Теми статей
Обрати теми

Звіт ФОП-загальносистемника з ЄСВ «за себе»

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Ну от і все. Ми з вами живемо вже у 2016 році! Але говорити «прощавай» 2015 року поки що зарано. Адже підприємцям треба ще подати звітність контролюючим органам за підсумками цього року. А отже, треба згадати правила її заповнення і строки подання. У цій нелегкій справі ми поспішаємо на допомогу! Сьогодні поговоримо про Звіт з ЄСВ, який подають підприємці-загальносистемники «за себе».

Основні правила подання

Підприємці на загальній системі щорічно* звітують з ЄСВ «за себе», незалежно від того:

— здійснювали вони підприємницьку діяльність у звітному році чи ні;

— були в них наймані працівники чи не було;

— сплачують ЄСВ за обов’язковою ставкою 34,7 % чи за «підвищеною» добровільною.

* Протягом року в разі призначення пенсії необхідно подати звіт з відміткою «призначення пенсії» за період до дати формування заяви на призначення пенсії. За останній звітний період до дати держреєстрації припинення або до дня прийняття відповідними органами (особами) рішення про ліквідацію або припинення діяльності таких осіб подається форма № Д5 з відміткою «ліквідаційна».

Причому ані статус пенсіонера за віком, ані інваліда не звільняє ФОП на загальній системі від сплати ЄСВ «за себе». А це означає, що їм також доведеться подати звітність.

Виняток — загальносистемники без найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації на особливий період (які припинили діяльність). На весь строк військової служби вони звільнені від обов’язку нараховувати та перераховувати до бюджету ЄСВ і звітувати з ЄСВ «за себе» ( абзац перший п. 92 розд. VIII Закону № 2464**). Щоб скористатися цим звільненням, підприємцю необхідно подати до ДПІ за місцем реєстрації платником ЄСВ відповідну заяву та копію військового квитка (чи іншого документа, виданого у зв’язку з мобілізацією) протягом 10 днів після демобілізації (лікування чи реабілітації).

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

З тими, хто зобов’язаний подавати Звіт з ЄСВ, визначилися. Переходимо до форм.

Форми звітності

У загальному випадку з ЄСВ «за себе» підприємці звітують шляхом подання Звіту за формою № Д5, наведеною в додатку 5 до Порядку № 435***. Інформацію про доходи, отримані на загальній системі, та суми ЄСВ «за себе» наводять у таблиці 1 форми № Д5.

*** Затверджено наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Звіт за формою № Д5 подає підприємець або уповноважена ним особа в ДПІ за місцем обліку підприємця як платника ЄСВ.

Крім Звіту за формою № Д5, в окремих ФОП-загальносистемників може виникнути необхідність подання ще одного звіту. Хто ці щасливці? Загальносистемники, яким:

— необхідно доплатити суму зобов’язань з ЄСВ до мінімального страхового внеску (детальніше — у статті на с. 34);

— за результатами податкової перевірки (звіряння) було донараховано або зменшено ЄСВ.

Що це за звіт? Це Звіт за формою № Д6 (наведений у додатку 6 до Порядку № 435).

Способи подання звітів

Спосіб подання Звітів за формою № Д5 в ДПІ залежить від кількості застрахованих осіб, які мають відношення до ФОП*. Здивовані? Так, незважаючи на те, що підприємці звітують за внесками, сплаченими «за себе», такий висновок випливає з п. 1 розд. 2 Порядку № 435.

* Спосіб подання форми № Д5 співпаде зі способом подання форми № Д4 з ЄСВ за працівників та осіб, які працюють за ЦПД (страхувальників). Якщо ФОП — одинак, то йому підійде будь-який спосіб подання звіту.

Якщо в підприємця кількість застрахованих осіб більше 5 осіб, то він може подати форму № Д5 в один із таких способів (на вибір):

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з реєстрацією електронного підпису в порядку, визначеному законодавством (не пізніше закінчення останньої години дати граничного строку подання);

— на паперових носіях, засвідчених підписом та печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації. Електронна форма звіту має бути ідентичною звіту на паперових носіях.

Якщо кількість найманих працівників не перевищує 5 осіб, то ФОП має право подати звіт з ЄСВ в паперовому виді або одним з наведених вище способів. Причому паперовий звіт за 2015 рік можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання звіту.

У цьому випадку форма № Д5 вважатиметься поданою в день отримання відділенням поштового зв’язку поштового відправлення з такою звітністю від платника ЄСВ. До речі, якщо звіт не буде доставлено з вини пошти, то штрафи ФОП не загрожують.

Ви вирішили подавати звіт на папері? Тоді візьміть до уваги такі вимоги до його заповнення:

1) звіт складайте українською мовою у друкованому вигляді або заповнюйте друкованими літерами кульковою ручкою синім або чорним чорнилом. Помарки та виправлення не допускаються;

2) заповнюючи поля, що складаються з клітинок, кожен з необхідних символів вписуйте у відповідну окрему клітинку. Символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки. Символи: крапку, апостроф, кому, дефіс тощо проставляйте в окремих клітинках;

3) при заповненні поля без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля і перекривати службові написи бланка;

4) якщо будь-який рядок не заповнений через відсутність операцій, він прокреслюється.

Строки подання та штрафи

За 2015 рік Звіт за формою № Д5 необхідно подати не пізніше 9 лютого 2016 року.

Підприємці подають Звіт за формою № Д6 до ДПІ протягом одного календарного місяця після того, як вони доплатили необхідну за результатами перевірки (звіряння) суму ЄСВ ( п. 16 розд. IV Порядку № 435).

Важливо! За неподання звіту з ЄСВ «за себе» ФОП загрожує штраф у розмірі 170 грн. ( п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464). Також з 01.01.2015 р. ФОП не уникнути й адмінштрафу за ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення в розмірі 510 — 680 грн.

А якщо ФОП не сплатив або несвоєчасно сплатив ЄСВ «за себе»? Тут потрібно готуватися до штрафу в розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум ( п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464).

висновки

  • За внесками, що підлягають сплаті «за себе», підприємці щорічно подають Звіт за формою № Д5 один раз на рік не пізніше 9 лютого року, що йде за звітним.
  • Паперовий звіт за 2015 рік можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання звіту.
  • За неподання Звіту з ЄСВ «за себе» ФОП загрожує штраф у розмірі 170 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі