Теми статей
Обрати теми

ПДВ в уточнюючих розрахунках і розрахунок ЧВ

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство в 2014 році не склало податкову накладну і не нарахувало податкові зобов’язання на певну операцію. У 2015 році податкові зобов’язання було нараховано — подано уточнюючий розрахунок. Чи увійде цей обсяг постачання 2014 року до розрахунку ЧВ за 2015 рік?

Так, увійде. Згідно із загальним правилом, платник за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій ( п. 199.4 ПКУ).

Причому податківці ще у 2012 році роз’яснили, що при проведенні такого перерахунку враховуються відповідні дані: (1) декларацій за податкові періоди року, за яким проводиться перерахунок, та (2) уточнюючих розрахунків, поданих протягом такого року (див. Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань пропорційного віднесення сум податку до податкового кредиту у разі використання придбаних та/або виготовлених товарів/послуг, необоротних активів частково в оподатковуваних операціях, а частково — ні, затверджену наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 129 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 23, с. 17).

Окрім відповідного роз’яснення податківців, маємо ще один аргумент. На те, що уточнюючі розрахунки беруть участь у розрахунку ЧВ, натякає також і додаток Д7. Зокрема, у колонках 4 і 5 таблиці 1 додатка Д7 загальні обсяги постачання та обсяги оподатковуваних операцій зазначають з урахуванням уточнюючих розрахунків, поданих за поточний період, в якому розраховується ЧВ.

Тобто навіть незважаючи на те, що фактично постачання в рамках зазначеної операції відбулося у 2014 році, воно бере участь у розрахунку ЧВ за 2015 рік. Бо ж саме у 2015 році зазначена оподатковувана операція знайшла своє відображення у ПДВ-звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі