Теми статей
Обрати теми

Електронні сигарети

Не секрет, що проблема нікотинової залежності стоїть дуже гостро. Це розуміє не лише держава, що вводить обмеження на продаж і вживання тютюнових виробів, а й самі курці. Існує думка, що електронні сигарети — безпечна альтернатива традиційному куриву. Більш того, багато хто вважає, що, вживаючи їх, у перспективі зможе взагалі відмовитися від згубної звички. Ми не збираємося з’ясовувати, правда це чи чергова вигадка маркетологів. Мета цієї статті — зрозуміти їх місце в нормативному полі, пригадати правила їх продажу і вживання.

Електронна сигарета — що це?

img 1

На рівні закону визначення, що таке електрон­на сигарета, немає. Лише в окремих роз’ясненнях та рекомендаціях розкривається суть цього товару. Так, наприклад, у листі Міндоходів від 26.03.2014 р. № 6983/7/99-99-24-02-03-17 сказано, що електронна сигарета — це працюючий на елементі живлення мікроелектронний пристрій, який нагріває рідину, що містить пропіленгліколь, ароматизатор з нікотином або без нікотину. Пара, що утворюється, імітує традиційний процес паління сигарет. Пристрій може мати вигляд звичайної сигарети, сигари, люльки для паління або іншої форми. Під час вдихання потік повітря активізує парогенератор (випарник), в якому відбувається нагрівання рідини та перетворення її на пару, що нагадує тютюновий дим.

З цього визначення нам важливо таке:

1. Під час електронного паління використовується рідина з нікотином або без. Тобто сама по собі електронна сигарета (на відміну від традиційної) аж ніяк не може бути тютюновим виробом — це всього лише електронний прилад. Таке питання можна ставити лише щодо рідини, яка використовується, або картриджа з рідиною.

2. Процес електронного паління супроводжується нагріванням. Цей момент цікавий для розуміння того, чи є вживання електронної сигарети курінням тютюнових виробів у розумінні Закону № 481.

Обмеження обігу «електронного тютюну» та ліцензування

Чи обмежується обіг електронного курива? Чи потрібно отримувати ліцензії при його продажу? Для відповіді на ці питання потрібно визначитися з термінами, наведеними в Законі № 481, адже всі обмеження цього Закону спрямовані на обіг тютюнових виробів. А під ними розуміються сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

Як бачимо, згадано не лише власне тютюн, а й його замінники. А це — засоби, які за своїм впливом на здоров’я людини відповідають тютюну, але не містять його (Закон № 2899). Цьому визначенню відповідають принаймні ті рідини, до складу яких входить нікотин.

А ось із курінням питання складніше. Річ у тому, що куріння тютюнових виробів — це дії, які призводять до згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюється тютюновий дим, який виділяється в повітря та вдихається особою, яка їх курить. Вище ми недарма звернули увагу на те, що процес електронного паління супроводжується нагріванням. Не заглиблюючись у фізико-хімічні подробиці, зазначимо, що горіння та нагрівання — різні процеси.

Тому вважаємо, що вживання електронних сигарет не може вважатися курінням тютюнових виробів

А самі рідини (хоч із нікотином, хоч без нього) не є тютюновими виробами.

А що думають із цього приводу контролюючі органи? Фактично вони доходять тих самих висновків. У листі Міндоходів від 04.07.2014 р. № 4403/б/99-99-21-03-14 сказано, що електрон­ні продукти для парування, які імітують форму і функцію звичайних сигарет, а також у вигляді електронних люльок та кальянів, не належать до тютюнових виробів. Відповідно Міндоходів не здійснює їх ліцензування у сфері оптової та роздрібної торгівлі.

Таким чином, Закон № 481 взагалі не поширюється на обіг електронного курива (правила зберігання, внесення місць зберігання до Єдиного реєстру тощо). Більш того, можна дійти висновку, що таке делікатне питання, як продаж тютюнових виробів особам, що не досягли 18-річного віку (обмеження встановлено ст. 153 Закону № 481), до продажу електронних сигарет і рідин не застосовується! Це виглядає більш ніж дивно, адже вони можуть містити нікотин. Та й доказів того, що електронні сигарети є ефективним засобом для припинення куріння, немає. Більш того, не зрозуміло, наскільки їх вживання взагалі є безпечним для організму (п.п. 7.4.1.2 Методичних рекомендацій для медичних працівників закладів охорони здоров’я з надання лікувально-профілактичної допомоги особам, які бажають позбавитися від залежності від тютюну, затверджених наказом МОЗ від 26.09.2012 р. № 746).

Обмеження щодо електронного куріння

І все-таки деякі обмеження в законодавстві встановлені. Так, у Законі № 2899 встановлено заборону на паління тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) на дитячих майданчиках;

5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

6) у під’їздах житлових будинків;

7) у підземних переходах;

8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Зверніть увагу, як сформульовано заборону «куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет». Законодавець ще раз підкреслює, що електронні сигарети не належать до тютюнових виробів.

У цьому контексті цікаво проаналізувати відповідальність за порушення норм Закону № 2899.

Вона встановлена в ст. 20 цього Закону, а в ній у більшості випадків фігурують саме «тютюнові вироби»

Але не скрізь. Наприклад, в абз. 11 ч. 2 ст. 20 встановлено санкцію за розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Як бачимо, для її застосування важливий факт куріння, а чого саме — питання другорядне. Про це говорять і судові інстанції, зв’язавши застосування цієї санкції з курінням як традиційних, так і електронних сигарет (постанови Запорізького адмінсуду від 29.09.2014 р. № 808/4456/14 та Одеського адмінсуду від 14.04.2014 р. № 815/1944/14).

Крім того, куріння в заборонених законом місцях карається адмінштрафом ( ст. 1751 КУпАП). Але в КУпАП фігурують лише «тютюнові вироби». Тому строго кажучи, цей адмінштраф застосувати не можуть.

Тобто ми ще раз стикаємося з дивацтвами закону. Адже ідея Закону № 2899 — знизити рівень куріння, убезпечити від тютюнових виробів дітей, уберегти здоров’я населення від шкоди, яку приносить куріння. Безкарне вживання електронних сигарет, принаймні начинених нікотином, ніяк цим цілям не сприяє.

«Роздрібний» акциз

Визначити, чи належить той чи інший товар до підакцизних, дещо простіше: ПКУ зв’язав їх із кодами УКТ ЗЕД ( п. 215.3.2 ПКУ). Сама електронна сигарета належить до коду 8543 «Машини та апаратура електричні, що мають індивідуальні функції, в іншому місці не описані або не зазначені» (товар представлений у наборі для роздрібної торгівлі, який також містить зарядний пристрій, шнур живлення і набір запасних патронів; лист Міндоходів від 26.03.2014 р. № 6983/7/99-99-24-02-03-17). А от змінні картриджі для електронних сигарет класифікуються відповідно до складу рідини в товарній позиції 3824. Втім, МОЗ вважає, що електронні сигарети належать до коду 8542 (Методрекомендації, затверджені наказом від 26.09.2012 р. № 746).

Але різні позиції Міндоходів і МОЗ для відповіді на наше запитання принципового значення не мають. Ні один, ні інший код у п.п. 215.3.2 ПКУ не зазначений. І що найголовніше — не зазначено там і код 3824. Виходить, що торговцям електронними сигаретами і рідинами до них можна забути про «роздрібний» акциз.

Чи можуть єдиноподатники торгувати електронними сигаретами

Як відомо, ПКУ забороняє єдиноподатникам першої — третьої груп здійснювати виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів у ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Як ми вже з’ясували, ні електронні сигарети, ні рідини для них не належать до підакцизних товарів, а отже, єдиноподатники можуть ними торгувати. Це підтверджується листом Міндоходів від 04.07.2014 р. № 4403/б/99-99-21-03-14.

Плани на майбутнє

На сьогодні існує законопроект № 2697 від 22.04.2015 р., яким передбачається не лише впровадження в законодавство визначення «електрон­на сигарета», а також і обмеження їх обігу. Так, передбачається внесення змін до КУпАП, Закону № 2899, Закону № 481 та ін. З’явиться адмінштраф за продаж електронних сигарет у заборонених місцях, продаж особам, що не досягли 18-річного віку, обмеження реклами електронних сигарет, поширення ст. 153 Закону № 481 (обмеження за місцями продажу) на електронні сигарети. При цьому електронна сигарета так і залишиться непідакцизним продуктом. Наскільки нам відомо, Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Парламенту прийняти за основу цей законопроект. Будемо тримати вас у курсі.

висновки

  • Електронні сигарети та рідини до них не вважаються тютюновими виробами, їх продаж не ліцензується.
  • Законодавство містить обмеження щодо куріння електронних сигарет, але не обмежує їх продаж.
  • Електронні сигарети та рідини до них не вважаються підакцизним товаром, єдиноподатники мають право торгувати ними.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі