Теми статей
Обрати теми

Беремо на роботу студента

Білова Наталя, податковий експерт
Літня сесія у студентів позаду. Канікули! Проте серед молоді зараз не модно бити байдики у вільний від навчання час. Тому багато хто влітку вважає за краще заробити грошей, а заразом і набути практичного досвіду. Роботодавці із задоволенням ідуть їм назустріч. Адже в сезон, коли працівники підприємств масово йдуть у відпустку, вигода від такої співпраці взаємна. Ви також згодні взяти на роботу студента? Вам цікаво знати, як оформити відносини з таким співробітником і як оплатити його працю? Тоді ця стаття — для вас. Читайте і запам’ятовуйте.

img 1

Право студентів вищих навчальних закладів (внз) на трудову діяльність у позанавчальний час закріплено в п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII. Нічого не має проти цього й КЗпП*. Ну а оскільки так, то роботодавець запросто може прийняти на роботу студента незалежно від форми його навчання. При цьому такий співробітник матиме ті самі права, що й решта працівників.

* Кодекс законів про працю України.

Але все ж таки певні особливості прийняття на роботу студентів є. Які? Зараз дізнаєтеся.

Укладаємо трудовий договір

Трудові відносини між підприємством і студентом починаються з укладення трудового договору.

Причому це може бути як строковий (наприклад, на період канікул, на сезонну або тимчасову роботу), так і безстроковий трудовий договір.

Форму трудового договору із студентом старше 18 років ви обираєте на свій розсуд. Тобто це може бути як письмова, так і усна форма.

Але якщо на роботу ви приймаєте неповнолітнього студента, то з ним трудовий договір укладайте тільки в письмовій формі. Цього вимагає п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП. Нагадаємо, що неповнолітньою вважається дитина віком від 14 до 18 років (ст. 6 Сімейного кодексу України).

Цікаво, ваше підприємство для працівника-студента буде основним місцем роботи чи місцем роботи за сумісництвом? Чому важливо знати відповідь на це запитання? Щоб правильно оформити із студентом трудові відносини, адже від цього залежить, наприклад, порядок оплати йому лікарняного, надання деяких видів відпусток, справляння ЄСВ тощо.

Запам’ятайте:

студента, навіть якщо він навчається у внз на денній формі, ви приймаєте на основне місце роботи

Якщо, звичайно, він не працює за основним місцем роботи в іншого роботодавця. І нехай вас не збиває з пантелику ч. 1 ст. 4 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, яка зазначає, що особи, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах та поєднують навчання з роботою, належать до зайнятого населення.

Не думайте, що основне місце «роботи» студента — внз, а на підприємстві він може бути оформлений тільки на умовах сумісництва. Це не так!

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві. Проте відносини між студентом і внз — не трудові! Навчання для студента є основним видом діяльності, але не основним місцем роботи. Адже в цьому випадку відсутній сам факт роботи.

До речі, з тим, що навчання, нехай навіть і на денній формі навчання, не є основним місцем роботи студента, згоден і Пленум ВСУ (див. п. 14 постанови від 24.12.99 р. № 13). Розділяє цю думку і Мінсоцполітики (див. листи від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13, від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07 і від 08.11.2010 р. № 214/06/187-10).

Отже, підстав приймати на роботу студента як сумісника у вас немає, якщо, звичайно, він не працює десь іще за трудовим договором і саме те місце роботи є для нього основним.

Важливо! При укладенні трудового договору не забудьте врахувати «молодіжно-трудові» гарантії, про які ми зараз і поговоримо.

Дотримуємо трудові гарантії

Строк випробування. Право роботодавця встановлювати строк випробування при укладенні трудового договору з працівником передбачено ст. 26 КЗпП. Водночас у ч. 3 цієї статті КЗпП наведено перелік осіб, яким не може бути встановлено випробування при прийнятті на роботу. Серед інших у цьому переліку зазначені студенти, які не досягли 18-річного віку, і молоді спеціалісти після закінчення внз.

Очевидно, «випробувальне» обмеження, що стосується молодих спеціалістів (тобто осіб, які закінчили навчання та отримали спеціальність), не має стосунку до студентів внз. Отже,

студентів ви можете приймати на роботу зі строком випробування на загальних підставах, звісно, якщо вони досягли 18-річного віку

Тривалість робочого часу. За загальним правилом нормальна тривалість робочого часу (не більше 40 годин на тиждень) може бути встановлена для працівників старше 18 років. Проте для неповнолітніх працівників віком від 16 до 18 років має бути встановлена скорочена тривалість робочого часу — 36 годин на тиждень ( ст. 51 і 190 КЗпП).

Що означає «скорочена тривалість робочого часу»? А те, що час, протягом якого працівник виконує трудові обов’язки, скорочується. Але при цьому він, на превелике щастя, має право на оплату своєї праці в розмірі повної тарифної ставки/окладу (див. нижче).

Як правило, якщо студент дійсно навчається ☺ на денній або вечірній формі, то виконувати свої трудові обов’язки він може тільки у вільний від навчання час (увечері/зранку або у вихідні дні, а також у період канікул). Тому в більшості випадків таких осіб приймають на роботу на умовах неповного робочого часу. Причому цей режим може мати різні варіанти ( ст. 56 КЗпП):

— неповний робочий день, тобто зменшення тривалості щоденної роботи;

— неповний робочий тиждень, тобто зменшення кількості робочих днів на тиждень при нормальній тривалості робочого дня;

— поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня.

Робота на умовах неповного робочого часу ніяк не обмежує трудові права працівника.

Утім, ніхто вам не забороняє приймати студентів денної форми навчання на роботу на умовах повного робочого часу.

Але це ще не всі «студентські» гарантії.

Обмеження за видами робіт. З метою охорони здоров’я неповнолітніх працівників молодше 18 років ст. 192 КЗпП забороняє залучати їх до:

нічних робіт, тобто до роботи в період з 22 до 6 годин;

надурочних робіт, тобто до роботи після закінчення робочого дня встановленої тривалості;

— роботи у вихідні дні, тобто в ті дні, які за графіком роботи неповнолітньої особи є для нього вихідними.

Забороняється застосовувати працю осіб молодше 18 років на важких роботах і на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, залучати неповнолітніх осіб до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Перевірити себе, чи не порушуєте ви чого, можна за Переліком важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затвердженим наказом МОЗ від 31.03.94 р. № 46.

Трудовий договір укладено, наказ (розпорядження) про прийняття на роботу видано, податківці про укладення трудового договору повідомлені. Пора поговорити про трудову книжку такого працівника.

Заповнюємо трудову книжку

Трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють на підприємстві більше 5 днів ( ст. 48 КЗпП, п. 1.1 Інструкції № 58**).

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці від 29.07.93 р. № 58.

Ми з вами вже з’ясували, що для студента, який працює тільки на одному підприємстві, таке підприємство є основним місцем роботи. А оскільки так, то

роботодавець зобов’язаний вести трудову книжку такого працівника-студента

Запис про прийняття на роботу кадровики вносять на підставі відповідного наказу (розпорядження) керівника підприємства не пізніше тижневого строку (п. 2.4 Інструкції № 58).

А якщо в студента ще немає трудової книжки? Тоді оформіть її за тією самою процедурою, що і в ситуації з першим робочим місцем для працівника. Про те, як це зробити, ви можете дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 77, с. 85.

Припустимо, цей самий студент пропрацював у вас за основним місцем до закінчення внз. І тепер просить вас унести запис про час навчання до своєї трудової книжки? Чи є в нього на це підстави? Узагалі-то, п. 2.19 Інструкції № 58 зобов’язує роботодавця такого працівника зробити це. Але! Цей пункт передбачає, що такий запис уноситься до трудової книжки працівника до внесення відомостей про роботу на цьому підприємстві. Проте в нашому випадку у трудовій книжці працівника вже красується запис про прийняття на роботу. Як же бути?

Вважаємо допустимим, якщо запис про час навчання ви внесете до трудової книжки працівника-студента після закінчення ним внз, і він піде за записом про прийняття на роботу. Схоже, не заперечує проти цього і Мінсоцполітики (див. лист від 04.09.2013 р. № 697/021/106-13).

Оплачуємо працю студентів

Розмір заробітної плати. На студентів, які працюють на підприємстві, як і на решту його працівників, поширюються всі вимоги Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Що це означає? А те, що зарплата працівника-студента, як випливає зі ст. 3 цього Закону, не може бути нижче законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати*** (далі — МЗП).

*** Розмір МЗП, установлений на травень, — листопад 2016 року, — 1450 грн., на грудень — 1600 грн.

Справедливо це і для працівників-студентів із скороченою тривалістю робочого часу. Їм роботодавець виплачує зарплату в такому самому розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи ( ст. 194 КЗпП). Тобто

за відпрацьовану місячну норму часу зарплата молодого працівника не може бути нижче мінімального розміру

Якщо працівник-студент молодше 18 років — відрядник, то його праця оплачується за відрядними розцінками, установленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість його щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників ( ст. 194 КЗпП).

А якщо студент прийнятий на роботу на умовах неповного робочого часу? Тоді його працю оплачують пропорційно відпрацьованому часу. У зв’язку з цим місячний фонд оплати праці такого працівника може бути менше мінімальної заробітної плати. Проте в умовах нормальної тривалості робочого часу заробітна плата працівника має бути не нижче встановленого законодавством рівня мінімальної заробітної плати.

Аналогічне правило діє і для відрядників. Тобто відрядні розцінки повинні встановлюватися так, щоб при виконанні місячної норми оплата праці працівника становила не менше мінімальної заробітної плати.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Заробітну плату, нараховану працівнику-студенту, обкладайте ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

А що з ПСП? Якщо ваш працівник-студент не отримує стипендію з бюджету або отримує спонсорську стипендію (не з бюджету), він може скористатися правом на ПСП у підвищеному розмірі (у 2016 році — 1033,50 грн.) ( п.п. «г» п.п. 169.1.3 і п.п. 169.2.3 ПКУ****).

**** Податковий кодекс України.

Якщо студент отримує стипендію з бюджету, то суму виплачуваної йому зарплати обкладайте ПДФО без застосування ПСП

Користуватися ПСП чи ні — працівник-студент вирішує сам.

Щоб підтвердити право на застосування ПСП у підвищеному розмірі, працівник зобов’язаний подати вам:

1) заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП;

2) довідку з навчального закладу про те, що студент дійсно навчається в цьому навчальному закладі і не отримує стипендію з бюджету.

Застосовувати ПСП до зарплати працівника-студента починайте з податкового місяця, в якому він надав вам зазначену заяву та довідку, причому незалежно від того, скільки днів він відпрацював цього місяця (103.08.04 БЗ).

У місяці звільнення працівника ви також можете застосувати ПСП, якщо його зарплата за цей місяць не перевищить граничного розміру доходу, що дає право на ПСП ( п.п. 169.3.4 ПКУ).

І не забуваймо про ЄСВ. Ставка внеску:

— 22 % — для звичайних працівників юросіб і всіх працівників підприємця;

— 8,41 % — для працівників-інвалідів, працевлаштованих у юросіб.

При цьому пам’ятайте: якщо місце роботи на вашому підприємстві є для студента основним місцем роботи (він прийнятий з трудовою книжкою), то ви зобов’язані дотримувати вимогу про сплату ЄСВ із мінзарплати.

Суму нарахованої зарплати відобразіть:

— в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «101» і продублюйте її в розділі II за рядком «Військовий збір»;

— у Звіті за формою № Д4 в загальному порядку.

У бухгалтерському обліку суму нарахованої студенту заробітної плати включайте до витрат і відображайте залежно від того, в якому підрозділі підприємства він працює, за допомогою запису: Дт 15, 23, 24, 91, 92, 93, 94 — Кт 661.

Приклад. Підприємство 13.07.2016 р. на період літніх канікул прийняло на роботу (основне місце роботи) студента 3 курсу внз на посаду кур’єра на підставі строкового трудового договору. У місяці прийняття на роботу працівник подав:

— заяву про застосування ПСП в підвищеному розмірі;

— довідку з внз про те, що він дійсно навчається в цьому закладі та не отримує стипендію з бюджету.

За фактично відпрацьований у липні 2016 року час працівнику нараховано заробітну плату в розмірі 900 грн.

Як бачимо, сума зарплати, нарахованої за липень 2016 року, не перевищує розміру доходу, що дає право на застосування ПСП (1930 грн.). Отже, до неї можна застосувати ПСП в розмірі 1033,50 грн.

У нашому випадку сума зарплати (900 грн.) нижча за розмір ПСП (1033,50 грн.), тому ПДФО з неї взагалі не утримуємо.

А ще в цій ситуації не застосовуємо вимогу про ЄСВ з МЗП. Чому? Тому що працівник перебував у трудових відносинах менше календарного місяця (п. 8 розд. III Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449).

У своєму обліку ці операції підприємство відображає так, як показано на с. 26:

Облік виплат працівникам-студентам

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Нараховано заробітну плату працівнику-студенту

92

661

900*

***** Сума зарплати (900 грн.) нижча за розмір ПСП (1033,50 грн.), тому ПДФО з неї не утримуємо.

2

Утримано ВЗ (900 грн. х 1,5 % : 100 %)

661

642/ВЗ

13,50

3

Нараховано ЄСВ (900 грн. х 22 % : 100 %)

92

651

198*

****** Вимогу про ЄСВ з МЗП не застосовуємо. ЄСВ нараховуємо на фактичну базу справляння ЄСВ.

4

Перераховано до бюджету:

— ВЗ

642/ВЗ

311

13,50

— ЄСВ

651

311

198

5

Виплачено працівнику-студенту заробітну плату* (900 грн. - 13,50 грн.)

661

311

886,50

******* Ми в курсі, що заробітна плата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць ( ст. 115 КЗпП), проте для спрощення прикладу проводки з виплати авансу не наводимо.

Звільняємо студента

З «дорослими» працівниками-студентами трудові договори розривають у загальному порядку за передбаченими підставами, перелік яких закріплено в КЗпП.

А ось з неповнолітніми працівниками своя історія. Щоправда, стосується вона тільки звільнення з ініціативи роботодавця. Так, якщо ви хочете розірвати трудовий договір з працівником молодше 18 років за підставами, передбаченими у ст. 40 і 41 КЗпП, то, крім дотримання загального порядку звільнення, вам необхідно отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей на таке звільнення.

При цьому звільнення на підставах, перелічених у пп. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП, відбувається тільки у виключних випадках і не допускається без працевлаштування ( ст. 198 КЗпП).

Якщо ці вимоги проігнорувати, то звільнення неповнолітнього працівника може бути кваліфіковане як звільнення без законних підстав. А це зумовлює його поновлення на колишній роботі.

Ну ось ми з вами й розібралися із студентським «питанням». Упевнені, тепер ви в ньому орієнтуєтеся як риба у воді і готові прийняти на роботу студента хоч завтра.

висновки

  • Форма трудового договору із студентом старше 18 років може бути письмовою або усною, а з неповнолітнім — тільки письмовою.
  • Із студентом незалежно від форми навчання (денна, вечірня, заочна, екстернатна, дистанційна) укладайте трудовий договір за основним місцем роботи (якщо, звичайно, він не працює за основним місцем роботи в іншого роботодавця).
  • Якщо студент не отримує стипендію з бюджету, до його зарплати може бути застосована ПСП у розмірі, що дорівнює у 2016 році 1033,50 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі