Теми статей
Обрати теми

Медпільга з ПДВ — тільки для медзакладів

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи може «звичайна» юрособа (не заклад охорони здоров’я) або ФОП, які мають «медичну» ліцензію, скористатися пільгою з ПДВ щодо постачання послуг охорони здоров’я, встановленою в п.п. 197.1.5 ПКУ?

Юрособа може, тому що у відповідній ліцензії на медпрактику (див. далі) вона буде позначена саме як заклад охорони здоров’я. ☺ ФОП — як не заклад — не може. ☹

Для обґрунтування цього висновку звернемося до термінології і трішки згадаємо старе…

А відштовхнемося, звичайно ж, від самого п.п. 197.1.5 ПКУ, згідно з яким звільняються від ПДВ операції:

«постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг…»

До речі, в Довіднику № 78/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.04.2016 р., цій пільзі присвоєно код 14010409.

Зауважимо також, що деякі медпослуги (вони перелічені в пп. «а» — «о» п.п. 197.1.5 ПКУ), під зазначену пільгу не підпадають, але зараз головне не це. Нам важливо те, що цю пільгу «прописано» тільки:

(1) закладам охорони здоров’я,

(2) що мають відповідну ліцензію.

В принципі, ліцензії на медичну практику видаються як закладам охорони здоров’я, так і ФОП — див. Ліцензійні умови, затверджені наказом МОЗ від 02.02.2011 р. № 49.

Зверніть увагу, що згідно з цими Ліцензійними умовами:

— їх дія поширюється на всіх зареєстрованих госпсуб’єктів незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, які провадять господарську діяльність з медичної практики (п. 1.2);

медична практика — це вид госпдіяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та ФОП (п. 1.3).

Так от, заклад охорони здоров’я це юридична особа (будь-якої форми власності та організаційно-правової форми) або її відокремлений підрозділ, основне завдання яких — забезпечувати медичне обслуговування населення на підставі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників (див. абзац третій ч. першої ст. 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII).

Коло замкнулося… Причому, в сенсі права на пільгу згідно з п.п. 197.1.5 ПКУ замкнулося воно тільки на юрособах, що отримали ліцензію, тобто на закладах охорони здоров’я. Перелік таких затверджено наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385 — на нього прямо вказують податківці у БЗ 101.13.

До речі, в докодексні часи в Законі про ПДВ теж прямо згадувалися лише заклади охорони здоров’я (див. п.п. 5.1.8 цього Закону — аналог нинішнього п.п. 197.1.5 ПКУ), але це не завадило тодішнім податківцям у листі ДПАУ від 17.05.2000 р. № 6705/7/16-1220-25 поширити ту ПДВ-пільгу і на ФОП також (тож рівність прав суб’єктів різних форм власності — не пустий звук).

У принципі, ФОП може аргументувати цим своє звернення по індивідуальну податкову консультацію ( п.п. 14.1.172; ст. 52 ПКУ), але без неї користуватися цією пільгою зась! ☹ Хоча врешті-решт для ФОП відкриті друга (адже медпослуги надаються населенню) і третя групи ЄП, що допускають безПДВшний статус ФОП, — чим вам це не «ПДВ-пільга»? ☺…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі