінчення максимального строку листка непрацездатності ( п. 3.4 Інструкції № 455)

Для догляду за хворою дитиною старше 14 років, яка перебуває на стаціонарному лікуванні і згідно з висновком ЛКК потребує індивідуального догляду

Довідка довільної форми***

На період, протягом якого такій дитині необхідний індивідуальний догляд ( п. 3.16 Інструкції № 455)

Для догляду за хворою дитиною-інвалідом віком до 18 років, у разі її санаторно-курортного лікування і за наявності висновку ЛКК про необхідність стороннього догляду при лікуванні в санаторно-курортній установі

Листок непрацездатності

На весь строк лікування дитини в санаторно-курортній установі з урахуванням часу на проїзд в обох напрямах ( п. 3.12 Інструкції № 455)

* Після виписки дитини із стаціонару в гострому періоді захворювання листок непрацездатності видається або подовжується до одужання дитини, але в межах установленого строку з урахуванням днів листка непрацездатності, виданого для догляду за дитиною до стаціонарного лікування.

** Як виняток, залежно від тяжкості перебігу захворювання та побутових умов, цей строк може бути продовжено за рішенням ЛКК, а в разі її відсутності — головного лікаря, але не більше 7 календарних днів.

*** Довідка засвідчується підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу.

Важливо! Незважаючи на те, що довідка про догляд за хворою дитиною також є документом, який засвідчує тимчасову непрацездатність у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною, нарахувати лікарняні за нею не можна (див. лист Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10). Тобто період, протягом якого застрахована особа згідно з довідкою доглядала хвору дитину, оплаті не підлягає.

Коли хворіють по черзі та парами

Працівниці — матері двох дітей оформили листок непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за хворою молодшою дитиною. Але слідом за молодшою захворіла старша дитина. Чи оформлять їй лікарняний листок, чи видадуть довідку для догляду за старшою дитиною, якщо перший лікарняний лист було видано на 14 календарних днів?

Ситуація, описана в запитанні, знайома багатьом мамам. То як же в цьому випадку велить лікарям діяти Інструкція № 455?

Якщо в сім’ї хворіють двоє чи більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності

Якщо діти захворюють у різний час, то листок непрацездатності і довідка про догляд за хворою дитиною видаються в кожному конкретному випадку окремо ( п. 3.5 Інструкції № 455).

Якщо в період звільнення від роботи відповідно до довідки в сім’ї захворіла друга дитина або виникло нове (не пов’язане з попереднім) захворювання у першої дитини, то довідка закривається і видається новий листок непрацездатності (див. п. 3.6 Інструкції № 455).

Приклад. Працівниця підприємства має двох дітей 7 і 12 років. Молодша дитина хворіла з 15 січня по 4 лютого, а старша — з 2 по 12 лютого.

Працівниці мали бути видані лікуючим лікарем такі документи, що підтверджують її непрацездатність у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною:

— листок непрацездатності, що засвідчує хворобу молодшої дитини в період з 15.01.2016 р. по 28.01.2016 р.;

— довідка за формою № 138/О, що засвідчує хворобу молодшої дитини в період з 29.01.2016 р. по 01.02.2016 р.;

— листок непрацездатності, що засвідчує хворобу старшої дитини в період з 02.02.2016 р. по 12.02.2016 р.

Важливо! Лікарняний лист по догляду за хворою дитиною оплачується з першого дня за рахунок коштів ФСС*.

* Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Карантин — не привід для лікарняного

Чи передбачено видачу листків непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за дитиною на період карантину, оголошеного в дитячій дошкільній установі?

На жаль, ні.

Для догляду за здоровою дитиною на період карантину листок непрацездатності не видається

Це прямо прописано в п. 3.15 Інструкції № 455.

Що ж робити батькам діток? Можна спробувати на період карантину взяти частину щорічної відпустки або піти у відпустку «на дітей» (за наявності права на неї).

Якщо для вас гроші не головне, то підійде й відпустка без збереження заробітної плати. Причому в цьому випадку можна оформити відпустку «за свій рахунок», що надається в обов’язковому порядку матері чи іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки**, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території (див. п. 31 ст. 25 цього Закону).

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

«Порадував» у відпустці «за свій рахунок»

Працівниці надали відпустку без збереження заробітної плати з 1 по 15 лютого 2016 року. 16 лютого вона повідомила, що в неї захворіла дитина (10 років). З наданого листка непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною випливає, що дитина хворіла з 12 по 19 лютого. Чи потрібно оплачувати такий лікарняний лист?

Трохи теорії. Пункт 3.11 Інструкції № 455 установлює заборону на видачу листка непрацездатності по догляду за хворою дитиною в період:

— щорічної (основної та додаткової) відпустки;

— додаткової відпустки у зв’язку з навчанням або творчої відпустки;

відпустки без збереження заробітної плати;

— відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Проте якщо після закінчення такої відпустки дитина продовжує хворіти, то з дня, коли матері (іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною) необхідно стати до роботи, їй має бути видано листок непрацездатності.

Швидше за все, працівниця, про яку йдеться в запитанні, не повідомила лікуючого лікаря про те, що вона знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати. Тому їй був відкритий лікарняний лист з першого дня хвороби дитини.

Якщо зміни до лікарняного листа внести не вийде, оплачуйте його з дня, коли працівниця повинна була вийти на роботу після відпустки «за свій рахунок», тобто з 16 по 19 лютого 2016 року.

Якщо хворіє друга дитина

Співробітниця, яка працює в режимі неповного робочого часу, надала лікарняний лист по догляду за чотирирічною дитиною. Чи можна оплатити такий лікарняний, ураховуючи, що відпустку для догляду за молодшою дитиною до 3-х років вона не переривала?

Працюючи в режимі неповного робочого часу та отримуючи заробітну плату, співробітниця сплачує ЄСВ. Що з цього випливає? Що вона є застрахованою особою, а отже, має право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги з цього виду страхування (див. ч. 1 ст. 19 Закону № 1105*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Підставою для надання допомоги є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. І ось тут починаються проблеми.

Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, прописано в Інструкції № 455. Пункт 3.15 цієї Інструкції встановлює, що

лікарняний лист не видається для догляду за хворою дитиною, зокрема, в період відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Свого часу Мінпраці (зараз — Мінсоцполітики) в листі від 17.07.2009 р. № 197/18/99-09 роз’яснювало, що цією нормою встановлено заборону на видачу лікарняного листа для догляду за тією дитиною, за якою працівниця перебуває у відпустці по догляду. Проте з більш пізнього листа такий однозначний висновок уже не випливає (див. лист Мінсоцполітики від 23.10.2014 р. № 1601/5/75-14).

Не радує в цьому питанні й ФСС. До прочитання п. 3.15 Інструкції № 455 фахівці цього Фонду підходять формально. В усних консультаціях вони наполягають на тому, що жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною, лікарняний лист по догляду за старшою дитиною, якій більше 3 років, видаватися не повинен. Навіть якщо працівниця надасть такий листок непрацездатності, підприємство його оплачувати не має права. Оскільки, на думку фахівців ФСС, він був виданий з порушенням п. 3.15 Інструкції № 455.

Мусимо попередити, що ця позиція ФСС беззаперечно виконується його органами на місцях і подолати її можна тільки шляхом судових розглядів.

Так що ж робити? Основною причиною невизнання перевіряючими витрат за таким листком непрацездатності є неперервана відпустка для догляду за молодшою дитиною, якій ще не виповнилися 3 роки. Достатньо її перервати і «вуаля!» — проблема вирішена і мама нічого не втрачає.

Стаціонар — не місце для матусі?

Співробітниця перебувала у стаціонарі зі своєю дитиною, якій уже виповнилося 6 років. Проте при виписці з лікарні їй відмовили у видачі лікарняного листа по догляду за дитиною. На руки видали тільки довідку за формою № 138/0. Чи правомірно це? Чи буде такий період оплачено?

За загальним правилом особі, яка здійснює догляд за дитиною, видається листок непрацездатності в разі стаціонарного лікування ( п. 3.9 Інструкції № 455):

— дитини віком до 6 років — на весь період перебування у стаціонарі разом з дитиною;

— тяжкохворої дитини віком від 6 до 14 років — на період, коли за висновком ЛКК дитина потребує індивідуального догляду.

Отже, працівниці правомірно відмовили у видачі листка непрацездатності.

Дні, які працівниця була відсутня на робочому місці, оскільки доглядала хвору дитину, в табелі обліку робочого часу відображайте кодом «НЗ» («28») — неявки з нез’ясованих причин. Після того, як працівниця вийде на роботу, отримаєте від неї письмові пояснення, чому вона була відсутня на роботі в цей період. До своїх пояснень вона може додати довідку, видану лікувальною установою.

Після того, як причини неявки встановлено, роботодавець видає наказ, яким підтверджує відсутність працівниці на роботі через поважні причини. На підставі цього наказу відділ кадрів вносить відповідні коригування до табеля використання робочого часу (код «НЗ» (цифровий код «28») замінює на «І» (цифровий код «30») — інші причини неявок).

Період відсутності співробітниці на роботі оплачувати не потрібно. Адже підставою для оплати перших п’яти днів хвороби та призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Довідка оплаті не підлягає.

Бабусі — наше все!

Чи можна оформити лікарняний лист для догляду за дитиною на працюючу бабусю? Мати дитини перебуває після операції в стаціонарі, а батько не має можливості в цей період залишити робоче місце. Дитині 10 років.

Звичайно, можна! Лікарняний лист для догляду за дитиною віком до 14 років може бути виписано лікуючим лікарем на одного з працюючих членів сім’ї або будь-якого іншого родича, який фактично здійснює догляд за дитиною. Це передбачено п. 3 Інструкції № 455.

Зауважимо, що не має значення, з яких причин мати чи батько не можуть здійснити догляд за хворою дитиною. У нашому випадку мати не має можливості здійснити догляд перебуваючи у стаціонарі. При цьому вона не зобов’язана доводити свою непрацездатність і надавати будь-які підтверджуючі документи, як не зобов’язаний це робити і батько дитини.

На завершення побажаємо вам і вашим діткам здоров’я і більше позитивний емоцій.

висновки

  • Лікарняний лист по догляду за хворою дитиною оплачується з першого дня за рахунок коштів ФСС. Довідка про догляд за хворою дитиною, видана лікувальною установою, оплаті не підлягає.
  • Листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною не видається працівнику в період його щорічної відпустки, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням або творчої відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, відпустки для догляду за дитиною до 3 років.
  • Лікарняний лист по догляду за дитиною віком до 14 років може бути виписано лікуючим лікарем на одного з працюючих членів сім’ї або будь-якого іншого родича, який фактично здійснює догляд за цією дитиною.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі