Теми статей
Обрати теми

Дохід єдиноподатника та «роздрібний» акциз

Я — фізособа-підприємець на єдиному податку (гр. 3) продаю уроздріб пиво. Чи потрібно обкладати «роздрібний» акциз єдиним податком?

Спершу нагадаємо, що заборона на продаж підакцизної продукції не поширюється на фізосіб-єдиноподатників, які здійснюють роздрібний продаж пива та столових вин ( п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). У той же час жодних послаблень у частині сплати акцизу ПКУ не передбачає, тобто ви повинні сплачувати «роздрібний» акциз на загальних підставах.

Згідно з п.п. 1 п. 292.1 ПКУ до доходу фізособи включається дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Тобто визначення досить широке. На жаль, у розд. XIV ПКУ не сказано, що слід розуміти під доходом для цілей обкладення єдиним податком (та і взагалі визначення терміна «дохід» у ПКУ до пуття немає, п.п. 14.1.56 виключено). У такому безладі логічно звернутися до бухоблікових визначень (зачіпку можна знайти у п. 5.3 ПКУ). Проте і вони визначеності не додадуть, оскільки акциз не включається лише до чистого доходу ( п. 6.1 П(С)БО 15), а до загального — включається (п. 7 П(С)БО 15). Та й сам бухоблік з фізособами-підприємцями якось не надто в’яжеться.

Але найважливіше, що в п. 292.11 ПКУ наведено перелік надходжень, які не включаються до єдиноподаткового доходу. На жаль, серед непрямих податків там зазначено тільки ПДВ. Виходить, що акциз доведеться включати до складу доходу. Хоча очевидно, що характер ПДВ та акцизного збору однаковий — обидва податки сплачуються за рахунок кінцевого споживача і обкладати його ще й єдиним податком абсурдно.

На жаль, податківці здебільшого наголошують саме на переліку з п. 292.11 ПКУ і стверджують, що суми акцизного податку включаються до складу доходу. Принаймні до недавнього часу про це зазначалося в консультації з категорії 107.04 БЗ. Але з 01.01.2016 р. ця консультація втратила чинність. Утім, переведення цієї консультації в недіючі, швидше за все, викликане формальними причинами: появою Закону України від 24.12.2015 р. № 909-VIII. Тому, найімовірніше, вони свою позицію не змінять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі