Теми статей
Обрати теми

Касовий метод для «енерго-позицій» — фіскали роз’яснюють

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 22.01.2016 р. № 2055/7/99-99-19-03-02-17

висновок документа


Касовий метод з ПДВ для електро- і теплоенергії, вугілля та вуглепродуктів застосовується для обчислення податкового кредиту не тільки за цими товарами, а й за товарами/послугами, пов’язаними з їх постачанням

Нагадаємо, що нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 15) ми коментували запроваджений з 1 січня 2016 року в п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 44) касовий метод для визначення дати виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) в операціях постачання, передачі, розподілу електричної та/або теплової енергії та постачання вугілля та/або продуктів його збагачення. Тому сьогодні не повторюватимемо очевидні моменти цієї норми, викладені фіскалами в листі, що коментується, а звернемо увагу тільки на цікаві нюанси.

1. Касовий метод застосовують тільки ті платники, які поставляють товари/послуги, перелічені в п. 44. Платники, які придбавають такі товари/послуги для використання у своїй діяльності, як господарській, так і негосподарській, та які не здійснюють їх подальшого постачання, формують свій ПК у загальновстановленому порядку за правилом «першої події»* на підставі одержаних ними ПН, зареєстрованих у ЄРПН.

* Цікаво, чи стосується це й орендодавців, які отримують компенсацію за електро- та теплоенергію від орендарів? Це залежить від того, чи вважати ці операції теж постачанням «енерго-позицій». Зачекаємо, що скажуть фіскали. А доки вони думають, безпечніше оподатковувати такі операції, як і раніше, тобто за першою подією.

2. Визначення ПЗ за касовим методом провадиться виключно щодо перелічених у п. 44 позицій. При одночасному здійсненні платниками операцій з постачання перелічених у п. 44 товарів/послуг та інших товарів/послуг, касовий метод визначення ПЗ не застосовується до таких інших операцій. За іншими операціями ПЗ виникає за правилом «першої події».

3. Якщо перелічені в п. 44 товари/послуги фактично були поставлені до 1 січня 2016 року, а оплата за такі постачання надходить після зазначеної дати, то ПЗ на дату надходження коштів у рахунок оплати поставлених до 1 січня 2016 року товарів/послуг повторно не нараховуються і ПН не складаються. Адже ПЗ за такими операціями повинні були визначатися до 1 січня — на дату фактичної поставки таких товарів/послуг за правилом «першої події».

4. Дуже дивний висновок фіскалів: податковий кредит за касовим методом визначається зазначеними платниками як за операціями з придбання безпосередньо позицій товарів/послуг, перелічених у зазначеному п. 44, так і товарів/послуг, які використовуються для здійснення операцій з постачання таких «енерго-позицій»! Це суперечить буквальному змісту п. 44 — адже «касові» й ПЗ, і ПК повинні застосовуватися щодо тих самих позицій.

5. У разі придбання товарів/послуг, які одночасно використовуються як для забезпечення виконання операцій з постачання товарів/послуг, перелічених у п. 44, так і для здійснення інших операцій, касовий метод визначення ПК з ПДВ платниками застосовується виключно в частині, пропорційній обсягу постачань товарів/послуг, перелічених у п. 44.

На жаль, у листі так і не торкнулися проблеми одночасного застосування касового методу та пільги (передбаченої в п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) для постачання вугілля та продуктів його збагачення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі