Теми статей
Обрати теми

«Вибачте, що я до вас звертаюся...», або Безповоротна фіндопомога фізособі

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Добре, якщо людина, якій надають допомогу, має можливість її повернути. Але як бути, якщо варіант з «позичу» не підходить? У цьому випадку можна надати цій особі безповоротну фіндопомогу. Як вона оподатковується? Про це ми з вами зараз поговоримо.

Кваліфікуємо виплату

За загальним правилом для цілей обкладення ПДФО безповоротна фіндопомога буде для фіз­особи оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Це прямо прописано в п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Оподатковуйте такий дохід за ставкою 18 % і відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою «126».

Але з цього загального правила є винятки. Особ­ливий порядок оподаткування передбачено ПКУ для окремих виплат, які також є різновидом безповоротної фіндопомоги. Це, наприклад:

— допомога на лікування та медичне обслуговування працівників ( п.п. 165.1.19 ПКУ);

— нецільова благодійна (матеріальна) допомога ( п.п. 170.7.3 ПКУ);

— допомога, що надається установі охорони здоров’я для компенсації вартості послуг з лікування фізособи ( п.п. 170.7.4 ПКУ);

— допомога на поховання ( п.п. 165.1.22 ПКУ);

— АТО-допомога ( пп. 165.1.54, 170.7.8 ПКУ);

— систематична матеріальна допомога.

Про перші три допомоги ви могли прочитати у статті нашого фахівця на с. 27. Тому тут на них зупинятися не будемо. Краще детально поговоримо про особливості оподаткування допомоги на поховання, АТО-допомоги та систематичної матеріальної допомоги. А почнемо з найпоширенішої з них.

Систематична матеріальна допомога

Матеріальна допомога систематичного характеру, що надається всім або більшості працівників, входить до фонду оплати праці (далі — ФОП) у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат ( п.п. 2.3.3 Інструкції № 5). Підстави, періодичність (систематичність) надання такої допомоги зазначають у колективному договорі підприємства або в індивідуальних трудових договорах.

Прикладом такої матеріальної допомоги може бути допомога на оздоровлення, що надається до щорічної відпустки.

Для цілей ПКУ систематична матдопомога підпадає під визначення «заробітна плата» (див.  п.п. 14.1.48 ПКУ). Тому її суму обкладайте ПДФО у складі зарплати і відображайте у формі № 1ДФ з ознакою доходу «101».

Допомога на поховання

Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання померлого працівника його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед його виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує у 2016 році 3860,00 грн., не обкладають ПДФО на підставі п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ.

А якщо сума наданої допомоги на поховання перевищить зазначений розмір? Тоді «все, що вище» буде для її отримувача доходом у вигляді додаткового блага, з якого слід утримати ПДФО за ставкою 18 %.

Зауважте: якщо допомога на поховання надавалася у вигляді вартості майна (послуг), то до бази оподаткування сума перевищення над зазначеним розміром потрапить з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Його розмір дорівнює 1,219512.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ

неоподатковувану допомогу на поховання (її частину) відображають з ознакою доходу «146», а оподатковувану — з ознакою доходу «126»

Виплачують таку допомогу на підставі відповідного наказу (розпорядження) керівника підприємства. А підставою для його видання будуть заява родичів померлого працівника та копія свідоцтва про смерть.

АТО-допомога

Тут мова піде про допомогу, що надається на підставі пп. 165.1.54 і 170.7.8 ПКУ таким особам:

— учасникам бойових дії і членам сімей учасників бойових дій, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, загинули або визнані безвісно відсутніми під час участі в АТО, участі в забезпеченні її проведення, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва;

— учасникам масових акцій громадського протесту в Україні, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я під час участі в таких акціях у період з 21.11.2013 р. по 28.02.2014 р., а також 02.05.2014 р. у місті Одесі, членам сімей таких учасників, які загинули або померли внаслідок отриманих у цей період поранень, контузії чи іншого ушкодження здоров’я або визнані безвісно відсутніми;

— фізособам, які проживають на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) АТО, переселенцям із зони АТО і з АР Крим;

— фізособам, унесеним до Реєстру волонтерів АТО.

Цю допомогу, надану переліченим особам на цілі та в сумі, установлені в пп. 165.1.54 і 170.7.8 ПКУ, не обкладають ПДФО.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ:

— неоподатковувану допомогу (її частину) відображають з ознакою доходу «169»;

— оподатковувану частину — з ознакою доходу «126».

Військовий збір

Безповоротна фіндопомога, що не обкладається ПДФО, також не є об’єктом обкладення ВЗ. Це випливає з положень пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд 10 розд. ХХ ПКУ.

Якщо така допомога (її частина) потрапляє до бази обкладення ПДФО, то з її суми (з обкладеної ПДФО частини безповоротної фіндопомоги) слід утримати ВЗ.

Ставка збору становить 1,5 %.

Причому зауважте:

надана в натуральній формі допомога, що обкладається ВЗ, має потрапити до бази обкладення ВЗ у сумі, нарахованій у бухобліку

(тобто з урахуванням ПДФО-коефіцієнта і без урахування ВЗ-коефіцієнта, застосування якого не передбачене).

ЄСВ

Тут розглянемо два можливі варіанти. Отже, якщо безповоротна фіндопомога надана...

... працівнику його роботодавцем. Необхідність включити таку допомогу до бази нарахування ЄСВ залежить від систематичності її видачі працівникам.

Якщо матеріальну допомогу підприємство видає усім або більшості працівників систематично, наприклад, щороку до щорічної відпустки, то на її суму слід нараховувати ЄСВ. Адже така допомога входить до ФОП на підставі п.п. 2.3.3 Інструкції № 5.

Ставка ЄСВ:

— 22 % — якщо підприємство надає допомогу звичайному працівнику або допомогу надає підприємець;

— 8,41 % — якщо підприємство надає допомогу працівнику-інваліду.

А коли допомога працівнику не потрапляє до бази нарахування ЄСВ? Якщо вона є разовою і надається підприємством окремим працівникам, наприклад, у зв’язку з сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Необхідність отримання такої матеріальної допомоги виникає раптово, а рішення про її видачу та розмір на підставі заяви співробітника приймається керівником підприємства на свій розсуд. На підставі заяви роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання допомоги

Якщо ці умови виконано, допомога працівнику не увійде до ФОП на підставі пп. 3.30, 3.31 Інструкції № 5 (ср. ). А отже, нараховувати на неї ЄСВ не потрібно. Підтвердження цьому знаходимо в п. 14 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

...непрацівнику суб’єктом господарювання. Її сума не потрапляє до бази нарахування ЄСВ. Адже надана вона не в межах трудових відносин і не є виплатою за надані послуги (виконані роботи) за цивільно-правовим договором. Крім того, такі висновки узгоджуються з положеннями п. 3.32 Інструкції № 5.

Податок на прибуток і ПДВ

З 1 січня 2015 року об’єкт обкладення податком на прибуток залежить від фінансового результату до оподаткування, що визначений у фінзвітності згідно з НП(С)БО або МСФЗ ( п.п. 134.1.1 ПКУ). Тобто основою для обчислення оподатковуваного прибутку є дані фінзвітності.

Виходить, що витрати в обліку ми тепер формуємо виключно за бухгалтерськими правилами. Що з цього випливає?

У податковому обліку безповоротну фінансову допомогу можна включати до складу витрат

Ну й декілька слів про ПДВ. Надання безповоротної фінансової допомоги не є об’єктом обкладення ПДВ ( п. 185.1 ПКУ). Тому жодних податкових наслідків з ПДВ від здійснення такої операції не буде.

Як бачите, в операції з надання фізособі безповоротної фінансової допомоги є свої «родзинки». Про них ми вам розповіли в цій статті. Застосовуйте на практиці та економте на податках ☺!

висновки

  • У загальному випадку безповоротна фіндопомога є для цілей ПДФО оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага.
  • Систематична матеріальна допомога, що надається працівникам їх роботодавцем, обкладається у складі заробітної плати ПДФО, ВЗ і ЄСВ.
  • Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання померлого працівника його роботодавцем за останнім місцем роботи в розмірі, що не перевищує у 2016 році 3860,00 грн., не обкладають ані ПДФО, ані ВЗ. Також на її суму не нараховують ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі