01.02.2016

«Новенька» декларація єдиноподатника-юрособи: звітуємо за рік

Підсумок роботи за рік єдиноподатники-юрособи повинні показати податківцям вже у новій «обгортці»: новій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи). Розберемося, як усе ж таки заповнити довгоочікувану «новинку». Адже строк звітності не за горами.

З 1 січня 2015 року Закон № 71* істотно змінив порядок роботи на спрощенці. Законодавці єдиноподатників-юросіб груп 4 і 6 об'єднали в одну групу 3 на ставку єдиного податку: 2 % (для платників ПДВ) або 4 % (для неплатників ПДВ, у разі включення ПДВ до складу єдиного податку).

* Закон України від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Граничний дохід установили в розмірі 20 млн грн.

Під ці зміни, але (!) з великим запізненням і було затверджено нову форму декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) — далі декларація з ЄП (див. наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578). Юрособи — єдиноподатники групи 3 повинні відзвітувати за нею починаючи з 01.01.2016 р., тобто при поданні звітності за 2015 рік (див. лист ДФСУ від 15.10.2015 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14).

Хоча, зауважимо, деякі підприємства-єдиноподатники цілком мали можливість поекспериментувати й раніше, подавши «новинку» — декларацію вже за три квартали 2015 року.

Одразу зауважимо. З 1 січня 2016 року для юросіб діють уже нові правила роботи на спрощенці, зокрема: ставка ЄП для них тепер становить 3 % або 5 %; граничний дохід — 5 млн грн. (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 25). Проте звітності за 2015 рік ці нові правила та показники ще не стосуються. Звітуємо за 2015 рік за правилами, що діють у 2015 році!

Подаємо вчасно

Платники ЄП групи 3 подають податківцям декларацію з ЄП у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду: протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу ( пп. 296.3, 49.18 і 49.19 ПКУ).

Тобто підприємство-єдиноподатник декларацію з ЄП за 2015 рік має подати до свого податкового органу не пізніше 9 лютого 2016 року.

Суму ЄП, зазначену в декларації за податковий (звітний) квартал, підприємство має самостійно сплатити до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання цієї декларації ( п. 295.3 ПКУ).

А отже граничний строк сплати податкового зобов’язання з ЄП, яке підприємство відобразить у декларації з ЄП за 2015 рік, — 19 лютого 2016 року.

До відома підприємств-єдиноподатників, що знаходяться в зоні АТО: для вас строки подання декларації можуть бути продовжені, якщо ви отримаєте сертифікат ТПП України і подасте його разом із заявою про продовження строків протягом 30 календарних днів після закінчення обставин непереборної сили (див. листи ДФСУ від 06.01.2016 р. № 172/6/99-99-19-01-03-15, Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16042/7/99-99-19-03-02-17).

Обережно: штраф!

За кожне неподання/несвоєчасне подання декларації з ЄП платнику загрожує штраф у розмірі 170 грн.

А тим, кого протягом року податківці вже покарали за це порушення, доведеться викласти 1020 грн. ( п. 120.1 ПКУ).

Причому податківці хочуть бачити й порожні декларації єдиноподатників, які «простоюють», незважаючи на норми п. 49.2 ПКУ (див. підкатегорію 108.05 БЗ). Тому безпечніше не нариватися на штраф і відзвітувати «пустушкою».

Знаючи строки, а вони вже не за горами, розпочнемо заповнення нової декларації. А оскільки порядок заповнення, як і раніше, не прописано, керуватимемося підказками самої форми та загальними правилами, передбаченими ПКУ.

Загальні відомості про декларацію

Нова декларація з ЄП для юрособи спрощена і тепер складається з чотирьох розділів:

— розділ I — заголовна частина, в якій платник ЄП має залишити відомості про себе;

— розділ II — дохідна частина, в якій платник має показати свій загальний оподатковуваний дохід, заздалегідь згрупувавши його на «правильний» і дохід від порушень;

— розділ III — призначений для розрахунку податкових зобов’язань з ЄП;

— розділ IV — призначений для самостійного виправлення помилок.

Декларацію слід заповнювати українською мовою. Числові показники в декларації відображаються у гривнях з копійками (це передбачено формою декларації) і наростаючим підсумком з початку звітного року ( п. 296.7 ПКУ).

Заголовна частина декларації

Розпочинаючи заповнення декларації з ЄП, перш за все слід визначити її порядковий номер. Як його визначити? Дуже просто. Підрахуйте кількість поданих вами протягом поточного року декларацій з ЄП усіх типів, тобто не тільки звітної, а й звітної нової, уточнюючої та довідкової. Порахувавши їх, присвойте наступне порядкове число декларації з ЄП за рік, що подається вами.

Далі її початок — розділ I із загальними відомостями. У ньому містяться всі (!) обов’язкові реквізити декларації, тому до його заповнення слід поставитися дуже відповідально: за відсутності хоча б одного документ втрачає статус податкової декларації ( пп. 48.1, 48.2 ПКУ). Для зручності рекомендації щодо заповнення кожного поля в цьому розділі представимо в табл. 1.

Таблиця 1. Заповнення загальних відомостей декларації

Номер поля

Рекомендації щодо заповнення

1

2

Поле 1

У цьому полі слід зазначити тип декларації, що подається, позначивши свій вибір позначкою «Х». Для поточної декларації з ЄП за 2015 рік позначку «Х» ставимо в частині «звітна».

Якщо, подавши декларацію з ЄП за 2015 рік, ви виявите помилку до (!) закінчення граничного строку її подання, ви можете повторно подати ще одну декларацію, але вже з правильними показниками (без сплати при цьому «самоштрафу», як передбачено п. 50.1 ПКУ). Тоді в цьому полі позначку (Х) поставити потрібно буде вже в частині «звітна нова»

Поле 2

Позначте позначкою «Х», за який звітний (податковий) період подається декларація, зокрема «рік». В окремих клітинках не забудьте записати цифрами «2015»

Поле 3

Заповнити його доведеться, якщо ви в поточній декларації вирішите самостійно виправити помилку минулого періоду (заповнюєте розділ VI). Тоді зазначте в цьому полі період, що виправляється

Поле 4

У цьому полі наводяться відомості про платника єдиного податку:

— повне найменування платника відповідно до реєстраційних документів. Тобто, як і раніше, (!) скорочення типу «ТОВ», «ПП» тощо не допускаються;

— код ЄДРПОУ. Якщо платник податків не має коду за ЄДРПОУ, сюди слід вписати реєстраційний (обліковий) номер, присвоєний контролюючим органом;

— код КВЕД. Зазначити потрібно той, який є основним;

— податкова адреса (місцезнаходження) платника. Інакше кажучи, тут вписують адресу підприємства, що занесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців ( п. 45.2 ПКУ). Також зазначають: поштовий індекс; міжміський код; телефон; факс та електронну адресу — за бажанням

Поле 5

Зазначте найменування контролюючого органу, до якого подають декларацію ( п. 49.1 ПКУ).

Майте на увазі! Якщо ви протягом 2015 року змінили дислокацію на новий адміністративний район, декларацію з ЄП за рік доведеться подати, а заразом і сплатити зазначений у ній єдиний податок ще за старим місцезнаходженням (п.п. 10.13 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 р. № 1588). Причина — у ч. 8 ст. 45 БКУ. На це звертають увагу і податківці (див. підкатегорію 108.01.04). У такому разі в цьому полі має стояти найменування податкової за старим місцем реєстрації

Ось, мабуть, і все, що потрібно знати про вступну частину декларації з ЄП. Далі на черзі розділ, що містить інформацію про доходи платника ЄП.

Дохідна частина

У розділі II зазначається дохід, одержаний єдиноподатником-юрособою за звітний період — рік (наростаючим підсумком з початку року). Це головний показник у декларації з ЄП, оскільки саме він є об’єктом для нарахування єдиного податку.

Орієнтир для відображення оподатковуваних доходів, отриманих за рік, — дані бухобліку підприємства-єдиноподатника ( п.п. 296.1.3 ПКУ).

Інформацію беруть безпосередньо з первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством ( п. 44.1 ПКУ).

У рядку 1 слід зазначити річний дохід, отриманий підприємством (тобто заповнити його наростаючим підсумком з початку року та до його закінчення).

Не забувайте! Єдиноподатники на ставці 2 % (платники ПДВ) розмір доходу зазначають без ПДВ ( п.п. 1 п. 292.11 ПКУ). Єдиноподатники на ставці 4 % (неплатники ПДВ) розмір доходу визначають з урахуванням ПДВ.

Значення рядка 1 має бути не більше 20 млн грн.

При цьому заповнюється одна з граф — 3 або 4 — залежно від того, на якій ставці працює підприємство. Виняток: якщо підприємство протягом року змінювало ставку з 2 % на 4 % або, навпаки, з 4 % на 2 %. Тоді в декларації за рік за рядком 1 буде заповнено обидві графи (див. приклад 2 на с. 20).

Якщо ваш дохід перевищив 20 млн грн., то суму перевищення (ваш дохід за мінусом 20 млн грн.) записуйте до рядка 2.

Рядки 3 і 4 мають бути заповнені, якщо підприємство одержало дохід у результаті порушення правил роботи на спрощеній системі (тобто отримано дохід від не грошового способу розрахунків/від здійснення діяльності, забороненої на спрощенці).

Важливо! Дохід, одержаний підприємством у результаті порушення, не повинен потрапити до рядка 1.

Єдиноподатники, які заповнять хоча б один з «порушувальних» рядків (2, 3 або 4) у декларації за 2015 рік, повинні будуть:

1) обкласти ЄП суму зазначеного в них доходу за ставкою в подвійному її розмірі (якщо платник працював за ставкою 2 %, то обкласти за ставкою 4 % (2 х 2 %); якщо платник працював за ставкою 4 %, то обкласти за ставкою 8 % (2 х 4 %)), і сплатити її в загальному порядку протягом 10 календарних днів після закінчення граничних строків подання річної декларації;

2) перейти з 1 січня 2016 року на загальну систему оподаткування.

Повернемося до визначення доходу. Зверніть увагу (нагадуємо як старим платникам, так і новачкам у цій справі): просто перенести підсумкові показники про дохід з бухобліку/регістрів/первинки в рядки 1, 2, 3 або 4 декларації, на жаль, не вийде. Бухоблік (у тому числі і спрощений) далеко не підлаштований під вимоги, що висуваються до визначення доходу в єдиноподатників-юросіб ст. 292 ПКУ.

Тому, для того, щоб правильно заповнити рядки дохідного розділу за даними бухобліку, вам стане в нагоді табл. 2 (див. на с. 17).

Таблиця 2. Доходи єдиноподатника: вибірка за рахунками бухгалтерського обліку

Вид доходів

Дані бухобліку (спрощеного бухобліку)

Дохід у грошовій (готівковій/безготівковій формі за продукцію (товари, роботи, послуги) отриманий як у національній, так і іноземній валюті ( п. 292.1 ПКУ).

Тобто аванси отримані відображаємо, а нарахований, але ще не оплачений нам дохід не відображаємо.

Важливо! За посередницькими договорами (доручення, агентським, комісії, транспортної експедиції) доходом визнається тільки сума винагороди ( п. 292.4 ПКУ)

Обороти за такими кореспонденціями: Дт 30, 31 — Кт 361, 377, 681, 685 (Дт 30, 31 — Кт 37, 68);

Дт 30 — Кт 702 (Дт 30 — Кт 70).

Виключити:

1) усім юрособам на ЄП:

— повернення грошей (передоплат) за товари (роботи, послуги) покупцям (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 32, с. 9): Дт 361, 377, 681, 685 — Кт 30, 31 (Дт 37, 68 — Кт 30, 31);

— повернення грошей (передоплат) за товари (роботи, послуги) від покупців: Дт 681, 377, 685 — Кт 30, 31;

2) юрособам на ЄП за ставкою 2 % — суму ПДВ:

— при передоплаті за товар (роботи, послуги): Дт 643 — Кт 641/ПДВ;

— при оплаті за відвантажений товар (надані послуги, виконані роботи): Дт 70, 712, 713 — Кт 641/ПДВ (Дт 70, 74 — Кт 641/ПДВ)

Дохід від продажу основних засобів (ОЗ). ОЗ служили < 12 календарних місяців: це сума коштів, отримана від їх продажу

Виручка: Дт 30, 31 — Кт 377, 685 (Дт 30, 31 — Кт 37, 68)

ОЗ служили > 12 календарних місяців: це різниця між сумою коштів, отриманих від їх продажу, та залишковою балансовою вартістю на день продажу (про продаж ОЗ див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 81, с. 33)

Виручка: Дт 30, 31 — Кт 377, 685 (Дт 30, 31 — Кт 37, 68) за вирахуванням:

— ПДВ;

— залишкової балансової вартості: Дт 943 — Кт 286 (Дт 96 — Кт 26)

Дохід від безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Доходом визнається вартість безоплатно отриманого ( п. 292.3 ПКУ). Податківці орієнтують на звичайні ціни (108.01.02 БЗ), нашу позицію див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 35, с. 19

Запаси: Дт 20, 22, 28 — Кт 718 (Дт 20, 26 — Кт 74)
Послуги: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 718 (Дт 91, 94 — Кт 74)
Основні засоби: Дт 15 (10) — Кт 424 (Дт 10 (15) — Кт 74)

Кредиторська заборгованість зі строком позовної давності, що минув, — тільки для юросіб-єдиноподатників, які обрали ставку 2 % (платників ПДВ). Уключається до доходу на дату списання

Заборгованість за товари: Дт 631, 685 — Кт 717 (Дт 55, 68 — Кт 74).

Отримані передоплати за невідвантажені товари (ненадані послуги, невиконані роботи):

Дт 681, 685 — Кт 717 (Дт 55, 68 — Кт 74)

Поворотна фіндопомога, не повернена протягом 12 календарних місяців. Уключається до доходу в періоді, коли минають відведені для її повернення 12 календарних місяців ( п.п. 3 п. 292.11 ПКУ)

Аналітичні дані до залишку за Кт 685, 607 (68) на кінець звітного кварталу, в якому минають 12 календарних місяців для повернення такої допомоги

Дохід, отриманий у негрошовій формі

Обороти за кореспонденціями залікових рахунків:

Дт 63, 685 — Кт 361, 377 (Дт 63, 66 — Кт 36, 37)

Визначившись із сумою оподатковуваного доходу, переходимо до розрахунку податкових зобов’язань.

Розрахунок податкових зобов’язань

Розрахунок податкових зобов’язань проводимо в розділі III. Цей розділ заповнити неважко, потрібно просто дотримуватися підказок-виносок, наведених у самій формі декларації, а також формул, закладених для заповнення рядків цього розділу.

Єдине, нагадаємо, що до рядка 9 (він без формули) слід перенести значення рядка 8 з «нової» (!) декларації, поданої вами за три квартали 2015 року.

Якщо ж ви за три квартали відзвітували за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688, то до рядка 9 переносимо значення рядка 7 зі «старої» (!) декларації.

До цього рядка включають і уточнюючі показники у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущених у попередніх звітних періодах у межах поточного року. При цьому рядки, в яких були допущені помилки, заповнюють правильно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 29).

А тепер розглянемо на прикладах порядок заповнення декларації з ЄП.

Приклад 1. Підприємство — єдиноподатник групи 3, яке працює на ставці 2 % (платник ПДВ), за підсумками трьох кварталів 2015 року задекларувало дохід у сумі 1200000 грн. (за вирахуванням ПДВ) і сплатило єдиний податок — 24000 грн. У IV кварталі підприємство одержало дохід у розмірі 600000 грн. (за вирахуванням ПДВ).

Покажемо фрагмент заповнення декларації з ЄП за 2015 рік (див. рис. 1 на с. 19).

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

1800000,00

Сума доходу, що перевищує граничний обсяг доходу, визначений підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

2

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж грошовий, відповідно до пункту 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

3

Сума доходу, отриманого від провадження видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування

4

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + + р. 3 + р. 4)

5

1800000,00

III. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Показники

Код рядка

Сума єдиного податку, що розраховується за ставкою (С1), грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума єдиного податку (р. 1 х С1)

6

36000,00

Сума єдиного податку, що обчислюється в подвійному розмірі ставки ((р. 2 + р. 3 + р. 4) х С1 х 2)

7

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

36000,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

24000,00

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

12000,00

1 С — відсоткова ставка єдиного податку, яка застосовується платником залежно від сплати ПДВ на загальних підставах або включення ПДВ до складу єдиного податку.

Рис. 1. Фрагмент декларації з ЄП за 2015 рік

Приклад 2. Підприємство — єдиноподатник групи 3, що працює на ставці 2 % (платник ПДВ), за підсумками півріччя 2015 року задекларувало дохід у сумі 1200000 грн. (за вирахуванням ПДВ) і сплатило єдиний податок — 24000 грн. З початку III кварталу підприємство перейшло на ставку 4 % (неплатник ПДВ). У III кварталі дохід становив 800000 грн., у IV кварталі — 900000 грн.

Покажемо фрагмент заповнення декларації з ЄП за 2015 рік (див. рис. 2 на с. 20).

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

1200000,00

1700000,00

Сума доходу, що перевищує граничний обсяг доходу, визначений підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

2

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж грошовий, відповідно до пункту 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

3

Сума доходу, отриманого від провадження видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування

4

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4)

5

1200000,00

1700000,00

III. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Показники

Код рядка

Сума єдиного податку, що розраховується за ставкою (С1), грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума єдиного податку (р. 1 х С1)

6

24000,00

68000,00

Сума єдиного податку, що обчислюється в подвійному розмірі ставки ((р. 2 + р. 3 + р. 4) х С1 х 2)

7

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

24000,00

68000,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

24000,00

32000,00

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

36000,00

1 С — відсоткова ставка єдиного податку, яка застосовується платником залежно від сплати ПДВ на загальних підставах або включення ПДВ до складу єдиного податку.

Рис. 2. Фрагмент декларації з ЄП за 2015 рік (платник змінив ставку)

Виправлення помилок

Якщо ви надумаєте в поточній декларації за 2015 рік ще й відкоригувати помилку, допущену в минулих періодах (у періодах минулих років, або допущену в межах поточного року, що закривається), то для цього доведеться заповнити й розділ IV. Детальніше про те, як правильно впоратися з цим завданням, а також приклади заповнення цього розділу декларації нової форми див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 29.

Зауважимо тільки, що тепер у поточній декларації можна виправити помилки тільки одного звітного періоду (раніше ж до поточної декларації з ЄП юрособи могли подати одразу декілька Розрахунків з виправленням помилки, тим самим відкоригувавши одразу декілька періодів).

Дивіденди та дохід нерезидентам

У декларації з ЄП юрособи знову ж таки немає місця для відображення авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів, виплачених юрособам.

І якщо ви в 2015 році провели виплату дивідендів, то, як і раніше, суму нарахованого ЄП зменшити на суму авансового внеску з податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з нарахуванням дивідендів, не зможете.

Податківці вже не вимагають відображати такі суми в доповненні до декларації з ЄП відповідно до п. 46.4 ПКУ. Сплачуючи авансові дивідендні внески з податку на прибуток, як передбачає п. 57.11 ПКУ, підприємство-єдиноподатник «на якийсь час» стає також і платником податку на прибуток. Для цього формально потрібно подати декларацію з податку на прибуток і зазначити суму сплаченого авансового внеску в рядку 20 і додатка АВ (див. підкатегорію 101.01.05 БЗ, у складі скасованих через прийняття нової форми декларації з податку на прибуток).

Крім того, можливо, ви у 2015 році виплачували доходи нерезидентам. Тоді майте на увазі: донедавна податківці дотримувалися думки, що при виплаті доходу нерезидентам подати декларацію із заповненим рядком 23 зобов’язані і неплатники податку на прибуток (консультація в підрозділі 102.12 БЗ, що з 01.01.2016 року втратила чинність). Детальніше про заповнення декларації з податку на прибуток та додатків до неї див. тематичний номер «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 8).

Далеко не остання

Після закриття 2015 року та відображення в декларації за рік доходу не більше 20 млн грн. чинному єдиноподатнику-юрособі не варто прощатися (хіба що за власним бажанням) зі спрощеною системою. Хоча ризик був: податківці загрожували автоматично виключати з реєстру платників ЄП єдиноподатників групи 3, у яких дохід у 2015 році перевищив 5 млн грн. Проте переглянули свою позицію, зробивши поправку в листі від 18.01.2016 р. № 1527/7/99-99-17-02-02-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 3).

Продовжити працювати на ЄП юрособа спокійно може і у 2016 році — зустрівши на спрощенці перший його звітний квартал. Просто підприємству доведеться в рази урізати свій «апетит» і протягом усього 2016 року намагатися не заробити дохід понад 5 млн грн.

Як заповнити «новеньку» декларацію з ЄП за 2015 рік, ви тепер знаєте. Залишається лише ці знання втілити в життя, подавши декларацію! І нехай після цього правда буде на нашій стороні! А щоб дізнатися, як упоратися із заповненням декларації з ЄП підприємцю, зазирніть на с. 36.

висновки

  • Юрособи-єдиноподатники подають декларацію з ЄП у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду.
  • Навіть якщо у звітному податковому періоді ви не вели госпдіяльність і не отримували доходи, ЄП-декларацію бажано подати.
  • Як і раніше, підприємство-єдиноподатник формує свої доходи виходячи з норм бухобліку, але з урахуванням їх грошового характеру.