Теми статей
Обрати теми

У якому кварталі донарахували — у тому і відобразили у ф. № 1ДФ

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці

Ніхто не застрахований від помилок. Вони дозволяють нам зупинитися, огледітися, проаналізувати ситуацію, усе виправити і — рухатися вперед. От і податковий агент, який звернувся із запитом до ДФСУ, допустив помилку — в 2015 році не нараховував індексацію заробітної плати за жовтень і листопад та премію за листопад і грудень. Помилку виявлено у квітні 2016 року, виплати донараховано.

Як обкладати такі виплати ПДФО: за ставками (15 і 20 %) та правилами, що діяли у 2015 році, чи за тими, що діють у місяці їх нарахування (ставка 18 %)?

висновок документа


Доходи, отримані платником податків у вигляді індексації зарплати, премії, не підпадають під дію п.п. 169.4.2 ПКУ, тому оподаткування цих доходів проводиться у періоді (місяці), в якому таке нарахування (виплата) відбувається

Ми цілком згодні з таким висновком. Дійсно, для цілей оподаткування п.п. 169.4.2 ПКУ зобов’язує нас відносити до періодів, за які вони нараховані, доходи у вигляді зарплати за період її збереження відповідно до законодавства, у тому числі відпускні та лікарняні. Усі інші зарплатні виплати слід обкладати за правилами і ставками, що діють у періоді їх нарахування.

Це узгоджується з п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. У ньому зазначено: якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої зарплати включаються до зарплати того місяця, у якому були здійснені донарахування.

Тобто суми забутої індексації 2015 року, донараховані у квітні 2016 року, слід включити до фонду оплати праці квітня 2016 року і обкласти ПДФО за ставкою 18 %. Аналогічно вчиняємо з преміями 2015 року.

А що з відображенням донарахованих сум у формі № 1ДФ? Тут усе так само дуже просто.

висновок документа


Оскільки нарахування сум індексації відбувається у квітні 2016 року, то їх відображення проводиться у формі № 1ДФ за другий квартал 2016 року

Тобто за той квартал, до якого входить місяць їх нарахування. Подавати уточнюючі Податкові розрахунки за звітні періоди, у яких такі виплати помилково не були нараховані, не потрібно. Адже момент виникнення зобов’язань зі сплати ПДФО «прив’язаний» до моменту нарахування/виплати оподатковуваного доходу (див. пп. 49.18.1, 168.1.2, 168.1.4, 168.1.5 ПКУ). У 2015 році індексація за жовтень і листопад, а також премія за листопад і грудень 2015 року не нараховувалися і не виплачувалися. Отже, і обов’язку щодо нарахування, утримання та сплати ПДФО тоді не було.

І, забігаючи наперед, кілька слів про перерахунок. Ми не раз звертали увагу на те, що податківці вимагають: якщо донараховуєте зарплатні виплати (наприклад, індексацію) за попередні податкові періоди (місяці), то такі суми донарахувань при проведенні перерахунків за ПДФО відносьте до відповідних податкових періодів, за які здійснюються донарахування (див. БЗ 103.25).

Так ось, в усних консультаціях податківці наполягають, що таке «розкидання» слід робити у разі, якщо ви донараховуєте зарплатні виплати в поточному році за місяці поточного року. А от якщо у поточному році за місяці попереднього (як у цій ситуації) — «розкидання» робити не потрібно. Суми донарахованої індексації остаточно обкладайте ПДФО за правилами і ставками, що діють у місяці нарахування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі