Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок — живий! І житиме?..

Ольховик Ольга, податковий експерт
Чи не єдиний позитив «податковокодексної» частини Закону № 909 — у цілому спрощенку не скасували! Цю, без сумніву, радісну новину ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 3, с. 2). Отже, принаймні поки що, можемо працювати на єдиному податку. Щоправда, з певними корективами — без них усе ж не обійшлося.

Почнемо з того, що глобальних змін, які були заплановані урядом у сфері єдиного податку*, не сталося. Це, звичайно ж, тішить. Утім, і прийнятих новин вистачає для того, щоб змусити деяких єдиноподатників замислитися. При цьому

платники єдиного податку першої і другої груп можуть зітхнути спокійно: їх зміни обминули

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 10.

А що ж змінилося для платників, які перебувають у третій і четвертій групах єдиного податку?

Третя група

Для єдиноподатників третьої групи значно зменшено граничний обсяг доходу за календарний рік — тепер він не може перевищувати 5 млн грн. (порівняно з 20 млн грн., які були дозволені у 2015 році). Ставки єдиного податку збільшені і становлять 3 % доходу — для осіб, які сплачують ПДВ, і 5 % доходу — для неплатників ПДВ.

Якщо зі ставками все зрозуміло — їх застосовують до доходів, отриманих з 01.01.2016 р., то у зв’язку зі зміною граничного обсягу доходу виникають запитання.

1. Чи має право платник єдиного податку третьої групи, дохід якого у 2015 році перевищив 5 млн грн. (але не перевищив 20 млн грн.!), продовжувати перебувати на єдиному податку у 2016 році?

Так, має. Адже граничний обсяг доходу, який був дозволений у 2015 році, порушений не був, а отже підстави для переходу на загальну систему оподаткування у такого платника відсутні. Водночас з 01.01.2016 р. граничний розмір доходу за календарний рік — 5 млн грн., тому при його перевищенні у 2016 році такий платник повинен буде перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому його дохід перевищить 5 млн грн. (згідно з п.п. 3 п.п. 298.2.3 ПКУ).

2. Чи може у 2016 році працювати на єдиному податку в третій групі платник, який подав до 16.12.2015 р. заяву про перехід на спрощену систему оподаткування, якщо його дохід за 2015 рік перевищив 5 млн грн., але не перевищив 20 млн?

Може. Тому що його реєстрація платником єдиного податку мала відбутися ще до 01.01.2016 р.**, а граничний обсяг доходу, що дозволяє реєстрацію платником єдиного податку третьої групи, на той момент становив 20 млн грн. Отже, обсяг доходу за 2015 рік, що перевищив 5 млн грн. (але не перевищив 20 млн грн.!) на дату такої реєстрації, не міг бути підставою для відмови в її проведенні. Підстав же для анулювання такої реєстрації після 01.01.2016 р. у податківців немає — ані п. 299.10 ПКУ, ані Перехідні положення подібних підстав не містять.

** Згідно з п. 299.3 ПКУ в разі відсутності встановлених ПКУ підстав для відмови в реєстрації контролюючий орган реєструє особу платником єдиного податку протягом двох робочих днів з дня отримання заяви.

3. Чи зможе платник, дохід якого у 2015 році перевищив 5 млн грн., перейти на єдиний податок у 2016 році?

На жаль, ні. Зареєструватися платником єдиного податку протягом 2016 року суб’єкту господарювання, обсяг доходу якого у 2015 році перевищив 5 млн грн., не вийде. Адже у 2016 році таким платником не виконуються вимоги абзацу другого п.п. 298.1.4 ПКУ, згідно з яким перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснено тільки за умови, якщо протягом календарного року, що передує року переходу на єдиний податок, виконано умови, передбачені п. 291.4 ПКУ. А він з 01.01.2016 р. свідчить: дохід єдиноподатника третьої групи не може перевищувати 5 млн грн.

Четверта група

Для представників четвертої групи ставки єдиного податку у 2016 році збільшилися в 1,8 раза. Об’єктом оподаткування для них, як і раніше, є площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у тому числі на умовах оренди. При цьому абзац другий п. 2921.1 ПКУ, який містить вимогу про те, що право власності/користування земельними ділянками має бути оформлене та зареєстроване відповідно до законодавства, з нового року виключено.

Чи означає це, що площа земельних ділянок, право власності/користування якими не зареєстроване відповідно до законодавства, віднині є об’єктом обкладення єдиним податком?

Вважаємо, що ні. Адже незалежно від вимог ПКУ право власності/оренди земельної ділянки настає тільки з моменту державної реєстрації цих прав (див. ст. 125 Земельного кодексу України). А об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендарю тільки з моменту державної реєстрації права оренди ( ст. 17 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV). Тому

земельна ділянка переходить у власність/користування тільки після реєстрації відповідних прав на неї, а отже і об’єкт обкладення єдиним податком виникає тільки після її проведення

Крім того, згідно з п.п. 2921.3 ПКУ підставою для нарахування єдиного податку платникам четвертої групи є дані державного земельного кадастру та/або дані державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Незареєстровані права, як ви розумієте, не знайдуть відображення ані в держземкадастрі, ані у вищезазначеному реєстрі. Але яку позицію займуть щодо цього податківці, поки що невідомо…

Слід також урахувати, що базою оподаткування для єдиноподатників четвертої групи у 2016 році є нормативна грошова оцінка з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року ( п. 5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто інфляція минулого року (що досягла, зауважимо, аж 43,3 %) не вплине на збільшення абсолютного розміру єдиного податку для четверогрупників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі