Теми статей
Обрати теми

Компенсація мобілізованим — відставити!

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Передноворічна активність депутатів торкнулася гарантій «солдатів підприємства». Минулого року ця тема була популярна у зв’язку з частими змінами, але цього виявилося замало, і з 1 січня 2016 року знову все перекроїли. Про те, які обов’язки у роботодавців щодо мобілізованих, контрактників і строковиків залишилися в новому році, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Середній заробіток «солдатів підприємства»

Як це було. У 2015 році згідно з ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП за «солдатами підприємств, установ, організацій» зберігалися місце роботи (посада) і середній заробіток, який згодом повинен компенсуватися роботодавцям з бюджету.

На жаль, зобов’язавши роботодавців зберігати робоче місце та виплачувати середній заробіток, поспішати з його компенсацією не стали. Спеціальний компенсаційний Порядок № 105* запрацював тільки з 17.03.2015 р. і спочатку давав право компенсувати середній заробіток мобілізованим за 2015 рік. Пізніше до нього внесли зміни, які дозволили компенсувати виплати мобілізованим починаючи з 18.03.2014 р., а також контрактникам (з 08.02.2015 р.) і строковикам (з 11.06.2015 р.).

* Затверджено постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

Порядок № 105 діє і у 2016 році і дає право компенсувати середній заробіток «солдатів підприємства», нарахований у 2014 — 2015 роках.

Що зараз. Сумно, але 2016 рік не приніс хороших звісток роботодавцям «солдатів підприємства».

Середній заробіток «солдатів підприємства», нарахований роботодавцями за період з 1 січня 2016 року, не підлягає компенсації

Відповідні зміни було внесено до ст. 119 КЗпП.

Інакше кажучи, роботодавці зобов’язані продовжувати й далі зберігати за ними місце роботи (посаду) і середній заробіток. Тільки от уже нічого не компенсуватимуть. Ось так «дозмінювалися»…

Про те, що компенсації не варто чекати (у будь-якому разі до внесення необхідних змін), свідчить і відсутність закладених на неї витрат у Законі України «Про державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. № 928-VIII.

А що ж з оподаткуванням середнього заробітку «солдатів підприємства»? Розбираємося.

Оподаткування. На жаль, у цьому питанні не все так гладко, як хотілося б.

Середній заробіток, що компенсується з бюджету, за 2014 — 2015 роки звільняється від обкладення ПДФО, ВЗ та ЄСВ на підставі п.п. «и» п.п. 165.1.1 ПКУ і ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Однак це стосується тільки компенсаційних виплат з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Середній заробіток, який було нараховано у 2015 році контрактникам і строковикам, навіть той, що компенсується, доведеться оподатковувати.

Зверніть увагу!

Середній заробіток, нарахований «солдатам підприємства» за період з 1 січня 2016 року, обкладайте ПДФО, ВЗ і нараховуйте на нього «зверху» ЄСВ як на звичайну зарплату

При цьому те, як працівник «потрапив у солдати» — був мобілізований, пішов служити за контрактом чи призваний на строкову службу — значення не має. Адже ще раз підкреслимо, норми ПКУ і Закону № 2464 звільняють від оподаткування тільки той середній заробіток «солдатів підприємства», який підлягає компенсації. А середній заробіток, який нараховуватиметься «солдатам підприємства» за місяці 2016 року, на жаль, компенсації не підлягає.

Гарантії «солдатам ФОП» у 2015 і 2016 роках

Як це було. «Сумніших оповідей не знайдете, ніж про…» «солдатів підприємця». У 2014 і 2015 роках ФОП-роботодавці сумлінно виплачували середній заробіток мобілізованим, сподіваючись на компенсацію, але так її й не дочекалися. Причина тому — невдале формулювання ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП. Як ми згадували вище, вона приписувала зберігати за «солдатами» робоче місце, посаду та середній заробіток, що компенсується з бюджету. Але при цьому уточнювала, що все це стосується тих, хто працює на підприємствах, в установах, організаціях.

Чи мали право ФОП проігнорувати гарантії для своїх «солдатів»? Від такого кроку їх зупиняло не тільки прагнення підтримати воїна, а й побоювання порушити трудове законодавство. Воно однаковою мірою захищає інтереси всіх працівників, а отже, для тих, хто трудиться у ФОП, не повинно бути винятків.

Крім того, заборона на звільнення мобілізованих працівників (призваних починаючи з 18.03.2014 р.) з часом з’явилася і в п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. А ось щодо компенсації ані Мінсоцполітики, ані інші відомства тривалий час не давали чіткої відповіді. Не порадувало підприємців й затвердження Порядку № 105: звіти ФОП відмовилися приймати. Підстава — саме безФОПне формулювання ч. 3 ст. 119 КЗпП, перенесене до Порядку № 105 (це підтвердило й Мінсоцполітики в листі від 16.06.2015 р. № 325/13/155-15).

Був і інший негативний момент. Відсутність компенсації означала, що середній заробіток «солдатів підприємця» не звільнявся від ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Начебто позитивне для ФОП зрушення в питанні компенсації сталося з 06.12.2015 р., коли знову відкоригували багатостраждальні ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП і додали до них згадку про ФОП-роботодавців. Але водночас до Порядку № 105 про право ФОП-роботодавців на компенсацію, як і раніше, не внесли жодного слова. Це означає, що на сьогодні отримати компенсацію середнього заробітку «солдатів» за 2014 — 2015 рік ФОП все одно не зможуть, але зберігати робоче місце та виплачувати гроші вони зобов’язані (без права на пільги в оподаткуванні).

Щоправда, тим, хто наділений бійцівським характером, можна спробувати відстояти своє право в суді. Адже Порядок № 105 — тільки підзаконний нормативний документ, а КЗпП передбачав право ФОП отримати компенсацію. Тоді в них з’явиться право не обкладати ПДФО і ВЗ середній заробіток мобілізованих, а також не справляти ЄСВ з виплат мобілізованим, контрактникам та строковикам.

Що зараз. А чи є зміни для ФОП-роботодавців у 2016 році? Так, і не на краще! Як ми вже зазначили, нова редакція ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП з 01.01.2016 р. взагалі не передбачає компенсації середнього заробітку «солдатів» з бюджету, ані ФОП, ані юридичним особам. При цьому всі роботодавці повинні зберігати робоче місце своїх воїнів, нараховувати у 2016 році та виплачувати середній заробіток і оподатковувати його за зарплатними правилами.

Зауважте: позбавлення «солдатів» гарантій загрожує штрафом у розмірі 10 мінзарплат за кожного працівника ( ст. 265 КЗпП).

висновки

  • Як і раніше, роботодавці повинні зберігати робоче місце (посаду) за мобілізованими працівниками, контрактниками і строковиками, нараховувати та виплачувати їм середній заробіток.
  • Середній заробіток, нарахований «солдатам підприємства» і «воїнам підприємця» за місяці 2016 року, не підлягає компенсації з бюджету. Його слід оподатковувати як звичайну зарплату.
  • Водночас роботодавці — юридичні особи у 2016 році можуть отримати компенсацію середнього заробітку «солдатів», нараховану за 2014 — 2015 роки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі