Теми статей
Обрати теми

Розподіл ПДВ для «новачка»: як тепер?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство зареєструвалося платником ПДВ усередині листопада. Як підприємству визначати значення ЧВ і «АнтиЧВ»?

Доволі популярне й актуальне запитання. Відповідь на нього прямо залежить від заповнення декларації з ПДВ та того, що вважати першим звітним періодом. Адже для розподілу ПДВ потрібно розрахувати значення «АнтиЧВ». А щоб визначити «АнтиЧВ», нам потрібно заповнити додаток Д7.

Як діяти, якщо в особи, яка стала платником ПДВ, одразу виникли і оподатковувані, і неоподатковувані операції? У будь-якому випадку розрахувати ЧВ і «АнтиЧВ» потрібно вже за підсумками першого звітного періоду.

Нагадаємо, що у ПДВ-новачка, який реєструється платником усередині місяця, перший звітний період буде подовженим. Бо якщо особа реєструється платником ПДВ із дня іншого, ніж перший день календарного місяця, то першим звітним (податковим) періодом для неї є період із дня такої ПДВ-реєстрації по останній день першого повного наступного календарного місяця ( п.п. «а» п. 202.1 ПКУ).

У нашому випадку це означає, що першим звітним періодом для новачка буде період, який складається з частини листопада і всього грудня. І декларацію такому новачку треба буде подавати в строки, передбачені для «грудневої» декларації. Тобто не пізніше 20 січня 2016 року. До цієї декларації додається, зокрема, і додаток Д7.

Особливості розподілу ПДВ для новачків застережено в п. 199.3 ПКУ. Цей пункт вимагає від новостворених платників наступне. ЧВ вираховується на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції.

Тобто в нашому випадку ЧВ (а відповідно і «АнтиЧВ») слід визначати виходячи з фактичних обсягів операцій за період «частина листопада + весь грудень». Інакше кажучи, та обставина, що перший звітний період виявився подовженим, не повинна бентежити і призводити до висновку, що ЧВ треба рахувати виходячи тільки з «листопадових» або тільки з «грудневих» обсягів.

Виглядає цілком логічним, бо оскільки в декларації «новачка» відображаються дані за весь подовжений період, то саме дані цього подовженого періоду треба використовувати в розрахунку ЧВ і «АнтиЧВ». На такий самий висновок наштовхує порядок заповнення додатка Д7.

Також майте на увазі: розраховані таким чином ЧВ і «АнтиЧВ» новачкам слід застосовувати протягом усього поточного року! А оскільки в нашому запитанні подовжений звітний період («частина листопада + весь грудень») по закінченні співпадає із кінцем календарного року, — то і протягом усього наступного року, аж до перерахунку за підсумками 2016 року.

Іншими словами, у ситуації, яку окреслено у запитанні, річного перерахунку у ПДВ-новачка як такого не буде, точніше він буде нульовим, адже додаток Д7 до декларації за листопад-грудень подати потрібно. Визначений за підсумками подовженого періоду ЧВ і буде ЧВ за підсумками 2015 року. Це означає, що у декларації за підсумками подовженого періоду не будуть заповнюватися «коригувальні» рядки, як це зазвичай робиться у зв’язку з річним перерахунком. Тобто у рядку 8 не буде ніяких коригувань, пов’язаних із перерахунком згідно з п. 199.4 ПКУ, а рядок 16.4 — у принципі не може бути заповнений. Навіть незважаючи на те, що «подовжений» період у новачка співпав із кінцем календарного року.

І не забувайте ще одне: додаток Д7 подається не тільки до декларації за період, у якому вперше виникли неоподатковувані операції. У 2016 році ПДВ-новачок подаватиме додаток Д7 за загальними правилами: за січень 2016 року (у будь-якому випадку) і за грудень 2016 року (якщо у 2016 році будуть неоподатковувані операції).

Насамкінець повторимо і зауважимо: для «новачків» принципової зміни у відповіді на поставлене читачем запитання немає. Вони, як і раніше, визначають ЧВ виходячи з фактичних обсягів операцій протягом усього подовженого періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі