Теми статей
Обрати теми

Матдопомога від профспілки та роботодавця

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Працівник підприємства у травні 2016 року отримав неоподатковувану нецільову благодійну допомогу в сумі 1930,00 грн. У цьому ж місяці він отримав неоподатковувану матдопомогу в сумі 1900,00 грн. від профспілкової організації, членом якої він є. Чи потрібно цьому працівнику за підсумками 2016 року подавати декларацію про доходи і сплачувати ПДФО і ВЗ із суми матдопомоги, що перевищує 1930,00 грн.?

Ні, не потрібно. Пояснимо чому.

Ви вже знаєте, що нецільова благодійна допомога в сумі, яка не перевищує у 2016 році 1930,00 грн., не включається до складу оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ. Також з неї не потрібно утримувати ВЗ.

Якщо ж загальна сума такої допомоги у звітному році перевищить зазначений розмір, то фізособі — отримувачу цієї допомоги необхідно сформувати та подати за підсумками цього року декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи).

Причому якщо допомога надавалася одним податковим агентом, то з суми перевищення над неоподатковуваною межею такий податковий агент повинен був утримати ПДФО і ВЗ, як з доходу у вигляді додаткового блага, ще при його виплаті (нарахуванні, наданні). У цьому випадку своєю декларацією про доходи фізособа — отримувач такої допомоги просто проінформує податківців про отримані доходи, з яких були утримані всі податки.

А якщо нецільова благодійна допомога надавалася у звітному році декількома податковими агентами? Тоді фізособі необхідно буде в декларації про доходи розрахувати ПДФО і ВЗ із суми нецільової благодійної допомоги, що перевищує у 2016 році 1930,00 грн. Погасити податкові зобов’язання, визначені в декларації про доходи, слід до 1 серпня року, що настає за звітним.

Ще раз звернемо вашу увагу на те, що все зазначене стосується нецільової благодійної допомоги, яка надається податковими агентами на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ.

Але! Положення п.п. 170.7.3 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п. 165.1.47 цього Кодексу.

Інакше кажучи, профспілка для надання неоподатковуваної матеріальної допомоги не може скористатися п.п. 170.7.3 ПКУ. Для цієї мети у неї є своя норма — п.п. 165.1.47 ПКУ. Цей підпункт Кодексу виводить з-під оподаткування суму виплат або відшкодувань (крім зарплати або інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку, на користь члена такої профспілки протягом 2016 року сукупно в розмірі, що не перевищує 1930,00 грн.

Який висновок можна зробити з викладеного вище? У ситуації, наведеній у запитанні, працівнику, який отримав нецільову благодійну допомогу від роботодавця і матдопомогу від профспілки, подавати декларацію про доходи за підсумками 2016 року не потрібно, якщо, звичайно, у нього не буде інших причин, що зобов’язують її подати. Підстава для такого оптимістичного висновку — ці дві допомоги надані відповідно до різних норм ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі