№57

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2016/№ 57 Інші номери журналу ›
  • Послуги від нерезидента у ПДВ-обліку сільгоспника Листи ДФСУ від 24.05.2016 р. № 11321/6/99-99-15-03-02-15, № 11322/6/99-99-15-03-02-15
  • Спека на роботі! Як не втратити працівників Надо сделать что-нибудь, Что-то сделать надо, Чтоб пришла прохлада, Чтоб не вешали носы Люди в жаркие часы. А. Барто Сьогодні в тіні +30 з хвостиком. І все б нічого, але як пережити стійку спеку на робочому місці не втрачаючи при цьому колишню працездатність? Адже таке пекло не просто спричинює фізичний і психологічний дискомфорт, воно ще й небезпечне для здоров’я!.. Чи то від незнання, чи то від невіри в «охоронно-трудові» гарантії, але ми звикли віддаватися роботі незважаючи ні на які труднощі. А роботодавцям це на руку. Так, може, нагадаємо їм про те, що потрібно робити в таку ось жарінь, щоб працівники добре працювали?
  • Строк випробування: перевіряємо працівника на міцність Кажуть, щоб пізнати людину, треба з нею не один пуд солі з’їсти. А щоб зрозуміти, підходить новий працівник для виконання обов’язків, що покладаються на нього, чи ні, роботодавці нерідко встановлюють йому випробування. Скільки часу може тривати така перевірка на міцність? Кому з новачків вона точно не загрожує? У яких випадках випробування може бути продовжене? Чим воно може закінчитися? Відповіді на ці запитання, дорогі друзі, — перед вами. До речі, ця тема цікава ще й тим, що до норм КЗпП*, які регулюють порядок установлення випробування, нещодавно було внесено зміни. Тож вивчаємо їх разом.
  • Приймаємо на роботу сезонних і тимчасових працівників Літо — сезон не тільки відпусток, подорожей, велопрогулянок, свіжих фруктів та овочів. Це ще й пора сезонних і тимчасових робіт. Адже саме в літній період підприємства певних галузей економіки, наприклад, сільгоспники, «лісники» ☺, активізують свою діяльність і потребують додаткових робочих рук. Які ж роботи вважаються сезонними, а які — тимчасовими? Як складаються трудові відносини між сезонними і тимчасовими працівниками і роботодавцями? Як оплачують працю таких працівників? Давайте, дорогі друзі, знайдемо відповіді на ці запитання разом.
  • Беремо на роботу студента Літня сесія у студентів позаду. Канікули! Проте серед молоді зараз не модно бити байдики у вільний від навчання час. Тому багато хто влітку вважає за краще заробити грошей, а заразом і набути практичного досвіду. Роботодавці із задоволенням ідуть їм назустріч. Адже в сезон, коли працівники підприємств масово йдуть у відпустку, вигода від такої співпраці взаємна. Ви також згодні взяти на роботу студента? Вам цікаво знати, як оформити відносини з таким співробітником і як оплатити його працю? Тоді ця стаття — для вас. Читайте і запам’ятовуйте.
  • Продаємо заставне майно через електронні торги Нещодавно ви вже прочитали статтю* про операції вилучення заставного майна у заставодавця. Щоправда, у ній ішлося про ситуації, в яких банк звертає стягнення на предмет застави у добровільному позасудовому порядку, — за взаємною згодою сторін. Але умовами договору добровільний порядок урегулювання «заставного» питання може бути й не передбачений. Як у такому разі діятиме банк і які облікові та податкові наслідки чекають заставодавця? Про це — прямо зараз.
  • Продаємо «нульовий» комп’ютер Продовжуємо відповідати на запитання наших передплатників. Ось одне з тих, що надійшли на нашу «Гарячу лінію». У підприємства у складі основних засобів (ОЗ) на рахунку 104 обліковується комп’ютер (монітор, системний блок, клавіатура і «миша»). У наступному місяці цей об’єкт буде замортизовано в «нуль». За своїми технічними характеристиками підприємству він не підходить, хоча зовні в чудовому стані. Тому прийняли рішення його продати. Які наслідки чекають підприємство в обліку при продажу комп’ютера звичайній фізособі, а які — при продажу сторонньому підприємству? Із задоволенням відповімо на це запитання.
  • ЗЕД-комісія на продаж: шпаргалка комітента «Ми працюємо для вас!» — цей відомий слоган якнайкраще підходить і до нашої роботи. Ось і сьогоднішню статтю ми спеціально підготували як відповідь на запитання, що надійшло на «Гарячу лінію». Нашу читачку цікавлять нюанси бухгалтерського і податкового обліку у комітента операцій за ЗЕД-комісією з частковою передоплатою. Запитували? Відповідаємо!
  • ФОП-первинка: чи обов’язково писати ці три літери?.. Чи зобов’язаний ФОП — контрагент підприємства зазначати в первинці саме «ФОП П. І. Б.» ?
  • Індексуємо зарплату за серпень 2016 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшено поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено в липні 2016 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у червні 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 49, с. 37. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються в липні 2016 року.
  • Дивіденди ТОВ за позаминулий рік — чи можливо? ТОВ на загальній системі за 2014 рік отримало прибуток, але рішення про виплату дивідендів за той рік не ухвалило, а 2015 рік виявився збитковим. Чи може це ТОВ виплатити учасникам — фізичним особам дивіденди за 2014 рік тепер, тобто у 2016 році?
  • Послуги банку і роялті — в ряд. 10.3 декларації з ПДВ Чи потрібно в ряд. 10.3 декларації з ПДВ показувати послуги банку з розрахунково-касового обслуговування (РКО) та роялті? Чи є за такими придбаннями додаток у декларації з ПДВ?
  • Індекс інфляції за червень — 99,8 %
  • Експорт послуг: спроба усунути адмінбар’єри ВРУ прийняла у першому читанні законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів (щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг)» від 21.04.2016 р. № 4496.
  • Оновлено статформи з праці Держстат наказом від 10.06.2016 р. № 90 оновив статистичні форми № 1-ПВ (місячна) та № 1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці».
  • Чи можна повернути товар, придбаний через Інтернет? Мінекономрозвитку у листі від 08.06.2016 р. № 3631-04/17265-07 зазначило, що право споживачів на обмін (повернення) непродовольчих товарів належної якості, передбачене ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII, поширюється також і на договори на відстані, поза торговельними або офісними приміщеннями.
  • Нема ППР. Чи буде штраф за несплату податку на нерухомість? Фахівці ДФСУ у Базі знань (категорія 106.07) відповіли на запитання, чи буде фізична особа притягатись до відповідальності за несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо контролюючий орган не надіслав до 1 липня податкове повідомлення-рішення (ППР) про сплату цього податку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі