Теми статей
Обрати теми

Прощаємо та відображаємо*

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування ПДФО Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство списало борг фізособи за укладеним з нею цивільно-правовим договором після закінчення строку позовної давності. Сума боргу — 1000 грн. Чи потрібно такий дохід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

* Див. також матеріал на с. 25. — Прим. ред.

Згідно з п.п. 164.2.7 Податкового кодексу України сума заборгованості платника податків за укладеним ним цивільно-правовим договором (далі — ЦПД), за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що дорівнює у 2016 році 689 грн., уключається до оподатковуваного доходу платника податку. Фізична особа самостійно сплачує податок з такого доходу і відображає його в річній податковій декларації.

Водночас підприємство, що списало борг фізособи за ЦПД після закінчення строку позовної давності, зобов’язане відобразити суму списаного боргу у формі № 1ДФ.

При цьому в розділі I форми № 1ДФ податковий агент зазначає:

— неоподатковувану суму списаного боргу за ЦПД у межах 689 грн. з ознакою доходу «127» (з прокресленнями у графах 4а і 4 розд. I);

— суму перевищення над зазначеною величиною — з ознакою доходу «107» (також з прокресленнями у графах 4а і 4 розд. I).

У розділі II форми № 1ДФ податковий агент зазначає в загальній сумі доходів, що обкладаються ВЗ, суму прощеного боргу, що перевищує 689 грн. і є для фізособи доходом, що обкладається ВЗ, незважаючи на те, що такий податковий агент не утримує з неї ВЗ.

Сума списаного боргу за ЦПД після закінчення строку позовної давності, що не перевищує у 2016 році 689 грн., у розділі II Податкового розрахунку за рядком з військовим збором не відображається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі