Теми статей
Обрати теми

Платите за навчання? Отримайте податкову знижку!

Ушакова Лілія, податковий експерт
Вступна кампанія до вишів уже стартувала. На жаль, не всі бажаючі зможуть вступити «на бюджет». Будуть і такі, кому доведеться оплачувати своє навчання самостійно або чиє навчання оплатять батьки чи родичі. Звичайно, навчання зараз коштує недешево. Але воно може стати вигідною інвестицією. І, чого на світі не буває, цілком можливо, що закінчивши виш, сьогоднішній телепень-студент завтра стане новим Білом Гейтсом або Марком Цукербергом. Але це буде завтра. А сьогодні, оплачуючи своє чи його навчання у виші, є сенс замислитися про податкову знижку на навчання. Що це таке і з чим його їдять? Зараз усе розповімо.

img 1

Що таке податкова знижка?

Податкова знижка — це документально підтверджена сума (вартість) певних видів витрат, на яку можна зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати. А якщо ви зменшуєте свій оподатковуваний дохід, то відповідно зменшується й сума ПДФО, яка має бути з нього утримана та сплачена.

Різниця між фактично утриманою та сплаченою роботодавцями з вашої зарплати сумою ПДФО і тією, що розрахована з урахуванням податкової знижки, буде повернена вам з бюджету! Таке

повернення ПДФО здійснюють за результатами річного декларування

Як ви вже здогадалися, до переліку витрат, які можна включити до складу податкової знижки, входять у тому числі й суми коштів, сплачені платниками податків на користь навчальних закладів ( п.п. 166.3.3 ПКУ*).

* Податковий кодекс України.

Зауважте, порушена тема цікава саме зараз. Адже від того, наскільки правильно (з фіскальної точки зору) ви сьогодні оформите «навчально-розрахункові» документи, залежатиме, чи зможете ви після закінчення звітного (податкового) року скористатися податковою знижкою. Але про документи ми з вами поговоримо дещо пізніше. Спершу давайте з’ясуємо, чи зможете ви у принципі скористатися такою знижкою.

У кого є шанс?

У загальному випадку ви маєте право на податкову знижку, якщо:

по-перше, — є резидентом України;

по-друге, — отримали реєстраційний номер облікової картки платника податку (далі — податковий номер) або відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

по-третє, — у звітному році працювали за трудовим договором (контрактом) і вам нараховували зарплату. А ось інші доходи у розрахунку податкової знижки участі не беруть.

Наприклад, є підприємець-резидент з реєстраційним номером, але отримує він доходи тільки від своєї підприємницької діяльності. У цьому випадку він, на жаль, скористатися податковою знижкою не зможе. Спрацьовує правило: немає зарплати — немає знижки.

Для того, щоб у такого підприємця з’явилося право на знижку, йому необхідно попрацювати у звітному році за трудовим договором. Причому можна не весь рік, а хоча б декілька місяців. Але! Бажано, щоб він за ці декілька місяців заробив собі зарплату в сумі не нижче вартості оплати навчання у звітному році. Чому? Про це дещо пізніше, коли вестимемо розрахунок суми знижки. Так би мовити, зберігаємо інтригу! ☺.

Де і як потрібно навчатися?

До податкової знижки можна включити тільки витрати на оплату навчання у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах. Як бачите, пп. 14.1.170 і 166.3.3 ПКУ підтримують вітчизняного виробника ☺.

Причому форма власності навчального закладу (державна, приватна, комунальна), так само як і форма навчання (очна, заочна, вечірня тощо), не мають значення при визначенні права на податкову знижку.

А ось витрати на навчання за кордоном, на жаль, «пролітають» повз податкової знижки як фанера над Парижем.

Вид освіти, що здобувається: важливо чи ні?

Задекларувати податкову знижку за «навчальними» витратами ви можете, тільки якщо метою вашого навчання було отримання певного освітньо-кваліфікаційного рівня чи ступеня: кваліфікований працівник, молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, спеціаліст, магістр, доктор філософії, доктор наук (див. ст. 15 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР, ч. 2 ст. 5 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII).

Саме тому не можна включити до складу податкової знижки навчання на курсах і тренінгах, навіть у тому випадку, якщо оплата за них здійснювалася вищому або професійно-технічному навчальному закладу.

При цьому податківці не проти включення до складу податкової знижки вартості:

— здобуття другої вищої освіти (див. лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 9420/П/99-99-17-02-03-14);

— навчання в декількох навчальних закладах (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03 БЗ).

Також вони не заперечують проти включення до складу витрат вартості навчання в інтернатурі (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03) та аспірантурі.

Головне, щоб виконувалися вимоги ст. 166 ПКУ.

Річ у тім, що спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — фахівця певної професії. А час навчання в аспірантурі дає можливість отримати ступінь доктора філософії.

А ось

навчання на військовій кафедрі включити до податкової знижки не вийде

Адже воно є додатковою необов’язковою послугою навчального закладу і оплачується окремо (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03 БЗ).

Що «скинеться»?

Отримуючи зарплату, ви маєте право декларувати податкову знижку за витратами на своє навчання та/або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення, який не отримує заробітної плати ( п.п. 166.3.3 ПКУ).

Давайте одразу визначимося із спорідненням. До членів сім’ї першого ступеня споріднення п.п. 14.1.263 ПКУ відносить ваших:

— батьків;

— чоловіка (дружину);

— дітей, у тому числі усиновлених.

Причому у своїх роз’ясненнях у БЗ податківці непрозоро натякають: вік дитини, вартість навчання якої батьки можуть уключити до податкової знижки, обмежується 23 роками**. Причина — саме до цього віку Сімейний кодекс України зобов’язує батьків утримувати своїх дітей, якщо вони продовжують навчання. При цьому право на податкову знижку на навчання дитини не втрачається навіть у тому випадку, якщо вона до досягнення цього віку одружується (виходить заміж) і змінює прізвище.

** Виняток — випадки, коли батьки оплачують навчання повнолітніх непрацездатних дітей. У такій ситуації вони можуть задекларувати податкову знижку незалежно від віку цих дітей при виконанні умов, визначених п.п. 166.3.3 ПКУ.

Водночас якщо дитині, яка навчається за ваш рахунок, у звітному році виповнюється 24 роки, то право на податкову знижку у вас за такий рік також не втрачається (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03 БЗ).

Усі інші члени вашої сім’ї, крім названих вище, потрапляють до кола другого ступеня споріднення. Уключити до податкової знижки витрати на їх навчання ви не зможете, навіть якщо оплачували його.

Доходи тих, хто навчається: на що звернути увагу?

Ви маєте право задекларувати податкову знижку на навчання ваших дітей, чоловіка (дружини), батьків тільки за умови, що вони у звітному році не перебували у трудових відносинах, тобто їм не нараховувалася зарплата.

Виняток — ситуація, коли ці члени вашої сім’ї не працювали за трудовим договором, доки навчалися у виші за ваш рахунок, а влаштувалися на роботу після закінчення вишу у звітному році. У цьому випадку задекларувати податкову знижку на їх навчання за підсумками такого звітного року можете ви (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03 БЗ).

Майте на увазі: усі інші доходи, які могли отримати у звітному році родичі, що навчаються за ваш рахунок, для цілей податкової знижки не важливі.

За навчання заплатив роботодавець: що з податковою знижкою?

У цьому випадку скористатися податковою знижкою на навчання у вас не вийде. Чому? Усе просто.

До складу податкової знижки можна включити тільки фактично понесені витрати фізособи, яка оплатила навчання

Якщо за навчання платив роботодавець — то це його, а не ваші витрати.

Проте якщо така оплата здійснювалася за вашим дорученням і за рахунок нарахованих вам доходів, то «двері» податкової знижки для вас відкриті. Просто в цьому випадку попросіть роботодавця, щоб у платіжному дорученні у призначенні платежу він зазначив ваші прізвище, ім’я, по батькові. Для більшої важливості можна взяти у нього довідку про те, що сплата за ваше (або відповідних ваших родичів) навчання здійснювалася ним за вашим дорученням. Раптом податківці засумніваються ☺.

Чи воно того варте?

Пам’ятаєте, як говорили в мультфільмі «Дюймовочка» заможні кроти: «А що коли нам порахувати?». Візьмемо їх пораду до відома. Може, увесь цей клопіт і не потрібний платнику податків?

Отже, до складу податкової знижки, що декларується за підсумками 2016 року, можна включити суму «навчальних» витрат, що не перевищувала 1930 грн. з розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом такого звітного податкового року (див. п.п. 166.3.3 ПКУ). А з цього виходить, що до складу податкової знижки звітного 2016 року можна включити тільки вартість навчання:

1) за місяці 2016 року.

Наприклад, у серпні 2016 року платник податків оплатив перший рік навчання своєї дитини в коледжі у 2016 — 2017 навчальному році. До складу податкової знижки за 2016 рік він має право включити тільки суми, сплачені за місяці навчання протягом звітного 2016 року.

Важливо! При укладенні договору на навчання простежте, щоб у ньому була зазначена тривалість навчального року, за який здійснюється оплата. Припустимо, що навчання розпочалося у вересні. Тоді до складу податкової знижки-2016 потрапить вартість навчання у вересні — грудні 2016 року.

Суми, сплачені в поточному (2016) році за місяці навчання в наступному (2017), можна включити до податкової знижки наступного (2017) року, за умови виконання вимог ст. 166 ПКУ. Підтвердження цьому знаходимо в УПК № 247***;

*** Затверджена наказом ДФСУ від 06.04.2015 р. № 247 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 71, с. 42).

2) у сумі, що не перевищує 1930 грн. з розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом такого звітного податкового року. Сума витрат на навчання, що перевищує зазначений розмір, до складу податкової знижки не потрапить.

Виходить, для того, щоб виконати цю вимогу, необхідно знати фактичну вартість навчання за 1 місяць, а потім порівняти її з межею. Якщо навчання оплачується щомісячно — проблем немає.

Але як бути, якщо оплату здійснено за семестр чи навчальний рік?

Необхідно знати їх тривалість. Краще, якщо вона буде зазначена в договорі на навчання. Тоді проблем з розрахунком не буде.

Важливо! В УПК № 247 податківці зазначили, що тривалість навчального року дорівнює 12 місяцям. Але зараз в усних консультаціях вони наполягають, що це загальний випадок. При розрахунку вартості навчання з розрахунку на місяць слід відштовхуватися від тривалості навчального року, зазначеної в договорі на навчання. Більше того, у роз’ясненні, наведеному в підкатегорії 103.06.03 БЗ з алгоритмом розрахунку податкової знижки, вони рекомендують суму витрат на навчання розраховувати для студентів:

— заочної, вечірньої та дистанційної форм навчання — виходячи з дванадцятимісячної його тривалості. Тоді для студентів таких форм навчання максимальна сума витрат на навчання становитиме у 2016 році 23160 грн. (1930 грн. х 12 міс.);

— денної форми навчання виходячи з десятимісячної його тривалості. Тобто для них максимальна сума витрат на навчання, яку можна включити до податкової знижки, дорівнює 19300 грн. (1930 грн. х 10 міс.).

Якщо вартість навчання з денною формою не перевищує граничного розміру, то проблем немає. А ось якщо вона за 2016 рік зашкалює за 19300 грн., а навчальний рік у вашому навчальному закладі 11 або 12 місяців, подбайте про те, щоб це було зазначено в договорі на навчання.

Припустимо, що вартість навчання дитини в коледжі у 2016 — 2017 навчальному році 24000 грн. Навчання розпочинається з вересня 2016 року, і це її перший рік навчання в коледжі. Навчальний рік — 12 місяців.

Визначимо вартість навчання з розрахунку на місяць:

24000 : 12 = 2000 (грн.).

Вона перевищує граничну місячну суму (1930 грн.). Отже, за умови, що це перший рік навчання дитини, до складу податкової знижки, яка декларується за підсумками 2016 року, можна включити суму «навчальних» витрат, що дорівнює:

1930 х 4 = 7720 (грн.),

де 4 — кількість місяців навчального року, що припадають на звітний податковий рік (вересень — грудень 2016 року).

А якщо дитина навчається на платній основі не перший рік і оплата здійснюється за навчальний рік? Тоді до складу податкової знижки, крім зазначених сум, можна буде включити суми коштів за навчання, сплачених торік за місяці навчання у звітному (2016) році (з урахуванням обмежень за місячною сумою).

А тепер ще один важливий момент. Крім витрат на навчання, до складу податкової знижки можуть бути включені також інші види витрат, перелічені в п. 166.3 ПКУ (наприклад, відсотки, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом). При цьому загальна сума витрат, що включається платником податків до складу податкової знижки, не може перевищувати базу оподаткування заробітної плати, нарахованої йому у звітному році ( п.п. 166.4.2 ПКУ).

Тобто за підсумками 2016 року

максимальна величина податкової знижки обмежується сумою нарахованої вам зарплати, зменшеної на суму податкової соціальної пільги (за наявності)

Припустимо, що навчання дитини у виші оплатив батько-підприємець. Він у звітному році працював за трудовим договором два місяці. За фактично відпрацьований час йому було нараховано зарплату в загальній сумі 6000 грн. ПСП не застосовувалася.

До податкової знижки цей платник податків планує включити тільки витрати на навчання. Сума «навчальних» витрат звітного року — 7720 грн.

Оскільки база оподаткування зарплати (6000 грн.) нижче за суму витрат на навчання (7720 грн.), до складу податкової знижки увійде тільки частина таких витрат, що дорівнює 6000 грн.

Ну а скільки ж повернуть з бюджету батьку-підприємцю, який подав декларацію за підсумками 2016 року ☺? У загальному випадку 18 % від суми задекларованої податкової знижки (тобто 6000 грн. х 18 : 100 = 1080 грн.). За умови, звичайно, що ця сума не буде спрямована ним на погашення поточних зобов’язань з ПДФО.

Майте на увазі, якщо ви, наприклад, платите за навчання двох дітей, то до складу податкової знижки 2016 року ви зможете включити суму «навчальних» витрат, що не перевищувала 3860 грн. (1930 грн. х 2 дітей) за кожен повний або неповний місяць навчання протягом такого звітного податкового року.

Що з підтвердними документами?

Підтвердити право на податкову знижку за сумою коштів, сплачених за навчання, можна:

1) копіями відповідних платіжних і розрахункових документів (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами). А якщо оплата за навчання проведена через термінал самообслуговування банку? Незважаючи на те, що квитанція термінала не зовсім підходить під визначення первинного документа (наприклад, немає підпису), податківці приймають її як підтвердження оплати;

2) копіями договорів на навчання, що ідентифікують продавця послуг (навчальний заклад) та їх отримувача;

3) довідкою про отриману у звітному році зарплату;

4) документами, що підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобування середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо.

Інколи на практиці податківці вимагають від того, хто декларує знижку на навчання, надати довідку про те, що він дійсно навчається у виші. Вважаємо, що це зайве застереження.

Звертаємо увагу: у загальному випадку в платіжних документах обов’язково мають бути вказані П. І. Б. особи, яка декларуватиме податкову знижку з навчання. Але до ситуації з навчанням дітей податківці ставляться лояльно. Навіть якщо в договорі на навчання і у квитанціях на оплату навчання зазначені дані дитини, той із батьків, який оплачує навчання, має право скористатися податковою знижкою, звичайно ж, при виконанні зазначених вище умов.

Зауважте, оригінали платіжних документів нести податківцям не потрібно. Їм вистачить копій. Проте всі ці документи ви повинні зберігати протягом 1095 днів.

Як задекларувати знижку?

Право на податкову знижку виникає у платників податків за результатами звітного податкового року. Щоб ним скористатися, доведеться заповнити та подати до податкового органу річну декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). Зараз форму такої декларації затверджено наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (ср. ). Проте вона вже застаріла. Тому, швидше за все, Мінфін її перезатвердить. Стежте за новинами в «Податки та бухгалтерський облік».

Подати декларацію про доходи з податковою знижкою слід:

— до 31 грудня 2017 року включно за витратами 2016 року (до 31 грудня 2016 року за витратами 2015 року) — якщо ви подаєте декларацію добровільно;

у строки, установлені для осіб, зобов’язаних подавати таку декларацію, — якщо зобов’язані її подавати.

Майте на увазі:

якщо ви не скористаєтеся правом на нарахування податкової знижки за підсумками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не перенесеться

У декларації про доходи зазначаєте всі доходи, отримані за звітний рік, а також документально підтверджені витрати, що підлягають уключенню до податкової знижки.

Якщо декларацію подаєте особисто, з собою беріть:

— оригінал паспорта;

— копію реєстраційного номера облікової картки платника податку (за наявності);

— документи, що підтверджують понесені «податково-знижкові» витрати (див. вище).

Але за бажання декларацію про доходи можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання) або подати за допомогою засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання електронного цифрового підпису.

Ну що, підіб’ємо підсумки?

висновки

  • До переліку витрат, які можна включити до складу податкової знижки, входять у тому числі й суми коштів, сплачені платниками податків на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів.
  • Скористатися правом на податкову знижку можуть резиденти України, які мають податковий номер (відмітку в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта) і отримували у звітному році заробітну плату.
  • Платник податку, який оплачує своє навчання у виші, має право включити до складу податкової знижки за підсумками 2016 року суму «навчальних» витрат, що не перевищує 1930 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання протягом такого звітного податкового року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі