Теми статей
Обрати теми

Акцизний податок: заправляємося! (і не тільки паливом)

Ольховик Ольга, Хмелевський Ігор, податкові експерти
Новорічні зміни у правилах справляння акцизного податку настільки широкомасштабні, що від них просто голова йде обертом! У нашому експрес-коментарі зупинимося лише на нових ставках акцизного податку, скажемо декілька слів про нововведення з «роздрібного» акцизу, але виробників/ імпортерів підакцизних товарів свідомо торкатися не будемо. Основну увагу зосередимо на спробах законодавців «обакцизити» контрафактні та/або контрабандні (тобто «ліві») обсяги палива.

Спочатку — декілька слів про найпомітніші зміни в акцизі, крім «лівопаливних». ☺

Нові ставки та база оподаткування

На жаль, ставки вкотре зросли, причому суттєво. Зазначимо такі особливості їх застосування у 2016 році:

1) ставка акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00), передбачена новою редакцією п.п. 215.3.1 ПКУ (105,80 грн. за 1 л 100-процентного спирту), застосовується з 01.01.2017 р. При цьому протягом I кварталу 2016 року для них застосовується ставка, установлена абзацом восьмим п. 1 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ (63,50 грн. за 1 л 100-процентного спирту), після чого з 1 квітня вона збільшується (як передбачено тим самим абзацом) до 89,94 грн. за 1 л 100-процентного спирту і діє до кінця поточного року;

2) ставки акцизного податку, визначені новою редакцією п.п. 215.3.1 ПКУ, на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку, починають діяти з 01.03.2016 р.* ( абзац третій п. 1 розд. II Закону № 909). Проаналізуємо цю норму детальніше. Безумовно, ви знаєте, що маркуванню підлягають усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з умістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць. З огляду на це виходить, що пиво й слабоалкогольні напої мали здорожчати ще з 1 січня (оскільки вони не маркуються). А так званий «важкий» алкоголь — дещо пізніше;

3) ставки акцизного податку для палива, установлені п. 14 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, діють з 01.01.2016 р. по 29.02.2016 р., а ставки, установлені п.п. 215.3.4 ПКУ, діють з 01.03.2016 р. До речі, визначення палива (див. п.п. 14.1.1411 ПКУ) значно розширилося. Тепер під нього потрапляють нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, визначені в п.п. 215.3.4 ПКУ. Майте це на увазі;

4) суб’єкти, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, як і раніше, застосовують ставку «роздрібного» акцизу 5 %. Проте тепер

для роздрібних торговців паливом установлено окрему ставку — 0,042 євро за кожен літр реалізованого (відпущеного) товару

* Неоднозначне формулювання щодо дати, з якої запрацює ця норма (з першого числа третього місяця з дня набуття чинності Законом № 909), дозволяє сподіватися на більш ліберальне трактування її податківцями. Наприклад, не з 1 березня, а з 1 квітня.

До речі, місцеві ради віднині не впливають на ставку роздрібного акцизу — п.п. 12.4.4, що давав їм такі повноваження, вилучено з ПКУ. Утім, ця поправка суто формальна, оскільки якогось реального впливу в них і не було.

Урегульовано питання і з базою обкладення роздрібним акцизом — з 01.01.2016 р. вона визначається з урахуванням ПДВ, але без урахування роздрібного акцизу ( п.п. 214.1.4 ПКУ).

Ну а тепер про «лівопаливно-акцизні» новації.

«Лівопаливний» акциз

Платники. З 01.01.2016 р. платниками акцизного податку є всі особи, які здійснюють реалізацію палива (див. п.п. 212.1.15 ПКУ*), проте об’єкт оподаткування прописаний специфічним чином (див. нижче). Про те, що слід розуміти під реалізацією палива, оповідає оновлений п.п. 14.1.212 ПКУ. Якщо двома словами, то це будь-які операції з передачі палива на митній території України за будь-якими (у тому числі й посередницькими) цивільно-правовими договорами, що передбачають перехід права власності або права розпорядження (крім договорів зберігання).

* При цьому в п.п. 212.1.11 ПКУ платниками акцизу (у цьому випадку іншого його різновиду — «роздрібного»), як і раніше, названі суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів, до числа яких входить і паливо.

Ідемо далі. Зверніть увагу ось на що:

особи, які реалізуватимуть паливо, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за своїм місцезнаходженням/місцем проживання до початку здійснення реалізації палива

Для реєстрації не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації палива вони подають заяву, форма якої має бути затверджена Мінфіном ( п.п. 212.3.4 ПКУ). На цей самий держорган покладено й обов’язок ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації палива. А за нереєстрацію п. 117.3 ПКУ передбачає штраф у розмірі 100 % вартості реалізованого палива.

Тут виникає декілька запитань:

(1) чи підлягають такій реєстрації суб’єкти господарювання, які вже займаються реалізацією палива? Адже в п.п. 212.3.4 ПКУ обов’язок реєструватися прописано дієсловом майбутнього часу («особи, які здійснюватимуть реалізацію пального...»);

(2) як діяти тим, хто от-от збирається цим зайнятися, якщо реєстраційної форми від Мінфіну, звісно, ще немає?

(3) чи можна взагалі кому-небудь зараз торгувати паливом без реєстрації?

Відповідь на всі з них, узагалі-то, однакова — оскільки немає форми, то немає й обов’язку, причому ні для старих торговців, ні для нових. Але тільки-но вона з’явиться, то, схоже, реєструватися доведеться всім і одразу.

Об’єкт оподаткування. Для торговців паливом додатковим об’єктом обкладення акцизним податком є (див. новий п.п. 213.1.12 ПКУ) операції з реалізації будь-яких обсягів палива, які перевищують обсяги палива:

— одержаного від інших платників акцизного податку, що підтверджено зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН);

— ввезеного (імпортованого) на митну територію України, що підтверджено належним чином оформленою митною декларацією;

— виробленого в Україні, реалізація якого є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 213.1.1 ПКУ, що підтверджено зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.

Інакше кажучи, законодавець вирішив обкласти акцизом «ліве» (називатимемо його так) паливо. Причому ставки акцизу в цьому випадку застосовуватимуться ті, якими користуються легальні його виробники.

Але як виловити такий «лівак»? Для цього з 1 березня планується запровадити так звану систему електронного адміністрування реалізації палива. Нічого не нагадує? Так-так, дуже співзвучно із загальновідомою СЕА з ПДВ, але тільки щодо палива. І як це працюватиме? Читайте далі.

Акцизна накладна. Запроваджується поняття «акцизна накладна». Про те, що це таке, коли складається і куди передається, повідомляє ст. 231 ПКУ.

З 01.03.2016 р. складати акцизну накладну повинні всі платники податку, які здійснюють торгівлю паливом ( п. 231.1 ПКУ)

Форму та порядок заповнення акцизної накладної має розробити Мінфін ( п. 231.2 ПКУ). Устигнути йому потрібно до 1 березня, інакше нова СЕА не запрацює.

Завдання Мінфіну полегшує п. 231.1 НКУ, в якому перераховані такі обов’язкові реквізити акцизної накладної:

а) порядковий номер акцизної накладної;

б) дата складання акцизної накладної;

в) повна або скорочена назва юрособи або прізвище, ім'я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник акцизного податку, — особи, яка реалізує пальне;

г) код ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізосіб) особи, що реалізує пальне, та отримувача пального;

ґ) повна або скорочена назва юрособи або прізвище, ім'я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник податків, — отримувача пального;

д) код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

е) опис пального;

є) обсяг пального в літрах, приведених до температури 15 оС.

У разі повернення палива та виправлення помилок в акцизній накладній п. 231.7 ПКУ передбачає можливість відкоригувати зазначені в ній показники шляхом складання розрахунку коригування. Акцизна накладна/розрахунок коригування підлягають реєстрації в ЄРАН ( п. 231.5 ПКУ).

Строк реєстрації — не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою складання акцизної накладної/розрахунку коригування

За порушення порядку реєстрації ст. 1202 ПКУ передбачено штрафні санкції, які не застосовуються для акцизних накладних/розрахунків коригування, виписаних з 01.03.2016 р. до 01.04.2016 р.

Електронне адміністрування реалізації палива. Порядок електронного адміністрування реалізації палива врегульовано ст. 232 ПКУ. Платникам акцизного податку автоматично відкриваються облікові картки в системі електронного адміністрування реалізації палива за кожним кодом товарної підкатегорії відповідно до УКТ ЗЕД ( п. 232.2 ПКУ). Одиницею обліку обсягів палива в цій СЕА є літри, приведені до температури 15 оС. Така одиниця обліку повинна використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації з акцизного податку.

Формулу, за якою платник податку визначає обсяг реалізованого палива за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, на який він має право зареєструвати акцизні накладні/розрахунки коригування, а також коригування до заявок на поповнення обсягів залишків палива в ЄРАН, містить п. 232.3 ПКУ.

Також у цій формулі будуть ураховані залишки палива станом на початок дня 01.03.2016 р., про які платник податку повинен повідомити контролюючий орган до 20.03.2016 р. ( п. 9 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Для цього на початок дня 1 березня 2016 року необхідно провести інвентаризацію обсягів залишку палива із зазначенням адрес об’єктів, на яких зберігаються відповідні залишки, переліку резервуарів, їх технічних параметрів, правовстановлюючих документів на такі об’єкти тощо. Форму акта проведення інвентаризації також повинен затвердити Мінфін.

Відомості щодо обсягів залишку пального, наведені в інвентаризаційному акті, можуть бути перевірені контролюючим органом у встановленому порядку протягом шести календарних місяців із дня його подання. У разі встановлення невідповідності обсягів пального, зазначених у акті інвентаризації, фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства, податківці проведуть відповідні коригування в ЄРАН на підставі даних акта перевірки.

Березень 2016 року є перехідним, протягом якого реєстрація акцизних накладних/розрахунків коригувань здійснюється без обмеження обсягами, розрахованими за «акцизною формулою щастя» з п. 232.3 ПКУ

У цілому, як бачите, акцизні накладні дуже схожі з податковими накладними, а система електронного адміністрування реалізації палива — з системою електронного адміністрування ПДВ.

Ну а як це запрацює на практиці, будемо подивитися... ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі