Теми статей
Обрати теми

ФОП-загальносистемник та акцизний податок

Вишневський Михайло, податковий експерт
Чи потрібно включати до складу доходу ФОП-загальносистемника суму роздрібного акцизу, отриману від покупця? Якщо так, то чи можна її врахувати у складі витрат?
  • Щодо включення «роздрібного» акцизу до складу прибутків тут ситуація нагадує єдиноподаткову (див. попереднє запитання).

    Згідно з п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця. Виключення з доходу (а також невключення до витрат) передбачено тільки для ПДВ ( пп. 177.3, 177.4 ПКУ).

    Тож і не дивно, що податківці дотримуються фіскальної позиції. Так, в одній із консультацій (категорія 104.08 БЗ) зазначено, що сума акцизного збору, включена до вартості проданих товарів, зазначається в гр. 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги обліку доходів та витрат, затвердженої наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481, але не відображається в гр. 5—8 «Витрати, пов’язані з господарською діяльністю».

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі