Теми статей
Обрати теми

Електронний залізничний квиток — до усього здатен!

Хмелевський Ігор, податковий експерт

висновок документа


Посадковий документ, перевізний документ, документ на повернення і документ на послуги, роздруковані на паперовому носії, є розрахунковими документами (транспортними квитками)

Працівник, повернувшись з відрядження, склав авансовий звіт, до якого, крім інших підтвердних документів, додав роздруківку залізничного електронного квитка (ЕК) на звичайному аркуші паперу. Без використання звичного «суворого» бланка, без жодних штампів і печатки, без чека РРО…

Знайома ситуація, чи не так? Багатьох бухгалтерів одразу ж беруть сумніви: чи можна відшкодувати такому працівнику витрати на проїзд? Спрацьовує усталений стереотип: «відряджувальний» п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ вимагає наявності як власне ЕК, так і посадкового талона, а також документа про сплату, причому за всіма видами транспорту. Інакше понесені працівником витрати стають його оподатковуваним доходом (у разі їх компенсації підприємством).

На щастя, в описаній ситуації ваші побоювання безпідставні. Остаточно і безповоротно розвіяти їх зможе, сподіваємося, лист, що коментується.

Важливо! У листі йдеться тільки про залізничний ЕК, через що зазначене в ньому не можна механічно поширювати на решту транспортних ЕК (авіа-, авто-, річковий, морський тощо). Про них незабаром піде окрема розмова — чекайте на тематичний номер, присвячений так званим замінникам податкової накладної (ПН).

Але залізничний ЕК — особливий! Чому так?

Річ у тім, що звичайна роздруківка електронного залізничного квитка сама по собі вже є розрахунковим документом (фіскальним чеком), а також договором на перевезення пасажира та багажу (див. п. 5.6 Порядку № 331/137*). Щоправда, сказано про це в нормативному документі, який не належить до «відряджувальної» сфери. Але якщо до нього прокласти відповідний місточок від п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ — тоді все стає на свої місця.

* Порядок оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затверджений наказом Мінінфраструктури та Міндоходів від 30.05.2013 р. № 331/137.

Податківці таким місточком цілком слушно вважають профільну Інструкцію № 59**. І не треба боятися, що вона обов’язкова тільки для бюджетників — ви маєте право використовувати її як допоміжний (довідковий) документ.

** Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Так от, у п. 12 розд. II цієї Інструкції прямо зазначено: при використанні ЕК на поїзд підставою для відшкодування витрат на його придбання є роздрукований на паперовому носії:

посадковий документ — у разі перевезення пасажирів (це і є та роздруківка, яку додав ваш працівник до авансового звіту, — і не треба більше жодного посадкового талона, про який згадує п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ!);

перевізний документ для багажу;

документ на послуги — у разі окремого замовлення послуги (з користування комплектом постільних речей, резервування місць тощо);

документ на повернення — у разі повернення ЕК на поізд.

Більше того, при використанні залізничного ЕК окремий документ про сплату, про який ідеться в п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ, теж не потрібний! Пояснення ми навели вище — роздрукований на папері ЕК на поїзд вже є розрахунковим документом.

І нарешті, якщо підтверджена «господарність» витрат на проїзд залізницею вашого відрядженого працівника, то ЕК дає вам повне право на податковий кредит з ПДВ! Адже він — транспортний квиток (див. вище), а отже, повноправний замінник ПН згідно з п.п. «а» п. 201.11 ПКУ (див. БЗ 101.14).

Ось такий він молодець — залізничний ЕК! Тож сміливо відшкодовуйте за ним витрати на відрядження і відображайте ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі