Теми статей
Обрати теми

Допомагаємо, «економлячи» на податках

Весніна Олена, експерт з питань оплати праці
Щоб допомогти іншій людині, не обов’язково бути сильним і багатим — досить бути добрим. Симеон Афонський
На сторінках сьогоднішнього номера журналу ви могли детально ознайомитися з особливостями надання матеріальної допомоги на лікування. У цій статті ми хочемо одночасно підсумувати вивчене питання і розглянути шляхи його оптимізації.

img 1

Чи часто ваше підприємство стикається з питаннями надання допомоги? Допомоги не тільки своїм працівникам, а абсолютно стороннім особам... Не всі готово її надати, але відмовляють не обов’язково внаслідок відсутності фінансових можливостей, а часто просто від незнання всіх нюансів її надання. Ураховуючи фінансовий стан як держави загалом, так і більшої частини її населення, в допомозі на лікування має потребу чимала кількість людей. І багато хто з них страждає і вмирає, не підозрюючи про те, що попросити її можна не тільки в родичів і своїх роботодавців, а й у «незнайомих» підприємств.

Ті підприємства, які зробили крок назустріч і зважилися на надання допомоги на лікування, повинні врахувати всі умови її надання. Адже існує й підводне каміння. Наприклад, не всі знають, що цільову пільговану благодійну допомогу на лікування за п.п. 170.7.4 ПКУ можна надати тільки в межах установленого списку-переліку як за видами медичних послуг, так і за складом медикаментів...Крім того, цей вид допомоги не надають фізособі на руки, а перераховують безпосередньо медустанові на підставі виписаного ними рахунка!

Особливістю ж допомоги на лікування за п.п. 165.1.19 ПКУ буде те, що її надають тільки працівникам підприємства і тільки у вигляді компенсації вже понесених витрат на лікування.

Обидва види допомоги передбачають надання фізособою підтвердних документів, але в разі дотримання всіх умов призом буде її необмежений неоподатковуваний розмір.

А виходом із ситуації, у разі відсутності підтвердних документів, є надання нецільової благодійної допомоги згідно з п.п. 170.7.3 ПКУ. Проте в неї є свій мінус: розмір неоподатковуваної допомоги обмежено граничним розміром, що дає право на ПСП.

Загалом, для бажаючих надати допомогу на лікування вистачає пільгованих варіантів: про них ми детально розповіли в нашій статті на с. 27 Свій варіант оптимізації надання допомоги на лікування пропонуємо вам нижче.

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі