Теми статей
Обрати теми

Коньяк: тонкощі визначення мінціни

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Наше підприємство продає коньяк з написом «КВВЯ», на ньому немає взагалі ніяких зірочок. Яка мінімальна ціна щодо нього застосовується?

Згідно з ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови» вітчизняні коньяки, залежно від термінів витримки, поділяють на:

1) ординарні коньяки. Виготовляються із коньячних спиртів, витриманих від 3 до 5 років у дубових бочках або емальованих резервуарах із дубовими клепками в закритих приміщеннях за температури від 15 °С до 25 °С та вологості повітря (75 — 85) %, і поділяються на:

— «три зірочки» — із коньячних спиртів, витриманих не менше 3 років;

— «чотири зірочки» — із коньячних спиртів середнього віку не менше 4 років;

— «п’ять зірок» — із коньячних спиртів середнього віку не менше 5 років;

2) марочні коньяки. Виготовляються з коньячних спиртів, витриманих у дубових бочках, середнього віку не менше 6 років і поділяються на:

— витримані «КВ» — із коньячних спиртів середнього віку не менше 6 років;

— витримані вищої якості (КВВЯ) — із коньячних спиртів середнього віку не менше 8 років;

— старі «КС» — із коньячних спиртів середнього віку не менше 10 років;

— дуже старі «ДС» — із коньячних спиртів середнього віку не менше 20 років;

— колекційні — спеціально відібрані марочні коньяки, які пройшли післякупажний відпочинок та додатково витримані у дубовій тарі не менше 3 років.

Тобто зазначений норматив розмежовує коньяки із зірочками (ординарні) та коньяки витримані (марочні).

У той же час постанова КМУ від 30.10.2008 р. № 957 (далі — постанова № 957) встановлює мінімальні ціни тільки на коньяки «три зірочки», «чотири зірочки», «п’ять зірок», а також на інші спиртові дистиляти та спиртні напої. Про коньяки марочні нічого не написано. Судячи з норм ДСТУ, марочні коньяки (у тому числі «КВВЯ») мають належати до останньої категорії.

Але парадокс у тому, що мінціни на інші спиртові дистиляти та спиртні напої нижчі, ніж мінціни на коньяк «чотири зірки» та «п’ять зірок»! Хоча очевидно, що витриманий марочний коньяк не може коштувати дешевше ординарного. Можливо, тому і виникло запитання у читача.

Проте ДСТУ не єдиний документ, що класифікує алкогольні напої. Наприклад, УКТ ЗЕД відносить коньяки (Cognac) до коду 2208201200 (причому до зазначеного коду належать усі коньяки). Інші ж спиртові дистиляти та спиртні напої віднесено до коду 2208202900.

Ймовірно, у вхідних документах на марочний коньяк, які передає вам постачальник, він буде значитися під кодом 2208201200. А код УКТ ЗЕД у документах, скоріш за все, буде, принаймні якщо ви — платник ПДВ (у вхідній податковій накладній код УКТ ЗЕД буде виділено обов’язково). Під таким соусом можна стверджувати, що марочний коньяк не потрапляє ні до інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв (оскільки код УКТ ЗЕД інший), ні до «зіркових» коньяків (оскільки код хоча й той самий, але в постанові № 957 про марочні нічого не сказано), а отже на них узагалі не встановлено мінціни.

Та все ж ми б не ризикували з подібним підходом, адже УКТ ЗЕД покладено в основу мінцін дуже умовно. Наприклад, горілка виноградна в постанові № 957 зазначена як складова інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, хоча в УКТ ЗЕД граппа (це і є виноградна горілка) виділена в окремий код.

Тому, хоч як би дивно це виглядало, орієнтир у цьому випадку — мінціна на інші спиртові дистиляти та спиртні напої. Але задля уникнення неприємностей краще орієнтуватися на більшу мінціну, встановлену для коньяку «п’ять зірочок». Якщо ваш коньяк дійсно «КВВЯ», то питань бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі