№1-2

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2016/№ 1-2 Інші номери журналу ›
  • «Щороку 31 грудня…», або Розповідь про те, як бухгалтеру рік закрити Позаду новорічні свята… Усі наші думки зайняті приємними святковими клопотами. Але за всім цим дуже важливо не забути і про справи прозаїчніші. Ледве стихне святкова метушня — одразу настане час підбивати бухгалтерські підсумки минулого року. А для цього треба не забути зробити декілька проводок, з якими бухгалтер стикається один раз на рік, — перед складанням річної звітності. На допомогу вам, наші дорогі читачі, ця стаття. Читайте і згадуйте основні «одноразові» операції, без яких правильно закрити 2015 рік у бухобліку не вийде.
  • «Трудова» квота — усе дуже просто! Квота з працевлаштування неконкурентоспроможних громадян уже перестала бути екзотикою для слуху більшості роботодавців. Пам’ятаєте? Якщо у вас більше 20 працівників, то серед них обов’язково мають бути юнак, старожил, дбайливий батько чи інший «квотний» кадр. Повідомити про це треба центр зайнятості. Забули, про що йдеться, чи вперше чуєте про це? Освіжити в пам’яті головне або ознайомитися з правилами вам допоможе наш матеріал.
  • Усе, що ви хотіли знати про наказ про облікову політику Як театр починається з вішалки, так бухгалтерський облік починається з наказу про облікову політику. Чудово усвідомлюючи важливість цього питання в житті будь-якого підприємства, ми на сторінках нашого видання регулярно повертаємося до теми формування облікової політики*. Ось і сьогодні згадаємо, що це таке і яким має бути зміст відповідного наказу? Як часто і в яких випадках вносять зміни до наказу про облікову політику? Чим загрожує невиконання положень наказу?
  • Експортуємо товар: визначаємося з датами Свого часу ми з вами, дорогі друзі, уже вивчали порядок відображення в обліку експортних операцій по-новому (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 58, с. 8). Проте інтерес до цієї теми ви не втрачаєте ані на мить , про що свідчать ваші запитання, що надходять на «гарячу лінію». Ось тільки деякі з них: в який момент відобразити дохід від реалізації товарів іноземному покупцеві, якщо дата відвантаження на експорт (1 грудня 2015 року) не збігається з датою оформлення митної декларації (4 грудня 2015 року)? Коли в такому разі визнавати «нульові» ПДВ-зобов’язання? Давайте знайдемо відповіді на ці запитання разом.
  • Новації держреєстрації: повний онлайн! Все, що мало народитись того дня, народилось і було записано в грубі книжки. І. Ільф, Є. Петров. «12 стільців» Про держреєстрацію бухгалтер зазвичай згадує раз на рік — плюючись через безглузде подання фінзвітності та підтвердження відомостей за «формою 6». Частіше це буває тільки в тих, хто через шахрайство фіскалів раптом (заднім числом) дізнається про внесення до ЄДР запису про те, що його підприємство, мовляв, «відсутнє за місцезнаходженням»… Хоча інколи буває потрібно скористатися можливістю отримання відомостей з ЄДР. Нарешті прогрес наздогнав і цю сферу…
  • Звіт ФОП-загальносистемника з ЄСВ «за себе» Ну от і все. Ми з вами живемо вже у 2016 році! Але говорити «прощавай» 2015 року поки що зарано. Адже підприємцям треба ще подати звітність контролюючим органам за підсумками цього року. А отже, треба згадати правила її заповнення і строки подання. У цій нелегкій справі ми поспішаємо на допомогу! Сьогодні поговоримо про Звіт з ЄСВ, який подають підприємці-загальносистемники «за себе».
  • Заповнюємо ЄСВ-звіт ФОП-загальносистемника Про те, як звітують з ЄСВ «за себе» підприємці на загальній системі, ви дізналися з попередньої статті. Тепер поговоримо, як правильно заповнити Звіт за формою № Д5. Адже саме на його підставі загальносистемники визначать суму ЄСВ «за себе» до сплати.
  • Як ФОП-єдиноподатнику відзвітувати з ЄСВ «за себе» На жаль, Новий рік несе з собою не тільки подарунки під ялинку, а й купу звітів, які необхідно подати контролюючим органам. Один із них — Звіт з ЄСВ «за себе» підприємця-єдиноподатника. Але сумувати не варто! З нашими рекомендаціями і калькулятором (ну куди ж справжньому підприємцю без нього?!) ви легко заповните і подасте цей звіт.
  • Тривалість робочого часу у 2016 році Складаєте графік змінності (роботи) на 2016 рік, розраховуєте відпускні, компенсацію за невикористану відпустку, середню зарплату для мобілізованого працівника або суму оплати днів відрядження? Тут без календаря робочого часу на 2016 рік ніяк не обійтися.
  • Єдиноподатник: ЄСВ «за себе» із старої мінзарплати Підприємець на єдиному податку розрахував та сплатив до бюджету ЄСВ за 3 квартал 2015 року виходячи із суми мінімальної заробітної плати 1218,00 грн. Чи будуть до нього застосовані штрафні санкції та пеня при доплаті ЄСВ до мінімального страхового внеску за підсумками 3 кварталу 2015 року?
  • Чим запам’ятався грудень
  • Імпортний збір у 2016 році скасовано Президент України підписав Закон України «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності» від 24.12.2015 р. № 912-VІІІ.
  • Обмежено соціальні гарантії та пенсійні виплати ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)» (базовий законопроект від 11.12.2015 р. № 3628).
  • Інвестнерухомість і «податкові» різниці Податківці у листі від 11.12.2015 р. № 26445/6/99-99-19-02-02-15 роз’яснили, що у випадку обрання підприємством методу оцінки інвестиційної нерухомості за первісною вартістю, такий об’єкт підлягає амортизації згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби».
  • «Мільйонери» з груп 2 та 3 ЄП: не забудьте про РРО! ДФСУ на своєму сайті (sfs.gov.ua) нагадала, що фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку третьої групи, які за перше півріччя 2015 року перевищили обсяг доходу 1 млн грн., зобов’язані були вже з 01.10.2015 р. при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати реєстратори розрахункових операцій або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.
  • Нюанси розрахунку лікарняних Фонд соцстраху з ТВП на своєму сайті (http://www.fse.gov.ua) відповів на запитання, як має вчинити комісія із соціального страхування підприємства щодо можливості оплати лікарняного листка за рахунок Фонду соцстраху у разі категоричної відмови працівника надати довідку Пенсійного фонду (ф. № 7-ок).
  • Чи повинні підприємці вести кадрове діловодство? Держпраці на своєму сайті (dsp.gov.ua) надало відповідь на запитання, чи повинен приватний підприємець, у якого є наймані працівники, вести кадрове діловодство?
  • Чи перераховують ЄСВ працівникам, звільненим у вересні 2015 року? Податківці у Базі знань (підкатегорія 301.04.01) відповіли, чи треба здійснити перерахунок ЄСВ у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати працівникам, звільненим у вересні 2015 року, дохід яким виплачували виходячи з мінімальної заробітної плати в розмірі 1218 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі